Un grup de părinți acuză profesorii că ar fi încălcat dreptul la viața privată a copiilor pe perioada carantinei

Unii părinţi sunt nemulţumiţi că profesorii le-au cerut fotografii şi video cu copiii lor în perioada stării de urgenţă. Mai mult, ei susţin că minorilor le-a fost încălcat dreptul la viaţă privată. În acest sens, a fost depus un demers la Ministerul Educaţiei, prin care se solicită tragerea la răspundere a profesorilor.

separator

Președintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private, Sergiu Bozianu, a spus că mai mulţi părinţi s-au plâns că profesorii le-au cerut dovezi cum copiii lor se joacă, precum şi informaţii despre starea lor de sănătate.

„În primul rând, aceste informații nu pot fi trimise prin grupurile generale sau comune. În special, profesorul nu are competența de a colecta informații și de a ţine registre”, a explicat Sergiu Bozianu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private.

La rândul lor, responsabilii de la Ministerul Educaţiei invocă o hotărâre a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale.

„Această decizie s-a bazat pe hotărârea Comisiei pentru Situații Excepționale, care a solicitat anumite date. Dar în niciun caz nu am cerut crearea unor grupuri, colectarea unor fotografii. Fiecare diriginte a decis pe cont propriu despre cum să conlucreze cu părinții atunci când colectează aceste informații”, a declarat Valentin Crudu, şef de direcţie la Ministerul Educaţiei.

Totodată, şeful Direcţiei învăţământ general, Valentin Crudu, a declarat că la Ministerul Educaţiei nu a venit nicio plângere din partea părinților sau a tutorilor şi că regretă că au fost sesizaţi despre acest lucru abia după încheierea anului școlar.

„Acum putem doar regreta că unii profesori au colectat informații într-un mod în care i-a nemulţumit pe părinţi. Prin urmare, am luat o decizie și am solicitat departamentelor de învățământ raionale să oprească această practică”, a specificat Crudu.

Astfel, din 11 iunie a fost semnat un ordin prin care profesorilor li se interzice să colecteze informații despre sănătate a copiilor. Mai mult ca atât, părinții pot depune o plângere împotriva profesorului.

„Dacă totuși cineva va solicita astfel de informații, părinții pot scrie o plângere la Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, astfel încât această instituție va aplica o amendă de până la 15 mii de lei”, a subliniat preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Vieţii Private.

Totodată, profesorii care vor fi sancţionaţi riscă că nu mai poată efectua anumite activități pe un termen de până la un an.

sursa: www.publika.md

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Decizie revizuită: Transportul public din Chișinău va circula în regim normal
Articolul anterior
Ucraina deschide plajele pentru turiști, însă nu și pentru moldoveni
Articolul următor