Un elefant și-a ucis stăpânul după ce l-a pus să care lemne în călduri extreme

Elefantul, numit Pom Pam, l-a atacat pe proprietar cu colții săi, provocând ruperea corpului în două, a relatat publicația thailandeză, The Thaiger. Elefantul căra lemn de cauciuc la temperaturi extrem de ridicate când a atacat.

Elefanții asiatici sunt uneori folosiți pentru a transporta bușteni și lemn prin zonele împădurite. Aceste animale sunt cunoscute sub numele de „elefanți de exploatare forestieră”. Această practică a fost interzisă în Thailanda în 1989, dar încă se mai întâmplă în unele zone ale țării.

Elefantul și-a sfâșiat stăpânul în două după ce animalul a fost obligat să care lemne în Thailanda, într-o perioadă de căldură extremă.

Poliția a ajuns, miercuri, la o plantație de cauciuc din provincia Phang Nga și a găsit cadavrul lui Supachai Wongfaed, în vârstă de 32 de ani, rupt în două într-o baltă de sânge, a relatat The Thaiger, citat de Newsweek.

Elefantul, numit Pom Pam, l-a atacat pe proprietar cu colții săi, provocând ruperea corpului în două, a relatat publicația thailandeză. Elefantul căra lemn de cauciuc la temperaturi extrem de ridicate când a atacat. Poliția a declarat, pentru The Thaiger, că bănuiește că acesta este motivul pentru care s-a întors împotriva proprietarului său.

Elefanții asiatici sunt uneori folosiți pentru a transporta bușteni și lemn prin zonele împădurite. Aceste animale sunt cunoscute sub numele de „elefanți de exploatare forestieră”. Această practică a fost interzisă în Thailanda în 1989, dar încă se mai întâmplă în unele zone ale țării.

În provincia Phang Nga din Thailanda, temperaturile au ajuns la 35 de grade Celsius în ultimele zile. Poliția a declarat că este posibil ca temperaturile să fi determinat elefantul să „o ia razna”, mai ales că acesta era pus la un efort excesiv.

Elefantul era încă deasupra corpului lui Wongfaed când autoritățile au ajuns la fața locului. Ofițerii de la Phang Nga Provincial Livestock au sedat elefantul pentru a putea investiga cadavrul, a relatat The Thaiger.

Exploatarea elefanților, o problemă în Thailanda

„[Este] încă o altă dovadă dură a faptului că elefanții asiatici sunt și vor rămâne întotdeauna animale sălbatice care pot ataca și ucide atunci când sunt abuzați sau suprasolicitați de oameni. Aceștia suferă profund, atât psihologic, cât și fizic, atunci când sunt rupți și forțați să muncească în mod constant și sever în exploatările forestiere și activitățile conexe”, a declarat, pentru Newsweek Duncan McNair, directorul executiv al organizației caritabile Save The Asian Elephants.

„Save The Asian Elephants are dovezi abundente despre aproape 2.000 de decese umane și răni catastrofale cauzate de elefanții captivi brutalizați în activități forțate nenaturale, inclusiv în turism”.

Save The Asian Elephants lucrează, în prezent, pentru a interzice publicitatea pentru locurile de peste mări care exploatează elefanții în scop turistic.

În Thailanda, elefanții sunt considerați atât animale sălbatice, cât și animale domestice. Deși există aproape 30 de legi care protejează animalele, elefanții încă suferă în condiții domestice.

Un pericol pentru oameni atunci când sunt stresați

Deși sunt considerați, de obicei, animale blânde, elefanții pot reprezenta un pericol pentru oameni atunci când se simt stresați, provocați sau amenințați.

Aproximativ 60% dintre elefanții din Thailanda sunt captivi, iar aproximativ 60% dintre acești elefanți captivi sunt folosiți în scopuri turistice. Alți elefanți pot fi folosiți pentru procesiuni la festivaluri sau pentru munci grele, manuale.

Unii elefanți domestici din Thailanda sunt dresați cu ajutorul unui băț cu un cârlig metalic la capăt. Uneori, acestea sunt folosite pentru a controla mișcările elefanților prin aplicarea lor în zonele sensibile ale corpului.

În luna iulie a existat un alt caz în provincia Nakhon Sri Thammarat, unde un elefant și-a atacat proprietarul cu colții, mai relatează The Thaiger, citat de aceeași sursă.

Acest elefant a fost forțat să urce pe un deal pentru a munci. Poliția a suspectat că elefantul devenise stresat, ceea ce l-a determinat să își atace proprietarul.

sursa

Primii copii ucraineni au reușit să se întoarcă acasă din captivitatea rusă! Ce pedepse au îndurat pentru că au strigat „Slava Ucrainei”. Imagini emoționante

Ucraina a organizat întoarcerea acasă a 17 copii pe care Federația Rusă i-a deportat de pe teritoriul regiunilor Herson și Harkov în timpul ocupație, anunță agențiile de presă, care citează o declarație de presă făcută de organizația caritabilă Salvați Ucraina.

Copii/Captură video

Potrivit sursei citate, voluntarii au reușit să găsească copiii pe care rușii, după deportarea din Ucraina, i-au transportat pe teritoriul Federației Ruse și pe care au refuzat să-i returneze părinților, relatează Ziare.com.

Copiii au declarat reporterilor că în Rusia au fost amenințați cu trimiterea în internatul din Pskov, li s-a spus că părinții i-au abandonat, au fost bătuți cu tije de metal și au fost izolați pentru că au strigat „Slava Ucraina”.

Invadatorii le-au mai spus copiilor că eliberarea Hersonului „nu este adevărată” și că vor rămâne pentru totdeauna „copii ai Rusiei”.

