Un fragment din Zidul Berlinului a fost expus la București

O bucată masivă, originală, din Zidul Berlinului a fost expusă joi în curtea Academiei Române, în cadrul unei ceremonii la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, membri ai Academiei Române, ambasadori şi participanţi la Revoluţia română din decembrie 1989.

separator
foto: Agerpres

Ceremonia de dezvelire a fost organizată cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Fragmentul, având o înălţime de trei metri şi o greutate de trei tone, a fost adus la Bucureşti de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române.

După ceremonie, Aula Academiei Române a găzduit simpozionul intitulat „Căderea Zidului Berlinului şi Revoluţia română din decembrie 1989”.

Prim-ministrul Ludovic Orban a arătat în discursul său că Europa se confruntă, în prezent, cu „tentative de a construi noi ziduri”, nu din beton, „ci din materia încă mai periculoasă a prejudecăţilor, a neîncrederii” sau a manipulării. ,,Avem obligaţia faţă de noi înşine şi faţă de ceilalţi europeni ca tocmai în astfel de momente în care tensiunile Brexit-ului, migraţiei, problemelor de securitate militară şi economică, dar şi clivajele inter-generaţionale pun la încercare UE, să fim o voce de partea încrederii în această construcţie politică, culturală, socială unică în istorie”, a declarat prim-ministrul.

„Pentru Academia Română este o mare onoare să aibă aici, în curtea sa, începând de azi, un simbol al istoriei europene, o parte a Zidului Berlinului, un simbol dureros, dar în acelaşi timp un simbol luminos, prin faptul că a fost dărâmat. Iată, putem şi noi să avem un asemenea semn al unui fost hotar, între totalitarism şi democraţie. Căderea Zidului Berlinului a deschis o serie întreagă de evenimente”, a declarat vicepreşedintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu.

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, a subliniat că străpungerea Zidului a reprezentat „un miracol” al istoriei.

„Când la 9 noiembrie 1989 Zidul avea să fie străpuns, către sfârşitul unei zile în a cărei dimineaţă părea încă veşnic, s-a consumat un miracol al istoriei. În ciuda încercărilor constante de desvrăjire din ultimii 30 de ani, acest miracol rămâne intact şi trebuie perceput ca atare. Zidul a fost înlăturat pe fundalul marilor răsturnări din Europa Centrală şi Răsăriteană, datorate voinţei popoarelor captive”, a precizat el, potrivit Agerpres.ro.

Buticurile cu flori de pe strada Ismail, au fost evacuate
Articolul anterior
Șapte șoferi prinși băuți la volan au ,,muncit” la morgă
Articolul următor
Alte articole interesante