Un medic infectat cu Covid-19, aflat în stare extrem de gravă, a fost salvat de medicii de la Spitalul Clinic Republican

A fost scos din ghearele morții de către medicii din cadrul IMSP Spitalul Clinic Republican ”Timofei Moșneaga”. Este vorba despre un bărbat de 71 de ani, medic, cu complicații grave ale Covid-19, pneumonie totală bilaterală, insuficiență respiratorie de gradul III, pe fundalul multiplelor concomitențe patologice, în anamneză 3 infarcte miocardice, supus intervenției chirurgicale pentru patologia gravă cerebrală.

separator

bărbatul a fost transferat în condiții de reanimobil din spitalul Raional Drochia în Clinica ATI Secția Terapie Intensivă Nr.2 (șef. Secție Dinu Condrea) a IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”, fiind în stare de comă hipoxică, gr.II.

În cadrul TI Nr.2, pacientului i-a fost aplicat un spectru larg de măsuri de terapie intensivă cu elemente de resuscitare: timp de 15 zile acesta s-a aflat la ventilație artificială a plămânilor, inclusiv 8 zile prin intubare. Bărbatului i s-au aplicat multiple transfuzii de plasmă convalescentă și antistafilococică.

Totodată pacientului i-au fost aplicate mai multe metode de terapie extracorporală (plasmafereză, izooncotică, izovolemică, etc) sub monitoringul funcțiilor vitale utilizând metode non-invazive și invazive.

Datorită profesionalismului echipei de medici și asistente medicale din cadrul instituției, bărbatul a ieșit cu bine din situația critică. Fiind și el de profesie medic, spune că își dă seama prin ce situație dificlă a trecut și aduce mulțumiri, tuturor, care au făcut posibilă salvarea:

,,Țin minte că am fost intubat. De două sau trei ori, nu îmi amintesc asta. Am o dorință enormă să plec acasă. Mulțumesc întregului colectiv al spitalului ( medici, asistente medicale, infirmiere) și îndeosebi echipe din TI Nr.2”.

Bărbatul a fost externat și transferat la o altă instituție medicală, fiind încă pozitiv la Covid-19.

sursa: www.scr.md

Medic: Cei care n-au avut rude sau apropiați cu Covid-19, mai ales cu forme severe, pot fi norocoși
Articolul anterior
Mărturia unui medic român, întors din misiune la Chișinău: „A fost groaznic să văd spitale întregi goale pentru că medicii erau infectați cu Covid-19”
Articolul următor
Alte articole interesante