Un medic din Fălești a intrat în salon și i-a spus unui bolnav că îl gâtuie. Bărbatul a depus o plângere la procuratură

Un medic chirurg din Fălești este acuzat că ar fi bătut un pacient. Totul s-ar fi întâmplat acum două săptămâni, la Spitalul Raional din Fălești.

Un medic din Fălești ar fi bătut și amenințat cu moartea un pacient

Valentin Smetanca, în vârstă de 70 de ani, susține că angajații de acolo nu îl tratau corect, iar pentru că și-a exprimat nemulțumirea, el a fost amenințat cu moartea de Veaceslav Vița, care s-ar fi aflat în stare de ebrietate, transmite nordnews.md.

Administrația instituției a refuzat să vorbească cu presa despre acest incident.

„Mi s-a depistat ulcer stomacal, scurgere internă de sânge în stomac. După ce am dat analizele, mi s-a pus diagnoza și am fost internat în secția de reanimare. După două nopți nedormite am fost transferat în secția Chirurgie, unde s-a început epopeea”, a declarat Valentin Smetanca, pensionar.

Bătrânul spune că tot conflictul a pornit de la o neînțelegere cu o asistentă medicală.

„Eu i-am mai zis că am probleme cu stomacul, poate că e intoxicație. Nu știu ce a înțeles, dar mi-a răspuns că va trimite pe cineva să-mi aducă o carafă. Ce i-am mai spus nu țin minte, dar după câteva minute a venit medicul și a început să strige la mine: „Mata nu comanda aici!”. M-a bruscat verbal. Foarte neplăcut. Eu n-am putut suporta această chestie și i-am spus că mă refuz categoric de tratamentul dumnealui”, a adăugat Valentin Smetanca.

Valentin Smetanca spune că, peste două zile, a fost atacat chiar în salon. Medicul chirurg l-ar fi bătut și chiar amenințat cu moartea.

„Pe la ora 20:00, deja lumina era stinsă, se deschide ușa și intră medicul Veaceslav Vița. Se apropie și se așază lângă mine, mă apucă de gât și începe să-mi zică la ureche că mă va distruge din cauza că-i fac probleme. A început să mă amenințe.

Domnul Vița m-a lovit de două ori peste față și se apăsa peste pieptul meu, acolo unde un an în urmă am avut o intervenție chirurgicală, la inimă și lângă inimă, vasele sangvine au fost schimbate. A rupt perna de sub capul meu și mi-a zis că mă gâtuie”, a spus Valentin Smetanca, pensionar.

Veaceslav Vița nu a fost de găsit pentru a comenta acuzațiile în adresa sa.

Potrivit administrației spitalului, pe acest caz a fost pornită o anchetă de serviciu, iar medicul este suspendat temporar din funcţie.

„Pe data de 10 (zece februarie – notă red.) a fost un conflict între ei. Imediat s-a inițiat o anchetă de serviciu care se petrece și la ziua de astăzi. Domnul Vița a fost suspendat imediat din funcție până (inclusiv) la data de 26 februarie. Comisia de anchetă va stabili pedeapsa și circumstanțele și va propune sancțiunea către administrația spitalului”, a precizat Anatol Antoci, juristul Spitalului Raional Fălești.

Potrivit oamenilor legii, cauza contravențională deschisă pe numele lui Veaceslav Vița a fost clasată din lipsă de probe.

„În urma examinării declarațiilor martorilor, cât și a rapoartelor de examinare medicală și a constatării stării de ebrietate, faptele precum că medicul era la serviciu în stare de ebrietate alcoolică, iar în urma conflictului i-ar fi aplicat careva lovituri în regiunea capului, nu s-au confirmat în urma raportului de expertiză”, a spus Eugenia Molceanov, ofițer de presă IP Fălești.

Valentin Smetanca spune că nu este de acord cu decizia polițiștilor, asta pentru că nici nu a trecut vreo expertiză medico-legală, deși a solicitat-o. El crede că acest caz a fost mușamalizat de colegii medicului.

„Dumnealui trebuia testat la alcoolemie nu aici pe loc, ci dus chiar la Bălți. Aici sunt toți ai lor. Ce să vorbim? Rău, bun, dar e de-al lor. Nu știu cum au testat, dar el era curățel ca lacrima. Iată poftim”, a conchis Valentin Smetanca, pensionar.

Valentin Smetanca a declarat că își va căuta dreptatea în instanțele de judecată. Acesta a depus o plângere la Procuratura raionului Fălești.

Temperaturi de +47 de grade Celsius, înregistrate în România. Sute de apeluri la 112 din cauza caniculei

Valul de aer tropical care a lovit sud-estul Europei aduce temperaturi extreme și un disconfort termic greu de suportat. În România, aproape toată țara se află sub cod roșu de caniculă, iar în unele zone temperatura resimțită la nivelul solului a fost și de +47 de grade, potrivit presei de peste Prut.

La camerele de gardă, sute de persoane au avut nevoie de ajutor, după ce au ieșit în soarele arzător și li s-a făcut rău. La Iași, un bunic de 84 de ani a avut nevoie de ajutor medical după ce, ieșit în soarele amiezii, s-a împiedicat și a căzut în apropierea unei bănci. Șansa lui a fost că niște tineri au sunat imediat la 112.

În Mehedinți au fost, în numai 24 de ore, 120 de apeluri la 112 de la oameni cărora li s-a făcut rău din cauza caniculei.

