Un medic cu ani de experiență din Chișinău s-a stins din viață

Medicul anesteziolog-reanimatolog, Andrei Sorici, a murit la vârsta de 58 de ani. Anunțul trist a fost făcut de IMSP SCM „Gheorghe Paladi”.

Foto: Facebook

„Timp de 25 de ani a activat în cadrul instituției noastre, participând la salvarea vieții pacienților, fiind apreciat de către colegi și pacienți.

Aducem sincere condoleanțe familiei îndurerate, rudelor și colectivului în care a activat.

Lumina veșnică!”, au scris reprezentanții IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, pe pagina de Facebook.

Două mame care spărgeau semințe într-un loc de joacă au fost puse de polițiști să măture. N-au scăpat nici de amenzi

Poliția Locală din Craiova a relatat pe pagina de Facebook modul în care două femei care își duseseră copiii într-un loc de joacă au fost amendate și puse să măture.

Două mame care spărgeau semințe într-un loc de joacă din Craiova au fost puse de polițiști să măture și apoi amendate cu 2.500 de lei

Cu haștagul #ATÂT_AU_PUTUT, polițiștii locali craioveni au scris: „două „doamne”, din Craiova, V.M. în vârstă de 22 de ani și M.S.A. în vârstă de 42 de ani, s-au gândit să dea o lecție de educație copiilor despre civilizație, în incinta locului de joacă „tocând” o pungă de semințe ale căror coji le-au aruncat pe jos, stând efectiv cu picioarele în propria mizerie.

„Atunci când au fost depistate de către polițiștii locali, una dintre contraveniente a devenit și recalcitrantă, deși știa ce făcuse, părându-i-se un fapt normal să arunce cojile de semințe pe jos și în incinta unui loc de joacă”, mai scrie în postare.

Poliția Locală anunță că cele două au primit „amenzi în cuantum de 2.500 de lei ro, iar ca măsură complementară s-a dispus curățarea domeniului public.”

În Republica Moldova sunt așteptați mari investitori de energie regenerabilă

Până la sfârșitul anului 2023, Republica Moldova va anunța un concurs pentru marii investitori pentru a instala capacități mari de surse regenerabile de energie, potrivit anunțului ministrului Energiei, Victor Parlicov.

Scheme de sprijin pentru energiile regenerabile. Practici internaționale |  Bizlaw

Potrivit lui, licitația, conform calendarului, este programată să fie lansată în trimestrul IV. ”Vorbim de 100 de MW energie eoliană și vreo 50 MW energie solară, la această etapă. Dacă totul va merge conform graficului, cred că în trimestrul IV al acestui an va fi lansat acest concurs și anul viitor am putea vedea primele rezultate”, transmite bani.md.

Ministrul a spus că este vorba despre implementarea unor proiecte finanțate din surse private. ”Proiecte de investiții din fonduri private. Statul doar vine cu mecanismele de suport și garantează achiziționarea acestei energii pe o anumită perioadă, cu un preț fix cu care participă, de fapt, ofertantul la această licitație. Cel cu prețul cel mai bun ia statutul de producător eligibil, care îi permite ca timp de 15 ani să dea energie electrică în rețea cu un preț prestabilit”, – a declarat Victor Parlicov.

Autoritățile au declrata că vor să ajungă, până în anul 2030, la o cotă de 30% a energiei regenerabile. Este vorba de energia produsă de eoliene, fotovoltaice și biomasă, care per total ar cumula 1,1 mil MWh, potrivit unui proiect de lege care urmează să fie aprobat în ședina de mâine a Guvernului.

Studiu alarmant: Consumul de cocaină a crescut în toată Europa. Ce țări se găsesc în top

Studiul a analizat apele uzate în UE, acestea arătând că cele mai ridicate niveluri de reziduuri au fost descoperite în Belgia, Spania, Portugalia şi Ţările de Jos, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Studiul, cel mai amplu realizat până în prezent de Centrul European de Monitorizare a Drogurilor şi a Dependenţei de Droguri (EMCDDA), a analizat zilnic apele reziduale din staţiile de epurare care deservesc aproximativ 54 de milioane persoane din 104 oraşe europene.

Au fost analizate probe colectate pe o perioadă de o săptămână între martie şi aprilie anul trecut pentru urme de cocaină, amfetamină, metamfetamină, MDMA/ecstasy, ketamină şi canabis, şi a fost descoperit un consum de droguri mai mare decât în studiile anterioare.

„Descoperirile din prezent, din 104 oraşe, prezintă o imagine a unei probleme privind drogurile care este larg răspândită şi complexă, toate cele şase substanţe fiind detectate în aproape fiecare locaţie”, a declarat Alexis Goosdeel, directorul EMCDDA, într-un comunicat.

Rezultatele au arătat o „creştere continuă în detectarea cocainei”, o tendinţă observată încă din 2016, şi de asemenea că mai multe oraşe au raportat urme de metamfetamină în apele reziduale.

Mai mult de jumătate din cele 66 de oraşe europene au înregistrat creşteri ale reziduurilor de cocaină în apele uzate.

Cea mai mare cantitate de reziduuri a fost descoperită în apele uzate din oraşe din Danemarca, Italia, Portugalia şi Spania.

O femeie din Căușeni, ucisă de propriul soț. Individul a sunat la poliție
Articolul anterior
Maria Zaharova, în delir: Limba română trebuie redenumită în „limba moldovenească” și nu viceversa
Articolul următor