Un medic ginecolog de la o clinică din Chișinău urma să fie asasinat la comandă. Poliția vine cu detalii

Ofițerii Direcției investigații criminalitate organizata a INI, de comun cu procurorii PCCOCS,  anunță reținerea pentru 72 de ore a unui fost medic care ar fi comandat asasinarea fostului său asociat într-o clinică de ginecologie din Chișinău, 2022.

Motivul comandării asasinatului ar fi fost răzbunarea acestuia față de fostul partener de afaceri, care a refuzat să continue colaborarea după ce bănuitul a condiționat parteneriatul prin numirea într-o funcție de conducere în clinică a nurorii sale. Prin urmare, fostul partener și-a retras activele din clinică și a părăsit echipa, iar alți medici i-au urmat exemplul. În continuare, compania a falimentat, iar între timp fostul partener a pus pe roate o altă afacere în domeniul medical.

Potrivit datelor din dosar, bănuitul urma să-i plătească asasinului suma de 10.000 euro pentru executarea omorului. Pentru ca să-și atingă scopul fără ca să fie deconspirat, acesta comunica doar cu persoana care ar fi contactat direct cu asasinul – persoană care de fapt s-a dovedit a fi un investigator INI sub acoperire.

Bănuitul, deci, a achitat întâi 1.500 euro, iar restul celor 8.500 euro urma să-i achite odată cu prezentarea de către executorul comenzii a imaginilor fotografice privind asasinatul. În acest scop, bănuitul i-a făcut rost asasinului de un pistol automat Kalașnikov și 30 de cartușe, care i l-a prezentat intermediarului cu care comunica. Arma fusese furnizată fostului medic de către un fost luptător în conflictul din Afganistan, din raionul Dubăsari, care a luptat și în regiunea transnistreană și care la moment este condamnat condiționat la patru ani închisoare (escrocherie și uzurparea calității oficiale în stat).

Planul bănuitului, însă, a fost deconspirat odată cu achitarea celei de-a doua tranșe – moment în care a fost reținut, în flagrant cu suportul mascaților de la BPDS „Fulger”.  Au urmat percheziții la fostul medic, de unde au fost ridicați peste 200.000 USD, peste 17.000 lire sterline, un pistol, înscrisuri de ciornă și telefoane mobile. Așa cum starea de sănătate a bănuitului s-a agravat, acesta a fost internat în spital, unde continuă să fie reținut. De asemenea, a fost reținut și fostul luptător afganez care i-a pus la dispoziție pistolul automat pentru executarea omorului, urmare a perchezițiilor de la domiciliul acestuia.

Urmează ca procurorii PCCOCS să cerceteze întreg probatoriul și să determine necesitatea solicitării arestului preventiv în privința ambilor bănuiți. Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția vinovăției, potrivit legii.

Incendiu uriaș în Voronej. Un avion militar s-a prăbușit în regiune, probabil fiind lovit cu rachete

Potrivit unor informații, în Voronej arde o bază petrolieră și se aud sirenele.

Un avion AN-24 s-a prăbușit în regiunea Voronej, cel mai probabil fiind lovit cu rachete.

Potrivit datelor preliminare, cel puțin 3 persoane au murit.

Prigojin, un nou mesaj: „Nimeni nu se va preda la cererea președintelui FSB”

Evgheni Prigojin a venit cu un nou mesaj în care a declarat că nu are de gând să cedeze. Liderul mercenarilor Wagner a menționat că nu își mai dorește ca „țara să trăiască în corupție, minciună și birocrație”.

„Nimeni nu se va preda la cererea președintelui FSB. Nu vrem ca țara să trăiască mai departe în corupție”, a declarat Prigojin.

„Când ni s-a spus că suntem în război cu Ucraina, eram în război, dar s-a dovedit că totul era furat. Acum lovesc în civili pentru că nu nimeresc. Suntem patrioți, iar cei care ni se opun sunt cei care s-au adunat în jurul gunoiului”, a mai adăugat șeful Wagner.

Primele reacții oficiale de la Kiev. Mihailo Podoliak: ,,Asistăm la începutul unui război civil în Rusia”

Consilierul al șefului biroului prezidențial ucrainean, Mihailo Podoliak a comentat revolta lui Evghenii Prigojin și a grupului paramilitar Wagner, afirmând că „lansarea contraofensivei ucrainene a destabilizat în sfârșit elitele rusești”, scrie BBC.

Primele reacții de la Kiev: E începutul unui război civil în Rusia

Potrivit acestuia, evenimentele se desfășoară conform scenariului despre care autoritățile ucrainene au vorbit pe tot parcursul anului trecut, transmite agora.md.

„Începutul contraofensivei ucrainene a destabilizat în cele din urmă elitele rusești, consolidând diviziunile interne care au apărut după înfrângerea din Ucraina.

Astăzi asistăm, de fapt, la începutul unui război civil. Grupul lui Prigojin cucerește instalații militare, cartiere generale și orașe întregi, întâmpinând puțină sau deloc rezistență pe parcurs, dezarmând ocazional soldați și polițiști.

Putin îl declară pe Prigojin trădător și anunță ordinele corespunzătoare către serviciile de securitate, dar nu se întâmplă nimic – o criză de control, o pierdere de facto a puterii. În același timp, Wagner își continuă marșul spre Moscova. Ucraina își continuă drumul. Spre granițele anului 1991”, a spus Podoliak.

Precizăm că, la 23 iunie, Evgheni Prigojin a acuzat ministerul rus al Apărării de un atac cu rachete asupra Wagner. Acesta a promis să răspundă și să „restabilească dreptatea în armată și în întreaga Rusie” și i-a îndemnat pe toți cetățenii ruși să i se alăture. În dimineața zilei de sâmbătă, Prigojin a anunțat că se află în Rostov și că sub controlul Wagner se află instalațiile militare din regiune, inclusiv aeroportul. Pe mai multe străzi din Rostov a fost amplasată tehnică militară și soldați. În Moscova și regiunea Moscovei a fost instituit un regim de operațiuni antiteroriste. În contextul acestor evenimente, președintele rus Vladimir Putin s-a adresat cetățenilor, acuzând Wagner de trădare și amenințând cu pedepse iminente.

Un avion Boeing și-a pierdut roțile în aer înainte să aterizeze pe aeroportul din Luxemburg
Articolul anterior
Universitatea de Stat din Moldova și Universitatea din București își extind colaborarea. Ce proiecte vor avea în comun
Articolul următor