Un fost colonel FSB și ministru al separatiștilor din Donbas anunță înfrângerea armatei lui Putin în Ucraina. „Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”

„Războiul din Ucraina va continua până la înfrângerea completă a Rusiei”, a spus Igor Girkin, un naționalist de extremă dreapta, într-o intervenție video adresată celor 430.000 de urmăritori ai săi de pe Telegram. „Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”.

Un fost colonel FSB și ministru al separatiștilor din Donbas anunță ÎNFRÂNGEREA armatei lui Putin în Ucraina. „Am pierdut deja, restul este doar o chestiune de timp”

Igor Ivanovici Girkin, cunoscut și sub porecla Strelkov, fost colonel al serviciilor secrete ruse FSB, care a devenit comandant al forțelor separatiste pro-ruse în 2014, este, fără îndoială, cea mai proeminentă voce dintr-un grup din ce mai mare de bloggeri ultra-naționaliști și pro-război care au început să mustre Kremlinul pentru eșecul de a-și atinge obiectivele tactice, deoarece luptele din Ucraina au intrat în luna a șaptea, transmite ziare.com.

Girkin este unul dintre ofițerii ruși implicați în 2014 în bombardarea avionului de pasageri al Malaysia Airlines deasupra regiunii Donbas, tragedia soldata cu moartea tuturor celor 298 de oameni aflați la bord. Strelkov a fost judecat în lipsă și este urmărit la nivel internațional.

După ultima contraofensivă a Ucrainei în sudul și nord-estul țării, acești bloggeri – cărora le-a fost acordată până acum o platformă publică refuzată multora – și-au intensificat criticile la adresa Kremlinului, criticând performanța inadecvată a armatei în război și îndemnându-l pe Vladimir Putin să declare o mobilizare la scară largă, scrie The Guardian.

„Cu siguranță devin din ce în ce mai supărați și cu un motiv întemeiat și evident, mai ales că decalajul dintre linia oficială și realitatea de pe teren se mărește”, a spus Mark Galeotti, expert în afaceri de securitate și Rusia.

Miercuri, Ucraina a lansat un contraatac surpriză în apropierea celui de-al doilea cel mai mare oraș al țării, Harkov, încercuind Balakliia, un oraș important din punct de vedere strategic, de 27.000 de locuitori, și recucerind câteva așezări mai mici.

Bloggerii militari, care sunt adesea foști ofițeri cu contacte în prima linie, oferă, de asemenea, o perspectivă rară asupra performanței reale a Rusiei pe teren. „Unele sunt surse foarte îndoielnice, dar există și aceia – precum Girkin – care știu despre ce vorbesc și sunt în mod clar în contact cu oamenii de pe front”, a spus Galeotti.

Guvernul rus nu și-a publicat propriile pierderi din 25 martie, când a anunțat un total de 1.351 de morți și 3.825 de răniți. Informațiile occidentale consideră că până la 80.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți de la începutul războiului.

În schimb, de la începutul conflictului, ministerul rus al apărării a făcut în repetate rânduri declarații fără acoperire despre succesele armatei sale pe câmpul de luptă, lăudându-se că a distrus peste 40 de lansatoare de rachete Himars de fabricație occidentală și susținând că a decimat forțele aeriene ucrainene.

Televiziunea de stat, cea mai populară sursă de informații din Rusia, continuă, în mod similar, să arate o imagine roz a succeselor rusești în Ucraina. Într-un discurs combativ de miercuri, Putin a reiterat că Rusia „nu a pierdut nimic” într-un război despre care a spus că merge conform planului.

Arătând că Rusia nu reacționează la ofensiva ucraineană, Aleksandr Kots, un jurnalist de război pro-Kremlin, a acuzat miercuri autoritățile că ascund „veștile proaste” despre situația de pe teren. „Trebuie să începem să facem ceva în legătură cu sistemul în care conducerii noastre nu-i place să vorbească despre vești proaste, iar subordonații lor nu vor să-și supere șefii”, a spus el.

Cea mai recentă ofensivă a Ucrainei a dus, de asemenea, la apeluri reînnoite din partea naționalistului de extremă dreaptă pentru o mobilizare generală, o decizie pe care Putin a îndepărtat-o până acum, în ciuda semnelor tot mai mari că armata rusă se confruntă cu o lipsă acută de noi soldați.

„Mobilizarea este, să spunem direct, singura noastră șansă de a evita o înfrângere zdrobitoare”, a scris Andrei Morozov, un alt blogger popular.

Deocamdată, Kremlinul pare să fie dispus să accepte criticile venite din partea trupei de bloggeri pro-război. Girkin a cerut în repetate rânduri concedierea ministrului apărării, Serghei Șoigu, cerând într-o postare chiar ca ministrul să fie executat de un pluton de execuție.

Toleranța Kremlinului față de comentariile bloggerilor este remarcabilă, spun experții, având în vedere noile legi introduse în temeiul cărora critica războiului poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

Pavel Lujin, un expert militar rus independent, crede că bloggerii sunt lăsați „neatinși”, deoarece oferă o supapă pentru o parte a populației ruse pentru a-și exprima furia față de eșecurile din Ucraina. „Kremlinul este prea speriat pentru a ignora pur și simplu secțiunea naționalistă a populației”, a spus Lujin, adăugând că unii dintre bloggeri au funcționat probabil cu aprobarea tacită a serviciilor de securitate.

Galeotti a spus în mod similar că „mulți” dintre bloggeri au fost „conectați sau protejați de personalități din cadrul agențiilor militare sau de securitate”.

Deocamdată, Girkin și alți bloggeri militari probabil că își vor continua criticile zilnice, deoarece ofensiva militară sângeroasă a lui Putin a stagnat în Ucraina. „Nu vă așteptați la CÂȘTIGURI MARE în următoarele 2-3 luni”, a scris Strelkov într-o postare de săptămâna aceasta. „Dacă bătrânii noștri de la Kremlin nu își schimbă tactica, vom asista la înfrângeri catastrofale până atunci”.

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

”Bucătarul lui Putin” recunoaște, în premieră, că a fondat grupul de mercenari Wagner, care de mai mulți ani pune în practică planurile Kremlinului

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

„La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a afirmat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin este pe lista de sancțiuni a statelor occidentale

În luna iulie mercenarii Wagner au început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia și să caute voluntari pentru războiul din Ucraina în țările din Asia Centrală în contextul pierderilor ridicate suferite de forțele armate ale Moscovei în cursul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza faptului că firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.

Relatări despre faptul că acesta a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august, dar aceasta este pentru prima dată când Prigojin recunoaște că este fondatorul grupui de mercenari Wagner.

sursa: www.hotnews.ro

Ce mesaj i-a trimis fiica preotului iubitului ei, înainte să se sinucidă
Articolul anterior
Dosarul denumit generic ,,Energocom”, în care este vizat ex-președintele Igor Dodon, trimis în judecată
Articolul următor