În spațiul public a apărut documente ale Ministerului Apărării din care reiese că întreprinderile din Republica Moldova trebuie să predea vehiculele și piesele de schimb pe care le dețin în cazul în care în țară va fi declarată mobilizare militară, scrie NM.md.
Contactată de NM, reprezentanta Ministerului Apărării Alla Diaconu a confirmat veridicitatea documentelor, explicând faptul că statul, conform legislației în vigoare, duce evidența resurselor tehnico-materiale din dotarea întreprinderilor, care ar putea fi rechiziționate. Alla Diaconu a precizat faptul că companiile din țara noastră sunt obligate să trimită anual centrelor militare şi serviciilor de mobilizare a economiei, date despre existența și starea bunurilor rechiziționabile.
Pe 27 februarie, un canal de Telegram a publicat imagini cu un ordin trimis unei întreprinderi autohtone de Ministerul Apărării. Din documente reiese că, în cazul în care va fi anunțată mobilizare, compania trebuie să predea toate vehiculele și piesele de schimb de care dispun armatei. Bunurile trebuie predate în cel târziu două ore de la anunțarea mobilizării.
NM a contactat-o pentru un comentariu cu referire la documenetele apărute pe online pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării Alla Diaconu.
Reprezentanta ministerului a declarat că Centrele Militar-Teritoriale (CMT), în conformitate cu legislația, țin evidența mijloacelor de transport aflate la gestiunea agenților economici și instituțiilor publice. În scopul actualizării informației referitoare la tehnica menționată CMT solicită de la agenții economici și instituțiile publice informația cu privire la lista resurselor tehnico-materiale din dotarea acestora, ce ar putea fi rechiziționate (prin înmânarea ordinelor de predare).
„Ministerul Apărării informează că măsura respectivă este întreprinsă în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 77 din 31.01.2001 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea administrativ-militară și efectivul-limită al organelor administrativ-militare, dar și în scopul actualizării bazei de date a CMT-urilor. Pentru stabilirea cantităţilor de bunuri ce pot fi rechiziţionate, în condiţiile Legii nr.1384-XV din 11 octombrie 2002 cu privire la rechizițiile de bunuri și prestările de serviciu în interes public, agenţii economici, instituţiile publice sunt obligate să transmită în fiecare an, până la finele primului trimestru, centrelor militare şi serviciilor de mobilizare a economiei, date privind existenţa şi starea bunurilor rechiziţionabile, conform fişelor de evidenţă.
Menționăm că acțiunea se efectuează anual”, a menționat Diaconu.
În acest context, Ministerul Apărării a îndemnat agenții economici, instituțiile publice și cetățenii să nu speculeze pe marginea subiectului respectiv.