Un fotbalist moldovean își va continua cariera în Luxemburg. A fost împrumutat de echipa italiană FC Torino

Atacantul Lado Akhalaia își va continua cariera în campionatul Luxemburgului. Internaționalul moldovean a fost împrumutat până pe 30 iunie 2023 de echipa italiană FC Torino la gruparea Swift Hesperange, care evoluează în prima divizie din Luxemburg, anunță Federația Moldovenească de Fotbal.

Akhalaia a debutat pentru noua sa echipă ieri, într-un meci amical cu formația belgiană RWD Molenbeek. El a deschis scorul în minutul 6, iar cu puțin timp înainte de pauză a obținut un penalty, care a fost transformat de Dominik Stolz (2-1). Până la urmă Swift Hesperange s-a impus cu 4-3.

Clubul de fotbal Swift Hesperange a fost fondat în anul 1916 și are în palmares o Cupă a Luxemburgului, în ediția 1989/90. În actuala ediție, Swift Hesperange, cu 41 de puncte, se clasează pe locul 2 printre 16 echipe în Divizia Națională, prima ligă a Luxemburgului.

Lado Akhalaia are 20 de ani și este originar din Chișinău. El este fiul fostului jucător al echipei Zimbru, Lado Akhalaia, și nepotul fostului selecționer Alexandru Spiridon.

La vârsta de doar 5 ani, Lado a ajuns la CSCT Buiucani, iar primul antrenor a fost Igor Ciubara. La 11 ani, Lado Akhalaia a plecat în Ucraina, unde a susținut cu brio probele la clubul Șahtar Donețk, însă cariera sa în țara vecină nu a durat mult, din cauza situației tensionate în zona Donețkului. Lado a revenit acasă și a continuat să evolueze pentru echipa de suflet, CSCT Buiucani.

La 16 ani, Lado a trimis mai multe clipuri video, cu evoluția sa, clubului portughez Sporting, iar ulterior a fost invitat în probe la Lisabona. A fost acceptat și aici, dar din cauza unui conflict a fanilor și a administrației clubului, la Sporting s-au produs un șir de schimbări, iar Lado nu mai intra în planul acestora.

Situația din Portugalia nu l-a afectat pe Lado. El a continuat să se antreneze, iar peste un timp, când împlinise 17 ani, a fost invitat în probe în Italia, la Inter Milano. Lado a avut un început fulminant în tricoul „nerazzurrilor”, marcând 7 goluri în tot atâtea meciuri amicale. Înaintea startului de sezon, Lado s-a accidentat la genunchi și a fost nevoit să stea departe de teren pentru o perioadă de 3 luni. A revenit în forță, iar în scurt timp a făcut pasul la echipa U19.

Pe 28 august 2021 s-a transferat de la Inter la FC Torino. În sezonul 2021/22 a jucat 30 de meciuri și a marcat 4 goluri pentru Torino U19. Pe 5 august 2022 a fost împrumutat de la FC Torino la formația belgiană Royal Excelsior Virton, pentru care a bifat 4 meciuri.

În cariera sa, Lado Akhalaia a jucat pentru selecționatele de juniori ale Moldovei. Pentru Naționala U21 a Moldovei Lado Akhalaia a jucat 2 meciuri.  

Colete din Republica Moldova, trimise către conaționalii de peste hotare, reținute de polițiștii de frontieră

Colete din Republica Moldova, cu bunuri în valoare de peste 25.000 lei românești, echivalentul a peste 100.000 de lei moldovenești, care urmau să ajungă la moldovenii de peste hotare, au fost reținute pe 25 ianuarie de către poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Potrivit Poliției de Frontieră din România au fost supuse controlului patru autoutilitare încărcate cu bagaje şi colete. Astfel, au fost depistate 1248 litri de vin, 230 litri cu alcool şi 218 kilograme de produse alimentare de origine animală (carne, lapte, ouă, brânză), de provenienţă Republica Moldova, pentru care persoanele nu deţineau documente legale.

Alcoolul a fost confiscat, iar bunurile de origine animală au fost predate autorităţii sanitar veterinare pentru a fi distruse.

Persoanele care transportau coletele au fost sancţionate cu amenzi în valoare de 30.000 lei românești, echivalentul a peste 125.000 de lei moldovenești.

Camioane cu lemne din România, în drum spre Chișinău

Primele cinci camioane cu lemne de foc din România urmează sa ajungă astăzi în Republica Moldova. E o primă tranșă din cei 130 mii de metri cubi de lemn cumpărați din România cu sprijinul Înaltului Comisariat a Organizației Națiunilor Unite pentru Refugiați.

Doar 24 de camioane cu 307 metri cubi de lemn confiscate în 2021 în urma  apelurilor privind transporturi suspecte de lemn

Reprezentanţii Ministerului Mediului de la Chișinău au declarat că lemnele vor fi distribuite solicitanților din raioanele Glodeni și Cantemir, deoarece în aceste regiuni este mai puţin teren împădurit. Lemnele vor ajunge la primării și apoi vor fi distribuite pensionarilor, veteranilor de război şi persoanelor vulnerabile.

Lemnul de foc a fost cumpărat din România la un preţ preferenţial. Deşi iarna şi-a intrat de mult în drepturi, mulţi dintre cetăţenii care au vrut să cumpere lemne de la stat și sunt inscriși pe listele de aşteptare, nu au primit nimic.

Moscova recunoaște că a trimis din greșeală la moarte mii de ruși. Bilanțul procurorului general privind ”mobilizările ilegale” pentru Ucraina

Procurorul general al Rusiei, Igor Krasnov, a anunțat marți, 31 ianuarie, că peste 9.000 de cetăţeni ruşi care au fost ”mobilizaţi ilegal” pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina au revenit la casele lor, relatează EFE.

Anunțul a fost făcut în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Krasnov a precizat că unii dintre aceștia, ”din motive de sănătate, nu ar fi trebuit să fie mobilizaţi în niciun caz.”

Pentru susţinerea trupelor ruse angajate în campania militară declanşată împotriva Ucrainei anul trecut în februarie, Putin a ordonat în septembrie mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti. Au fost mobilizaţi în total circa 318.000 de soldaţi, dintre care aproximativ 150.000 s-au alăturat contingentului desfăşurat în Ucraina, ceilalţi fiind în instrucţie.

Anunţul mobilizării a generat plecări masive ale bărbaţilor ruşi cu vârsta de încorporare către ţări precum Kazahstan, Georgia, Mongolia, Finlanda sau Armenia. Au survenit, de asemenea, protestele, mai ales în regiunile îndepărtate de Moscova şi Sankt Petersburg, după ce au fost mobilizaţi rezervişti cu probleme de sănătate sau taţi cu familii numeroase.

Mai mult, unii dintre cei mobilizaţi sau familiilor lor s-au plâns de insuficienţa echipamentelor şi de condiţiile precare din cazărmi, neajunsuri recunoscute în cele din urmă de oficialii ruşi, care au promis măsuri de îndreptare a lor.

”Mobilizarea s-a desfăşurat într-o perioadă scurtă de timp şi a relevat numeroase probleme importante, care au devenit o lecţie pentru mulţi”, a semnalat procurorul general. Acesta a subliniat necesitatea reorganizării evidenţelor militare şi crearea unor baze de date adecvate.

sursa

Bebeluș de 5 luni, infectat concomitent cu gripă și Covid-19
Articolul anterior
Igor Dodon, despre ce se întâmplă în opoziție: E „bardak” și acolo, mai rău ca la cei de la guvernare
Articolul următor