Un medic din Ucraina, prinsă şi ţinută captivă de ruşi, povesteşte chinurile prin care a trecut şi cum i-a înfruntat pe călăi

În faţa legiuitorilor americani din Comisia Helsinki (Comisia de Securitate şi Cooperare în Europa), supravieţuitoarea povesteşte cum alţi prizonieri ucraineni au murit din cauza torturii şi tratării inadecvate ale rănilor, chiar şi copii mici, scrie mediafax.  

„Ştii de ce îţi facem asta?”, a întrebat-o un soldat rus pe Paievska în timp ce o tortura, a povestit ea în faţa comisiei.

„Pentru că puteţi”, a venit răspunsul curajos al medicului.

Yuliia Paievska, poreclită Taira, a fost prinsă în martie şi mutată de mai multe ori în „celule” improvizate pe teritoriul regiunii Doneţk, controlată de separatiştii proruşi.  „Când torţionarii m-au sfătuit să mă sinucid, am răspuns negativ: „Nu! Vreau să văd ce aduce ziua de mâine”.

Suferinţele deţinuţilor ucraineni

Supravieţuitoarea povesteşte cum un băiat în vârstă de şapte ani a murit în poala ei, deoarece nu avea echipamentul medical necesar pentru a-l trata.   Sesiunile de tortură începeau, de obicei, cu prizonierii ucraineni forţaţi de călăii lor să se dezbrace, apoi aceştia le provocau răni de nedescris. Din cauza torturii, unii „prizonieri au stat în celule ţipând săptămâni întregi, iar apoi au murit, fără să primească vreun sprijin medical”, a spus ea.

„Apoi, în acest chin al iadului, singurele lucruri pe care le simt înainte de moarte sunt abuzurile şi bătăile suplimentare”.   Ea a continuat, povestind bilanţul morţilor în rândul ucrainenilor încarceraţi. „Prietenul meu căruia i-am închis ochii înainte ca trupul lui să se răcească. Un alt prieten. Şi încă unul. Şi încă unul”.

Paievska a declarat că a fost reţinută după ce a fost oprită la un control de rutină al documentelor. Ea a fost una dintre miile de ucraineni despre care se crede că au fost luaţi prizonieri de către forţele ruseşti. Primarul din Mariupol a declarat că 10.000 de persoane din oraşul său au dispărut în timpul asediului rusesc ce a durat luni de zile. Acesta a căzut în mâinile ruşilor în aprilie, oraşul fiind aproape distrus de bombardamentele ruseşti.  

Yuliia Paievska a scăpat, datorită unui schimb de prizoneri, pe pe 17 iunie, slăbită, de nerecunoscut.    Reprezentantul Comisiei Helsinki Joe Wilson l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin un criminal de război.

„Este esenţial ca toată lumea să audă poveştile celor care au îndurat ce este mai rău în captivitate. Dovezile sunt esenţiale pentru urmărirea penală a crimelor de război”. 

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Centrala nucleară Zaporojie este din nou conectată la reţeaua electrică naţională a Ucrainei, anunţă AIEA
Articolul anterior
Un băiețel a primit o scrisoare de la Regina Elisabeta a II-a chiar în ziua în care suverana a trecut la cele veșnice
Articolul următor