Un manechin confundat cu un cadavru a declanșat o operațiune a poliției, în Marea Britanie

Poliţiştii britanici, contactaţi din cauza unei perechi de picioare ce ieşeau dintr-un covor rulat într-un automobil care circula pe o autostradă, au fost uşuraţi să constate că ele aparţineau, de fapt, unui manechin din plastic îmbrăcat ca personajul de basme Făt-Frumos, informează agenția DPA, preluată de Agerpres.

„Când am primit un telefon sâmbătă, 15 ianuarie, la ora prânzului, prin care ni s-a raportat că un vehicul se deplasa pe autostrada M11 şi că o pereche de picioare puteau fi văzute ieşind dintr-un covor rulat, semnalele de alarmă au început să sune în mod natural în mintea persoanei care ne-a informat, precum şi în centrul nostru de control”, a precizat Poliţia comitatului Cambridgeshire, estul Marii Britanii, într-un comunicat publicat pe conturile sale de pe reţelele de socializare.

Mobilizați, agenții au reuşit să intercepteze vehiculul în parcarea Angel Drove din Ely. Ofiţerii au descoperit că era vorba, într-adevăr, despre o pereche de picioare… care îi aparţineau însă unui manechin costumat în Făt-Frumos, aflat în drum spre o petrecere aniversară tematică! „Şoferului i-a fost transmisă recomandarea să evite ca astfel de circumstanţe să se producă din nou! Din fericire, a fost o alarmă falsă”, precizează comunicatul Poliţiei din Cambridgeshire.

Armenia a ignorat avertismentele Rusiei și a ratificat aderarea la Curtea Penală Internațională

Parlamentul Armeniei a ratificat marţi aderarea ţării la Curtea Penală Internaţională (CPI), după o dezbatere rapidă asupra proiectului, care a atras furia Moscovei, aliat tradiţional al Erevanului, dar cu care relaţiile s-au tensionat considerabil, potrivit AFP, transmite Agerpres.

Aleşii s-au exprimat în favoarea ratificării Statutului de la Roma, tratatul fondator al CPI, cu 60 de voturi la 22. Rusia nu vede cu ochi buni acest proiect, CPI emiţând în primăvară un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Aderarea la CPI ar „crea garanţii suplimentare pentru Armenia” împotriva Azerbaidjanului, a declarat marţi Eghiche Kirakosian, un oficial armean însărcinat cu chestiunile privind justiţia internaţională.

Baku tocmai a obţinut o victorie militară fulgerătoare, punând capăt separatismului armenilor din Nagorno-Karabah. Erevanul, care acuză Rusia că a abandonat-o în faţa unui adversar mult mai bogat şi mai bine înarmat, este acum îngrijorat de securitatea teritoriului Armeniei.

Ratificarea acestui statut garantează că o potenţială invadare a Armeniei „va intra sub jurisdicţia CPI”, ceea ce va avea un „efect de descurajare”, a declarat Eghiche Kirakosian în faţa parlamentarilor armeni.

Armenia a semnat Statutul de la Roma în 1999, dar nu l-a ratificat

Armenia a semnat Statutul de la Roma în 1999, dar nu l-a ratificat, invocând contradicţii cu Constituţia sa, un obstacol care a fost eliminat între timp.

Partidele de opoziţie, care controlează 36 din cele 107 locuri din Parlament, au protestat față de deschiderea dezbaterilor, părăsind sesiunea.

Tsovinar Khachatrian, preşedintele parlamentului, a anunţat iniţial că votul va avea loc miercuri.

Kremlinul a transmis joi că simplul fapt de a lua în considerare aderarea este un act „extrem de ostil”.

„Sperăm că aceste decizii nu vor avea un impact negativ asupra relaţiilor noastre bilaterale”, a spus purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Oficialul armean Eghiche Kirakosian a declarat că a propus Rusiei să semneze „un acord bilateral” pentru a-şi atenua îngrijorările, fără a da detalii.

Relaţiile dintre Armenia şi Rusia trec printr-o zonă turbulentă

Relaţiile dintre Armenia şi Rusia trec printr-o zonă turbulentă. Erevanul, care s-a apropiat de Occident în ultimele luni, s-a simţit trădat în timpul recentei ofensive a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah, ceea ce Kremlinul neagă.

Rusia a desfăşurat o forţă de menţinere a păcii în teritoriu în urmă cu trei ani, după un scurt atac al Azerbaidjanului. Dar trupele sale nu s-au clintit în timpul ultimei ofensive fulgerătoare derulată de Baku.

Marţi, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a aplaudat totuşi acţiunea acestui contingent, mulţumind soldaţilor pentru „altruismul şi profesionalismul lor, care au împiedicat apariţia altor victime”.

În total, aproape 600 de oameni au murit în urma ofensivei.

De atunci, enclava a fost aproape în întregime părăsită de locuitorii săi, cu peste 100.000 de refugiaţi, din cei 120.000 de oameni care locuiesc oficial acolo, fugind în Armenia de teama represaliilor din partea Azerbaidjanului.

După sfârşitul Imperiului Rus, această regiune muntoasă populată în principal de armeni, care o consideră un teritoriu ancestral, a devenit parte a Azerbaidjanului.

Ea şi-a proclamat unilateral independenţa în 1991, după căderea Uniunii Sovietice, cu sprijinul Armeniei.

