Un laborator rusesc Rosselhoznadzor ar putea fi deschis în Moldova

În următorii 4 ani, o filială Rosselhoznadzor, Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Federația Rusă ar putea fi deschisă la Chișinău. Despre această inițiativă a menționat directorul AgroHub Moldova, Alexandru Baltag, într-un interviu pentru Agrobiznes.

separator

Potrivit lui, laboratorul va activa în cadrul AgroHubului, care va avea statut de Zonă Economică Liberă.

Baltag a menționat că, odată cu deschiderea laboratorului, certificarea produselor se va face pe loc, în Moldova.

”Nu cum acum, pe teritoriul Rusiei. Vom avea un birou vamal, un terminal vamal. Toate instituțiile necesare să fie concentrate într-un singur loc, pentru a crea condiții optime de export”, susține directorul AgroHub Moldova, Alexandru Baltag.

Alexandru Baltag este de părerea că astfel, cantitățile de marfă care ajung să fie zdrobite în vamă ori întoarse în țară se vor diminua.

„Toate actele necesare pentru a exporta un lot de marfă, inclusiv certificatele emise de Rosselhoznadzor și Rospotrebnadzor, inclusiv documentele vamale vor fi întocmite pe loc, în Republica Moldova, pe teritoriul AgroHubului. Această posbilitate diminuează acel risc, când multe camioane cu fructe sau legume ajung la vamă, acolo se depistează multe nereguli sanitare, iar ele sunt întoarse în țară”, susține Baltag, președintele AgroHub Moldova.

AgroHub Moldova este un proiect moldo-rus ce prevede construcția unui centru modern agroindustrial în țara noastră. Actualmente este la etapa de proiectare și urmează să fie complet funcțional în 2024.

sursa: www.publika.md

Cei mai buni educatori, învățători și profesori, premiați în cadrul concursului național organizat anual
Articolul anterior
OMS: Numărul real de infectări cu coronavirus la nivel global este uriaș față de cel al cazurilor raportate
Articolul următor
Alte articole interesante