Un grup de programatori din Cehia, timp de 2 zile, au realizat gratuit un site web pentru care guvernul era dispus să plătească 16 milioane de euro

Programatorii din Cehia, timp de două zile, au realizat gratuit un site web pentru care un ministru dorea să cheltuiască 16 milioane de euro.

separator
Un grup de programatori din Republica Cehă a dezvoltat și a transferat serviciul în mod gratuit guvernului, după ce s-a știut că comandarea acestuia, fără licitație deschisă, la Ministerul Transporturilor era estimată la 401 de milioane de coroane cehe (aproape 16 milioane de euro). Povestea a ajuns la premierul ceh și l-a concediat pe ministrul Transporturilor, a informat presa cehă.

Povestea a început cu o licitație pentru crearea unui serviciu pentru vânzarea de permise electronice pentru călători, pe autostrăzi cu taxă. Comanda de stat a inclus dezvoltarea unui magazin online și a două aplicații pentru iOS și Android. Un contract pe patru ani pentru dezvoltarea și sprijinul site-ului a fost încheiat cu contractorul Asseco Central Europe.

„Răsuflarea explicită” a guvernului a provocat nedumerire în rândul proprietarului companiei IT Actum Digital Tomas Vondracek. El a numit oferta „absurdă” și a adăugat că, dacă doriți, aceeași muncă se poate face „chiar și în câteva zile”: „Vreau ca nimeni să nu se raporteze la mijloacele noastre comune în modul în care statul o face acum.”

Peste 300 de programatori au răspuns la apelul lui Vondrachek, 60 dintre ei au fost selectați. Acum, fondurile nefolosite vor fi transferate pentru a ajuta copiii care au suferit vătămări corporale grave.

Pe lângă costul ridicat al proiectului anunțat de guvern, programatorii au fost indignați de faptul că statul nu a anunțat o licitație deschisă pentru proiect, ci a ales un contractant pe cont propriu.

„Am promis”, a spus Tomas Vondrachek, că în viitorul apropiat voi face și voi oferi presei o estimare detaliată pentru a demonstra că, de fapt, costul proiectului a fost prea mare. Aș dori să fac acest lucru, astfel încât toată lumea să înțeleagă de ce am ieșit din biroul meu am decis să apelez la programatori voluntari pentru a crea un site web. Nu am numere exacte, dar sunt absolut sigur că costul unui astfel de proiect nu poate depăși nici un sfert din suma anunțată dacă gestionăm fondurile rațional. ”

Guvernul ceh l-a invitat pe Tomas Vondrachek să-i plătească pentru inițiativa sa și pentru activitatea programatorilor care au participat la proiect. Cu toate acestea, el a refuzat.

„Această inițiativă a avut loc inițial ca un cadou gratuit pentru stat – să lăsăm totul să rămână așa”, spune el. „Am dori doar ca statul să o folosească și să găsească o ocazie legală de a accepta munca cu noi.”

Coronavirusul ar fi ajuns și în Italia: 6.000 de pasageri, blocați pe o navă de croazieră
Articolul anterior
Cele mai nesigure alimente pentru consum. Medic: ,,E alertă alimentară”!
Articolul următor
Alte articole interesante