Un mărțișor în dar, pentru toți vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală

Astăzi, 1 martie 2020, vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală primesc în dar un Mărțișor tradițional confecționat de către muzeografii Muzeului.

separator
Acțiunea are scopul de a promova tradiția Mărțișorului și de a familiariza publicul cu practicile culturale asociate zilei de 1 martie, incluse, în luna decembrie 2017, în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial al umanității, fiind o inițiativă comună a Republicii Moldova, României, Bulgariei și Macedoniei de Nord.

Cea mai veche formă a Mărțișorului este un găitan (fir), răsucit din două fire de lână, in sau bumbac – unul alb și altul roșu, înfrumusețat la capete cu ciucuri. Bătrânii spun că Mărțișoarele trebuie confecționate în ajunul zilei de 1 Martie sau în dimineața acestei zile, pentru a fi purtate la gât sau încheietura mâinii.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală îndeamnă purtătorii acestei frumoase tradiții, să agățe de pomul din curtea Muzeului mărțișoare originale, pentru a completa colecția instituției.

Vă încurajăm, cu bunăvoință, să aduceți Mărțișoarele la Muzeu, până la sfârșitul lunii martie sau până la Bunavestire, perioadă de timp în care se poartă aceste obiecte-simbol.

Natalia Gordienko reacționează la mesajele negative de pe internet, după finala Eurovision
Articolul anterior
Braconierii care au împușcat un cerb inclus în Cartea Roșie, au fost identificați. Ce pedeapsă riscă?
Articolul următor
Alte articole interesante