Un euro a ajuns să coste aproape 21 de lei. Care este explicația experților

Surprize pe piața valutară. Un euro costă la casele de schimb aproape 21 de lei.

Din ce motiv s-a scumpit moneda europeană și cum ar putea influența acest lucru exporturile de produse agricole, a explicat expertul economic Veaceslav Ioniță, pentru orheitv.md.

În ultima lună cursul monedei unice europene a crescut cu aproape 5% iar vineri un euro putea fi cumpărat cu aproape 21 de lei. Totuși experții economici spun că acesta este un lucru firesc care nu ar trebui să ne îngrijoreze.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Euro a ajuns la cel mai înalt nivel față de leu din ultimii doi ani și jumătate. Este mai puternic decât la începutul anului cu 8% însă acest lucru nu este condiționat de factorii interni dar de externi în cea mai mare parte și anume că pe plan internațional Euro s-a apreciat foarte puternic față de dolar”.

Astfel, dacă o lună în urmă un euro costa pe piața internațională 1,17 dolari, zilele acestea a urcat la 1,21 dolari. Veaceslav Ioniță mai explică faptul că scumpirea valutei europene ar putea afecta mai mult exportatorii de produse agricole din Moldova către Federația Rusă.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „Cei care exportă producția agricolă în Federația Rusă, dacă la începutul anului la 1.000 ruble vânzări ei obțineau 278 de lei, acum la 1.000 de ruble vânzări ei obțin doar 228 de lei. Deci la fiecare 1000 de ruble agenții noștri economici pierd câte 50 de lei ceea ce este la fel profitul lor”.

Întrebat dacă pandemia ar avea o influență majoră asupra deprecierii leului, Veaceslav Ioniță a argumentat că, de fapt, mai curând, campania electorală a influențat piața valutară, însă nesemnificativ.

Veaceslav Ioniță, expert economic: „La noi în ajun electoral și după electorală, de regulă, există o presiune pe piața valutară însă de data aceasta daca și a existat așa ceva a fost într-un volum foarte micuț atât de micuț că Banca Națională nici nu a cosiderat necesar să intervină”.

Expertul economic a spus că în perioada sărbătorilor de iarnă leul moldovenesc s-ar mai putea deprecia în raport cu euro.

Amintim că în anul 2015 a fost înregistrat cel mai mare curs de schimb la casele valutare. Atunci un euro costa aproape 30 de lei.

Maia Sandu a avut o întâlnire cu Înalt Preasfinţitul Vladimir
Articolul anterior
Germania: Vânzările de mașini electrice au luat avânt. Tesla deschide o fabrică lângă Berlin
Articolul următor
Alte articole interesante