Separatiştii din Nagorno-Karabah, niciodată recunoscuţi de comunitatea internaţională, se opun Baku de peste trei decenii şi s-au confruntat cu Azerbaidjanul în două războaie – între 1988 şi 1994 şi în toamna anului 2020.

Aceste ciocniri au otrăvit relaţiile dintre Armenia şi Azerbaidjan, care au o ură tenace una faţă de cealaltă.

Armenia a acuzat, de asemenea, trupele azere că i-au încălcat frontiera în mai 2021 pentru a prelua controlul asupra unei mici părţi a teritoriului de frontieră.

Moldindconbank și Mastercard au lansat plățile contactless în troleibuzele din Bălți

Locuitorii și oaspeții din al doilea cel mai mare oraș din Republica Moldova au ocazia acum să plătească pentru călătoria în troleibuz cu cardul sau cu telefonul. Plățile fără numerar vor fi acceptate pe toate rutele urbane de troleibuz prin intermediul validatoarelor speciale. Pasagerii pot achita călătoria pe un astfel de validator cu cardul contactless al oricărei bănci din Republica Moldova și străinătate, precum și cu orice gadget, dotat cu funcția de plată contactless, în portofelul digital al căruia a fost adăugat cardul bancar. Proiectul de plăți contactless pentru transportul public din Bălți a fost lansat la 1 octombrie cu suportul Moldindconbank și Mastercard.

Alexander Picker, Președintele Comitetului de Conducere al Moldindconbank, a menționat la ceremonia de lansare că acest proiect se aliniază tendințelor globale de dezvoltare a plăților fără numerar.

Deja acum, în țara noastră putem ieși din casă doar cu cardul bancar și să ne descurcăm fără numerar. Ca să mergem în pas cu tendințele globale de creștere a tranzacțiilor fără numerar, introducem metodele contactless de plată în transportul public în al doilea cel mai mare oraș din Moldova – la Bălți. Pentru a plăti este suficient de apropiat cardul bancar sau gadgetul cu funcția de plăți contactless de terminal. Este o metodă foarte comodă și rapidă de a plăti, care economisește timp și garantează siguranța plăților”, a menționat președintele Moldindconbank.

Alexander Picker a mai spus că noul proiect de la Bălți a fost realizat în parteneriat cu Mastercard, dar și cu administrația Parcului de troleibuze din Bălți, care la 1 octombrie a marcat 50 de ani de activitate.

Pe parcursul mai multor ani, Mastercard a fost un partener de încredere pentru mai mult de 100 de orașe din întreaga lume, ajutând la introducerea plăților contactless acolo unde viteza, confortul și securitatea sunt esențiale. Scopul lansării plăților fără numerar în troleibuzele din Bălți este de a face viața cetățenilor mai confortabilă și răspunde așteptărilor lor actuale. Conform cercetărilor noastre, o treime dintre bălțeni ar dori să plătească călătoria cu cardul. Împreună cu partenerii noștri dragi, Moldinconbank și administrația Parcului de troleibuze, suntem încântați să oferim locuitorilor și oaspeților orașului această oportunitate. Suntem convinși că vor aprecia această soluție inovatoare a plăților fără numerar”, a declarat Irina Untila, directorul oficiului Mastercard din Moldova.

Directorul Parcului de troleibuze, Elena Maximciuc, a precizat că metoda de plată contactless în troleibuze va permite și îndeplinirea unei condiții a BERD, care finanțează modernizarea parcului.

Suntem recunoscători Moldindconbank și Mastercard pentru că au asigurat implementarea unui proiect atât de important. Partenerii ne-au oferit gratuit tot utilajul și suportul tehnic necesar pentru lansarea proiectului în oraș. Sunt sigură că și angajații, dar și pasagerii vor aprecia comoditatea noii metode de plată”, a spus directorul Parcului de troleibuze.

Invitații la ceremonia de lansare a proiectului au testat noua modalitate de plată a călătoriei, achitând atât prin card bancar, cât și cu un smartphone.

Moldindconbank – mereu alături!

Ministrul Educației: ,,Orice colectare de bani în școli se va pedepsi dur”

„Orice colectare de bani în școli se va pedepsi dur”, avertizează ministrul Educației, Dan Perciun.

Despre aceasta ministrul a declarat într-un interviu pentru Newsmaker.md.

„Noi trebuie să înăsprim pedepsele pentru cei care caută alternative pentru a colecta resurse financiare în instituții.

Sub orice formă: prin copil, director, profesori. Vom pedepsi dur, atât disciplinat, cât și administrativ, până și la demisie. Nu este soluția cea mai perfectă, dar așa e mai bine.

Trebuie să conștientizăm că fenomenul colectărilor neformale va dispărea doar atunci când vor crește cheltuielile pe educație”, a declarat ministrul.

Acesta a declarat că părinții colectează astfel de fonduri pentru a asigura salarii profesorilor. În acest context, Perciun a spus că urmează să anunțe mărirea salariilor cadrelor didactice.

„Sumele exacte le vom anunța la mijlocul lunii noiembrie. Noi înțelegem care sunt așteptările profesorilor”, a mai spus acesta.

Un copil de 7 ani, găsit mort în casă. Detalii cutremurătoare din anchetă
Articolul anterior
O italiancă a murit în brațele iubitului ei, la 2 luni după ce a fost mușcată de un păianjen
Articolul următor