Operațiunea de întoarcere a copiilor a fost însoțită de o logistică complexă sub pericolul amenințărilor constante din partea Federației Ruse.

Ei au putut să se reîntâlnească cu părinții lor cu o zi înainte, pe 22 martie, mai arată sursa citată. Video:

Noi locuințe sociale în Moldova. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei oferă 27 de milioane de euro

Pentru construcția locuințelor sociale noi în R. Moldova, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va oferi 27 mln. de euro. Dintre aceștia, 20 mln. de euro vor fi sub formă de împrumut pentru faza III a Proiectului de construcție, iar restul vor fi oferiți sub formă de granturi.

Câte locuințe sociale au fost construite în țară anul trecut - Stiri.md

Este vorba despre un grant de 1 mln. de euro din Fondul Verde de Investiții Sociale, precum și un grant de 6 mln. de euro din Fondul E5P pentru măsurile de eficiență energetică.

Costul total al proiectului este de 34 mln. de euro. Diferența de bani, de 7 mln. de euro, va fi acoperită de către autoritățile publice locale care vor aplica la proiect. Contribuția va fi formată din valoarea construcțiilor existente nefinalizate sau abandonate, valoarea terenului și documentația tehnică de proiect.

În baza proiectului vor fi construite 455 locuințe sociale în 12 localități ale Republicii Moldova, care vor asigura cca 1600 beneficiari, renovarea/modernizarea căminelor studențești în 4 localități, care ar asigura cca 750 beneficiari și construcția caselor pentru bătrâni în 16 localități, care ar asigura cca 750 de beneficiari.

Potrivit Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale proiectul prevede asigurarea cu locuințe sociale pentru diverse categorii de populație, construirea și reabilitarea caselor pentru bătrâni și căminele studențești, cu înlocuirea întregii anvelope a clădirilor, astfel, ca să fie reduse din costurile la încălzire, aplicând conceptul de eficiență energetică pentru clădiri. 

De asemenea, vor fi evaluate construcțiile publice existente și nefolosite din toată țara, în vederea renovării lor pentru a fi oferite familiilor cu venituri mici, familiilor tinere, specialiștilor care contribuie la dezvoltarea comunităților locale.

Obiectivele proiectului de construcție a locuințelor sociale sunt:

  • Suportul persoanelor cu venituri mici în asigurarea cu spațiu locativ;
  • Suportul persoanelor în vârstă și a celor cu dizabilități pentru asigurarea cu locuri în aziluri specializate;
  • Asigurarea studenților cu locuri în cămine modernizate;
  • Atragerea funcționarilor din cadrul sistemului bugetar al Republicii Moldova și reducerea fluctuației de cadre în rândurile angajaților publici în zonele rurale, prin oferirea de locuințe la locul angajării;
  • Îmbunătățirea calității vieții persoanelor social vulnerabile;
  • Dezvoltarea regiunilor prin atragerea și reținerea funcționarilor publici în urbele mici și localitățile rurale ale Republicii Moldova;
  • Creșterea eficienței energetice în imobilele publice, ceea ce va duce la reducerea poluării mediului și la scăderea cheltuielilor.

Proiectul vizează atragerea și menținerea specialiștilor din domeniul educației, sănătății, protecției sociale și administrației publice în mediul rural pentru a asigura furnizarea în continuare a unor astfel de servicii și astfel să contribuie la creșterea calității vieții pentru cetățeni, prin oferirea acestora la prețuri accesibile în locațiune.

Președintele Finlandei a semnat legea privind aderarea țării sale la NATO

Preşedintele finlandez Sauli Niinisto a semnat joi legea privind aderarea ţării sale la NATO, transmite Agerpres.

Finlanda intenţionează să construiască un gard la graniţa cu Rusia -  Stiri.md

Legislaţia care încorporează tratatul fondator al NATO a fost adoptată de parlamentul de la Helsinki la 1 martie cu o largă majoritate.

Sauli Niinisto anunţase după acel vot că doreşte să promulge legea înaintea alegerilor parlamentare din ţara sa, prevăzute pentru 2 aprilie.

Finlanda încă aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice cererea sa de aderare la NATO. Toate celelalte 28 de ţări membre ale organizaţiei au aprobat deja intrarea Finlandei în Alianţă.

Ungaria intenţionează să ratifice aderarea Finlandei la 27 martie, în timp ce Turcia a anunţat că o va aproba în curând.

La scurt timp după Summitul de la Madrid din 28-30 iunie 2022, Suedia şi Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara. Cele două ţări nordice şi-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea ameninţărilor la adresa securităţii sale naţionale şi au promis că vor facilita expulzarea suspecţilor urmăriţi de autorităţile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două ţări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate ”terorişti” de către Ankara. Extrădările militanţilor kurzi sau ale personalităţilor ostile regimului turc refugiate în Suedia constituie aspectul cel mai delicat al cererilor formulate de Turcia.

Decizia Suediei de a autoriza în luna ianuarie o manifestaţie în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, în cursul căreia a fost ars un exemplar din Coran, a cauzat o reacţie dură din partea Ankarei, care practic a suspendat ratificarea aderării celor două ţări la NATO.

În urma începerii invaziei ruse în Ucraina în februarie anul trecut, Suedia şi Finlanda – ce are o frontieră terestră cu Rusia cu o lungime de 1.340 de kilometri – au prezentat o candidatură comună pentru a deveni membre ale Alianţei Nord-Atlantice, abandonând deceniile de nealiniere militară.

Cantitate uriașă de băuturi răcoritoare, scoasă de pe piață de Protecția Consumatorilor pentru că a fost ținută în soare
Articolul anterior
Rușii torturează profesori și ard cărți în încercarea de a eradica învățământul ucrainean
Articolul următor