Un documentar din Moldova a câștigat Marele Premiu la Festivalul FIFE Zlatna 2018!

Filmul documentar ,,Călărași – un ținut la poarta raiului” (Călărași – a land by the gate of heaven), în regia lui Dumitru Grosei, a câștigat Marele Premiu FIFE Zlatna 2018. Cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de Film Etnografic (FIFE) a avut loc în orașul Zlatna, județul Alba, România, în perioada 10-12 august 2018.

separator

Festivalul este dedicat filmelor care au un caracter etnografic și își propune să promoveze cultura și tradițiile naționale. FIFE – singurul festival de film etnografic din România, are rolul de a descoperi noi talente și promovează schimbul de valori culturale cu alte țări. Festivalul este deschis tuturor creatorilor de film care doresc să contribuie la construirea patrimoniului cultural național sau internațional. În competiția filmelor din ediția 2018, au fost înscrise 722 de producții din 85 de țări.

Juriul ediției a VI-a a fost format din mari personalități ale cinematografiei românești: prof. Copel Moscu (președintele juriului), prof. Grigore Gonța, actrița Eugenia Maci, dar și mai tinerii Cristi Toporan, regizor și director artistic Digi24, și Evelina Cîmpean, director FIFE Zlatna.

Filmul documentar ,,Călărași – un ținut la poarta raiului”, cu durata de 52 de minute, este produs în 2018, de Symbol Media (Moldova), co-produs de Alternative Cinema (Moldova) și HI-FI Producțion (România), cu sprijinul Consiliului Raional Călărași.

Anterior, producția a fost premiată ca cel mai bun film pe tema „Etnoecologie (natură și oameni indigeni)” în cadrul Festivalului Internațional de Film Ecologic To Save And Preserve 2018, din Rusia.

Călărașul este un ținut deosebit, care se află în centrul Codrilor Moldovei. Datorită Codrilor, localitatea a putut, de-a lungul timpului, să reziste tuturor năvălirilor barbare. Călărașul este așezat în mijlocul unei mari cruci basarabene, formată din patru sfinte mănăstiri: Hârjauca, Frumoasa, Hârbovăț și Răciula.

sursa

Accident de muncă în Rusia. Patru moldoveni au fost răniți
Articolul anterior
Un bărbat și-a crescut singur cei opt copii, după ce soția sa a fost răpusă de cancer
Articolul următor
Alte articole interesante