La Timișoara, la orele prânzului, s-au înregistrat 39 de grade Celsius, iar din acest motiv străzile au fost aproape pustii. Foarte puține persoane s-au încumetat să iasă afară din casă.

În Timișoara și Arad, temperatura resimțită a fost de 43-44 de grade. Puținii oameni care au ieșit afară pe caniculă au căutat fântânile ca să se răcorească.

În mijlocul acestor zile de arșiță, oamenii din mai multe cartiere din Zalău au rămas fără apă de aproape o săptămână, în urma suprasolicitării sistemului.

Reprezentanții companiei locale de apă spun că problema vine de la cei care folosesc apa pentru a-și uda grădinile sau pentru piscine. Ei susțin că situația din Zalău, dar și din alte părți, se va înrăutăți, dacă perioada de caniculă se prelungește.

Cerc de foc deasupra României

Veștile nu sunt prea bune. Hărțile din satelit arată că România va fi pârjolită de soare și săptămâna viitoare.

Cercul de foc care staționează deasupra țării noastre vine ca urmare a ciocnirii unei mase de aer mai reci, din vestul Europei, cu o masă de aer tropical, formată în Africa, cu temperaturi chiar și de 50 de grade.

În urma ciocnirii celor două blocuri, valul tropical este împins în sus, deasupra zonei Balcanilor și Europei de Est, ca o cupolă fierbinte.

Oana Păduraru, meteorolog ANM: „Temperaturile măsurate la umbră în zonele vizate de codul roșu vor fi până la 42°, însă cele resimțite deja știm că sunt cu mult mai ridicate față de acestea, mai ales în zonele centrale ale orașelor unde temperaturile ajung chiar să se apropie de 46-47°, dacă nu chiar mai mult”.

Valul de căldură va continua să se amplifice, va fi caniculă și duminică, iar codul roșu a fost prelungit până la jumătatea săptămânii viitoare și extins pe o arie mai mare a țării. Temperaturile vor depăși 43 de grade la umbră, iar temperatura resimțită de corp poate fi cu 4-5 grade mai mare, mai ales în marile orașe unde putem să avem chiar și 47 de grade temperatura resimțită.

Disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. În toată țara, indicele de temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități, valoare la care avem aceea senzație de sufocare.

România: un tren a deraiat. Peste 200 de pasageri au rămas în câmp pe timp de caniculă

Pasagerii unui tren Inter City Cluj-Napoca – București au rămas în câmp, pe timp de caniculă, aceștia urmând a fi preluați cu autobuzele din Rupea, până în gara Brașov. Trenul a fost nevoit să oprească din cauza unei alte garnituri care a deraiat, scrie adevărul.ro

Călătorii, rămași în câmp Foto: CFR

Trenul internaţional IRN 347 (Curtici – Bucureşti Nord) a fost oprit din circulaţie începând cu ora 12:10 din cauza deraierii unuia dintre vagoane, informează sâmbătă CFR SA. „Evenimentul feroviar s-a produs pe firul I, între staţiile Rupea şi Racos, la km 237+400, interval feroviar pe care se circula cu restricţiale de viteză de 30 km/h. Precizăm faptul că firul II Rupea – Racoş este închis permanent pentru lucrări de reabilitare, traficul feroviar pe intervalul respectiv fiind trasat doar pe firul I”, informează compania.

La scurt timp după incident, un tren care venea de la Cluj-Napoca și avea traseul pe aceeași linie, a fost nevoit să oprească în câmp. Potrivit CFR Călători, pasagerii din tren și-au continuat drumul cu microbuze până la Brașov, de unde urmau să ia trenul cu destinația București.

Litoralul românesc este invadat de alge din cauza caniculei

Plajele mai multor stațiuni de la Marea Neagră arată ca o câmpie înverzită, după ce algele au fost aduse de curenți la mal. Înmulțirea algelor e cauzată de canicula de pe litoral, au anunțat vineri seară Apele Române Dobrogea-Litoral, care au precizat că se fac eforturi noapte de noapte pentru curăţarea plajelor.

Litoralul românesc este invadat de alge din cauza caniculei

Foto: libertatea.ro

Plaje invadate de alge au fost semnalate de turiști pe rețelele sociale la Năvodari, Constanţa, Mamaia şi Saturn. Apele Române Dobrogea-Litoral au anunţat, vineri seară, că se fac eforturi în fiecare noapte pentru curăţarea plajelor de alge, cu utilaje de mare tonaj, transmite libertatea.ro

De asemenea, conform reprezentanților instituției, codul portocaliu de caniculă de pe litoralul românesc „a dus la o intensificare a fenomenului de înflorire algală în multe stațiuni de pe malul Mării Negre”.

„Acest fenomen complică adesea munca asiduă a colegilor noştri. Echipele Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa, din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral, intervin la malul mării în fiecare seară, acolo unde este necesar, pentru a aduna algele smulse din larg şi aduse la mal de curenţii marini”, au transmis, vineri seară, reprezentanţii Apele Romane Dobrogea-Litoral.

Tudor Chirilă îndeamnă la cunoașterea istoriei Rusiei și ororile prin care a trecut poporul rus. Ce cărți recomandă artistul
Articolul anterior
Cum s-au ”aliniat” parlamentarii ruși ca să-l felicite pe Putin. Singurul deputat care a votat, din neatenție, împotriva recunoașterii independenței regiunilor ucrainene
Articolul următor