Un mare sat din Moldova dispare. Casele se vând cu 2.000 de euro. Chiar și așa nimeni nu le cumpără

,,Am făcut o plimbare prin Năpădeni și am văzut tot case părăsite, tot case părăsite…”, scrie expresul.md. Năpădeni, un sat mare odinioară, cu tradiții și oameni gospodari, acum, se stinge încet, ca o lumânare.

separator
”Părăsite sunt mai mult casele bătrânești. Se mai vând unele. Cu 2.000 de euro, cu 3.000… Greu se vând. Foarte greu. Cine să le cumpere?”, spune Maria Arteomov, primarul comunei. ”Rămân casele, satul îmbătrânește complet. În anul 2018, am avut patru copii născuți, dintre care doar doi au rămas în sat. Au fost înregistrate 16 decese”. ”Năpădeniul a fost un sat vestit, cu școală medie, cu oameni ce au ajuns departe, sunt foarte mulți doctori originari din Năpădeni, sunt savanți… Acum, însă…”. ”Nu rămâne nimeni aici. Satele noastre dispar pe zi ce trece”.
Satul Năpădeni a fost menționat documentar în anul 1654. La 1904, număra 2700 de locuitori și 497 de case. Exact după 100 de ani, avea o populație de 1021 de locuitori și 387 de case. În prezent, numărul locuitorilor este de 820, dacă nu a mai decedat nimeni între timp. Fiecare al treilea este bătrân și doar fiecare al optulea este copil sau adolescent.

Autor: Lucia Bacalu; www.expresul.md

84 de pomi au fost secerați într-o livadă. Răufăcătorii încă nu au ajuns pe mâna poliției, iar proprietarul este doborât de necaz
Articolul anterior
Tot ce trebuie să știi despre intoleranța la gluten
Articolul următor
Alte articole interesante