Un magazin din Chișinău a fost obligat de organele de resort să scoată panoul pe care a expus picioarele unei femei

Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității a emis o nouă decizie în care a constatat că un panou publicitar, care era amplasat la intrarea unui magazin de încălțăminte, poartă un caracter sexist.

separator

Potrivit unui comunicat emis presei, în plângerea depusă la Consiliu a fost invocată o faptă de discriminare sub formă de hărțuire, manifestată prin producerea și distribuirea publicității care lezează demnitatea umană. Panoul publicitar ilustra o poză în care erau prezentate picioarele dezgolite ale unei femei, alături de un slogan cu aluzii sexuale.Consiliul a notat că expunerea unor părți ale corpului feminin (picioarele) într-o ipostază provocatoare face aluzie la fantezii sau dorințe sexuale și urmărește scopul de a atrage clienți. Astfel, a fost stabilit faptul hărțuirii, prin plasarea în spațiul public a panourilor publicitare care prezintă femeia într-o ipostază umilitoare.

Astfel, Consiliul a decis:

1. Publicitatea are un caracter sexist și lezează demnitatea femeilor.

2. Reclamata va înlătura panourile publicitare amplasate la intrarea în magazinul amplasat pe str. Kiev 16/1, mun. Chișinău.

3. Reclamata va aduce scuze publice în legătură cu faptul amplasării publicității cu caracter sexist.

4. Reclamata va depune toată diligența de a nu admite situații similare în viitor. În acest sens, Consiliul recomandă reclamatei să consulte Ghidul de evaluare a publicității sexiste1, elaborat de către Asociaţia Agenţiilor de Publicitate „AAPM” în colaborare cu Programul ONU „Femeile în Politică” şi Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a RM.

5. Reclamata va informa Consiliul, în termen de 10 zile de la recepționarea prezentei decizii, despre măsurile întreprinse și/sau despre cele planificate în vederea executării prezentei decizii.

6. Decizia se comunică părților și va fi făcută publică pe adresa www.egalitate.md.

7. Decizia este cu drept de atac în instanța de contencios administrativ, conform prevederilor pct. 65 din Regulamentul cu privire la activitatea Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității adoptat prin Legea nr.298/2012 și Codului administrativ nr. 116/2018.

Reamintim că publicitatea sexistă este interzisă prin lege. În sensul acestor prevederi, se consideră sexistă publicitatea care prezintă femeia sau bărbatul drept obiect sexual, în situații umilitoare ce ofensează demnitatea umană sau care promovează stereotipuri discriminatorii susținătoare ale percepției că femeia este o ființă slabă, vulnerabilă și dependentă, având o poziție socială inferioară.

În primul semestru al anului 2019, la Consiliu au parvenit 14 plângeri în care se invocă lezarea demnității umane, dintre care pe 6 cauze au fost emise decizii de constatare (3 prin publicitatea sexistă ), celelalte fiind în proces de examinare.

În vederea prevenirii hărțuirii cauzate de publicitatea sexistă, Consiliul încurajează și apreciază deschiderea agențiilor publicitare care, periodic, vin cu solicitări de aprobare a conținutului panourilor publicitare, înainte ca acestea să fie distribuite public.

Decizia Consiliului poate fi văzută aici.

Sursa

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

Accident grav pe traseul Chișinău-Leușeni
Articolul anterior
Un fost cerșetor a devenit om de afaceri și angajează numai persoane fără adăpost și cu nevoi speciale
Articolul următor