Un medic, acuzat de malpraxis soldat cu decesul unei femei de 33 de ani, scapă de pușcărie. Acesta a pledat nevinovat

Procuratura municipiului Chișinău anunță despre pronunțarea unei sentințe de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pe o cauza penală de învinuire a unui medic de urgență de comiterea infracțiunii de încălcare din neglijență a regulilor sau metodelor de acordare a asistenței medicale (art.213 lit.b) din Codul penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii.

Inculpatul a fost condamnat la închisoare pe un termen de 1 an, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe o perioadă de probă de 2 ani.

Suplimentar, instanța a dispus privarea de dreptul de a exercita activitate în domeniul medical pe un termen de 3 ani. 

Acuzatorii de stat au înaintat învinuirea pe faptul că, la 1 ianuarie 2020, inculpatul, activând în funcția de medic de urgență la Stația AMU Chișinău, a încălcat prevederile actelor normative cu privire la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească din Republica Moldova și altor acte instituționale.

În acea zi, la ora 13:47, la solicitarea victimei, inculpatul a sosit într-un apartament din Chișinău, unde urma să acorde asistență medicală completă. În urma examinării, a stabilit diagnoza de „Hemoragie post-partum. Șoc hipovolemic I grad” și a calificat gradul de urgență ca major (roșu), implicând în mod obligatoriu serviciul spitalicesc. Cu toate acestea, bărbatul nu a respectat prevederile fișei postului și alte prevederi legale, deoarece nu a întreprins măsuri pentru spitalizarea victimei, în ciuda refuzului acesteia de a fi transportată la spital. El a închis fișa de solicitare fără a informa superiorii pentru a lua măsuri necesare internării obligatorii a victimei.

Atitudinea neglijentă față de îndeplinirea regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale a dus la agravarea stării de sănătate a femeii de 33 de ani, care a decedat la 2 ianuarie 2020, la ora 20:05, din cauza „insuficienței cardio-pulmonare, ca urmare a trombemboliei arterelor pulmonare, complicație a sindromului CID (coagulare intravasculară diseminată) ca urmare a hemoragiei intrauterine.”

Inculpatul a pledat nevinovat.

Orașul din Europa care este considerat cel mai bun din lume la calitatea vieții în 2024

Pentru al treilea an consecutiv, un oraș din Europa a fost desemnat drept cel mai locuibil din lume, dintre cele 173 incluse în Indexul anual al locuibilității globale realizat de The Economist.

Cu scoruri perfecte în patru din cele cinci categorii din acest an, Viena nu a fost nici pe departe un oraș curat, dar având în vedere dominația sa continuă, cetățenii săi par să fie foarte mulțumiți, notează Euronews citat de stirileprotv.ro.

O mare parte din top 10 din 2024 a rămas în mare parte neschimbat față de 2023.

O schimbare notabilă este dominația orașelor din Europa de Vest, în special, care ocupă primele trei locuri și au patru poziții în total în fruntea clasamentului.

În clasamentul din acest an figurează un număr impresionant de 30 de orașe vest-europene, care au obținut un scor mediu total de 92 din 100. Cu toate acestea, scorul general al regiunii a scăzut față de anul trecut din cauza instabilității crescânde din țări precum Germania și Irlanda, care au fost zguduite de proteste perturbatoare, se arată în studiu.

Cea mai mare îmbunătățire din toate regiunile a fost observată în Europa de Est, aflată pe locul al patrulea, pe baza scorurilor obținute în domeniul învățământului superior și al asistenței medicale.

Printre cele mai mari mișcări din clasament se numără Budapesta, care a primit un scor de 92 și a urcat șapte locuri, ajungând pe poziția 32.

Belgradul și Bucureștiul (ambele cu un scor de 74,5) au urcat șase și, respectiv, cinci locuri, ocupând împreună poziția 94.

În ceea ce privește cele mai mari scăderi, opt orașe din Europa de Vest au coborât în clasament. Dublinul a înregistrat cel mai abrupt declin, coborând șapte locuri până pe poziția 39.

Orașele germane au înregistrat, în general, cele mai slabe scăderi, Munchen coborând șase locuri până pe poziția 27, împreună cu Hamburg, care a coborât cinci locuri.

Stuttgart, Berlin și Dusseldorf au coborât în clasament, la fel ca Bruxelles și Barcelona. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Tel Aviv, care a coborât 20 de locuri, de pe 92 pe 112, din cauza unor scoruri mai mici la capitolul stabilitate, ca urmare a impactului războiului din Gaza, precum și a loviturilor în categoriile cultură și mediu și infrastructură.

Unde se va desfășura Eurovision 2025. Luptă strânsă între două orașe

Grupul public elvețian de radiodifuziune, a anunțat că Geneva și Basel sunt cele două orașe încă în cursă pentru a găzdui a 69-a ediție a show-ului TV Eurovision 2025. Zurich și Berna, care, de asemenea, au depus oferte, nu au fost selectate. Decizia finală va fi luată la sfârșitul lunii august, informează site-ul oficial Eurovision, citat de moldova1.md.

Orașele interesate au avut până la sfârșitul lunii iunie să depună ofertele în baza unui catalog extins de cerințe. La examinarea ofertelor s-a ținut cont de criterii precum: conceptul de arenă, legăturile de transport public, durabilitatea, cazarea disponibilă la hotel, conceptele de securitate și eliminarea deșeurilor, investiția, experiența evenimentului și sprijinul și motivația din partea orașului în ansamblu, precum și multi alți factori.

Ofertele depuse de orașele Basel, Geneva, Zurich și Berna/Biel au fost analizate cu atenție în ultimele săptămâni de echipa Eurovision Song Contest, care au avut întâlniri la fața locului cu delegațiile din orașe.

Evaluarea a cuprins criterii cantitative și calitative, precum și angajamentul orașelor candidate și ideile creative, cu scopul de a face din Eurovision Song Contest 2025 un eveniment de anvergură.

Ulterior, comitetul de coordonare al ESC 2025 condus de directorul general al Grupului public elvețian de radiodifuziune (SSR), Gilles Marchand, a urmat recomandarea echipei de bază și a optat pentru cele două oferte de orașe care au avut cele mai bune rezultate: Basel și Geneva.

Dezvăluiri cutremurătoare: Zeci de femei au fost forțate să întrețină relații sexuale cu soldați pentru mâncare

Femeile care se luptă să supraviețuiască în orașul sudanez Omdurman, devastat de război, spun că sunt forțate să facă sex cu soldați în schimbul hranei, scrie The Guardian citat de stirileprotv.ro.

Peste 20 de femei care nu au reușit să fugă de luptele din Omdurman au spus că actul sexual cu bărbați din armata sudaneză este singura modalitate prin care puteau accesa alimente sau bunuri pe care le puteau vinde pentru a strânge bani pentru a-și hrăni familiile.

Femeile au spus că cele mai multe atacuri au avut loc în „zona fabricilor” a orașului, unde este disponibilă cea mai mare mâncare din oraș.

5 semne că moartea se apropie. Cum să-i ajuți pe cei dragi
Articolul anterior
În atenția celor care merg la mare în Bulgaria! S-a anunțat în plin sezon estival
Articolul următor