Un grup de moldoveni a ajuns în Antarctica. Imagini inedite, printre pinguini

Un grup de tineri basarabeni și români au pornit într-o aventură în Antarctica. Ieri, aceștia și-au ancorat nava în Tresspasy Bay, au coborât pe țărm, s-au pozat cu tricolorul R. Moldova, au urmărit miile de pinguini, balenele și leii de mare care au ieșit la vânat. Tinerii se vor afla în Antarctica până în luna martie. Ei intenționează ulterior să producă un film documentar despre schimbările climatice.

separator
Anatol Untură a povestit experiența pe pagina sa de Facebook, unde scrie un „Jurnal de bord”.

„Tresspasy Bay. Un loc sălbatic, cu țărm vulcanic și colonii de pinguini. Cu lei și leoparzi de mare, cu munți golași și ape pline de ghețari plutitori.
Balene! In jur doar balene cocoșate! Ceață, ninge liniștit, minus cinci grade. Nu avem nici vânt, nici val. Doar din când în când liniștea din jur e învolburată de niște sunete asemenea tunetului din luna Mai, de la noi, de acasă.

Ne pregătim de debarcare. La micul dejun avem clătite. Trebuie să păpăm bine, zice bucătarul. Astăzi ne așteaptă o zi lunga pe țărm. Iar acolo mâncare nu va fi. Nici măcar apă nu poți lua cu tine când debarci. De necesități fiziologice nici nu zic. Totul doar pe barcă în tankuri septice. Toți trec deja zilnica rutină de dezinfectare a încălțămintei și hainelor. Cu vestele de salvare puse – pornim spre mal!

Pe mal e „National Geographic” varianta live! Râuri glaciare. Ghețari milenari în jur. Mii de pinguini. Sute de mii de pinguini își au aici refugiu, își construiesc cuiburile din pietricele și își cresc puii. E doar insula lor și noi ca vizitatori putem doar să îi observăm și sa ne minunăm de diversitatea naturii planetei noastre. La un moment dat, pe un ghețar mai dosit am zărit câțiva lei de mare ce își pândeau vânatul. Nu apucăm sĂ facem bine primii pași că asistăm la un tablou de vânătoare pur, primitiv și firesc. Un leu de mare, care părea liniștit și comod – deodată se făcu strună și sări în apă după un pinguin mai rătăcit. Pinguinul nu mai avu nicio șansă. Leul l-a înghițit în câteva secunde iar rămășițele au fost adunate de alte păsări care își făcuseră apariția la acest picnic antarctic. Exact ca la oameni”, descrie Anatol Untură peisajul cu animale.„Asemenea experiențe schimbă destine. Oamenii devin prieteni la un alt nivel. Fără jurăminte sau toasturi false. E prietenie bazată pe supraviețuire. Ca la război. Asemenea legături nu se rup sub furtunile vieții. Ca dovadă e faptul ca spre Antarctica au mers toți camarazii mei cu care am fost și în Groenlanda! Sunt nespus de mândru de acest fapt!

Nu e ski în Austria sau plaja în Dubai. Își au si ele locul – dar! E spiritul aventurii și a locurilor unde unica speranță, pe bune, e doar la tine și la cel de alături. Dacă simți umărul tare lângă tine și știi că ești susținut, poți răsturna munți și învinge oceane! Deci, exact asta vom face și mai departe!”, a relatat Anatol Untură.         

sursa: www.tv8.md; foto: Facebook/Anatol Untură

Rapper-ul rus Djigan și soția sa, Oxana Samoylova, au devenit părinți pentru a patra oară! Ce sex are bebelușul
Articolul anterior
Daniela Dermengi: ,,În burtica mea crește… prietena vieții mele”
Articolul următor
Alte articole interesante