Un film despre o fostă actriţă şi fotomodel din Chişinău care s-a apucat de handmade, premiat la un prestigios festival internaţional

Filmul „Reîntoarcerea” (2019), regizat de Dumitru Grosei, o producție Alternative Cinema, a fost înalt apreciat la cea de a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional de Film și Televiziune ”SIMFEST” cu premiul pentru Cea mai bună producţie din România și Republica Moldova.


Filmul este un documentar-protret despre un meșter popular din Republica Moldova, fostă actriță și fotomodel. După 5 ani de lucru în Franța, ea este una dintre puținele persoane care se întoarce acasă din străinătate, pentru a recupera și a promova tradițiile vechi de artizanat moldovenesc.

SIMFEST este un festival desfășurat la Târgu Mureș – o competiție de film și televiziune, singurul de acest fel din România și unul din puținele de gen din Europa. Este organizat în fiecare an de ”Asociația culturală SIMFEST pentru sprijinirea și promovarea creatorilor din media și artele vizuale”. SIMFEST militează pentru profesionalism și pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor și a creatorilor din media. Festivalul promovează, în același timp, jurnalismul local și mass-media comunitare.


Este o manifestare complexă, destinată mediei electronice. Este punctul anual de întâlnire a specialiştilor lumii televiziunii din România și, în ultimii ani, din Europa, a studenţilor, a producătorilor independenţi şi a pasionaţilor de media, o competiţie menită să identifice şi să formeze valori şi talente, pentru a le acorda validarea necesară şi pentru a le pune în legatură cu mediul în care se pot dezvolta. Este o competiţie şi, în acelaşi timp, o şcoală de media şi un eveniment cultural.

Protagonista filmului este fosta actriţă Xenia Bucuci, care acum îşi câştigă existenţa din lucrări handame pe care le face cu propriile mâini. Mai multe puteţi afla din videoul de mai jos…

Menționăm că filmul „Reîntoarcerea” al regizorului moldovean Dumitru Grosei a mai avut 12 selecții oficiale în țări ca Marea Britanie, Franța, Canada, Argentina, Rusia, China, Turcia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Bangladeș și alte 2 premii: Cel mai bun film de artă la International Ecological Film Festival TO SAVE AND PRESERVE (Rusia) și Cel mai bun poster la AltFF Alternative Film Festival (Canada).

Moldovenii vor scoate mii de lei din buzunare pentru căldură la iarnă
Articolul anterior
Stâlpi în mijlocul trotuarului la Durleşti. Localnicii sunt nemulţumiţi
Articolul următor