Un microbuz s-a prăbușit sub asfalt pe o stradă din Rusia

Un microbuz s-a prăbușit sub asfalt pe o stradă din orașul rusesc Permi. Potrivit presei ruse, șoferul a reușit ca prin minune să iasă din automobil înainte ca acesta să se prăbușească, scrie www.stri.md.

Un microbuz s-a prăbușit sub asfalt pe un drum din Rusia

Automobilul s-a prăbușit într-o gură de canalizare după producerea unei avarii.

Ceremonia de aprindere a Flăcării Olimpice are loc astăzi, în Grecia, ulterior va pleca spre Franţa

Ceremonia de Aprindere a Flăcării Olimpice va avea loc în Archaia Olympia, sanctuarul în care au avut loc Jocurile Olimpice Antice. În faţa Templului Herei, se va ridica un nou pod între Jocurile Antice şi cele Moderne, iar ceremonialul păstrează ritualul antic de aprindere a flăcării de la soare, scrie news.ro.

Marea Preoteasa, înconjurata de 20 de „vestale”, va adresa o rugăciune lui Apollo. „Apollo, Zeu al soarelui si al luminii, trimite razele tale si aprinde torţa sacră”.

Ceremonia va fi live pe Olympic Channel, marţi, de la ora 11.15

Grecul Stefanos Ntouskos, campion olimpic la canotaj în urmă cu trei ani la Tokyo, va fi primul purtător al torţei pentru Jocurile Olimpice de anul viitor, după ceremonia de aprindere a torţei, la Olympia.

Pe stadionul din Olympia, unde se desfăşurau Jocurile în antichitate, flacăra olimpică va fi aprinsă şi va începe o lungă ştafetă care o va duce la Paris, unde va lumina Jocurile Olimpice din 26 iulie până în 11 august. Flacăra va parcurge 11 zile în Grecia şi şapte zile pe anumite insule greceşti. Ultimul purtător al torţei pe pământ elen va fi Ioannis Fountoulis (35 de ani), medaliat cu argint la polo pe apă la Jocurile Olimpice din 2021.

Flacăra va pleca apoi spre Franţa la bordul navei Bélem, o navă cu trei catarge care datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ea va ajunge la Marsilia – oraşul care va găzdui probele de sailing din cadrul Jocurilor – de unde va pleca ştafeta franceză a torţei olimpice.

Conform armistiţiului olimpic, pe perioada Jocurilor Olimpice, armele trebuie să tacă.

În noiembrie 2023, Adunarea Generală ONU a lansat un apel oficial la armistiţiu pe durata Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, în baza tradiţiei din Grecia antică de a renunţa la lupte pe durata competiţiei.

Armistiţiul olimpic grecesc, numit ekecheiria, s-a născut în secolul al optulea înaintea erei noastre, fiind reînnoit de Comitetul Internaţional Olimpic în 1992.

Jocurile Olimpice de la Paris încep la 26 iulie şi vor dura până la 11 august.

Doi tineri moldoveni au urcat pe podiumul turneului de la Belgrad

Luptătorul de taekwondo Ivan Marcenco a cîștigat turneul internațional G2 de la Belgrad, scrie noi.md.

El a evoluat în categoria de greutate +65 kg. Un alt sportiv moldovean, Artiom Roșca s-a ales cu medalia de bronz la 51 kg după ce a susținut 4 lupte. La turneul din Serbia au evoluat peste 1000 de sportivi.

Tensiuni uriașe în Orientul Mijlociu. Israel decide să atace Iran în forță

Sunt tensiuni uriașe la nivel mondial, după atacurile din Israel. Oficialii au decis că vor răspunde cu atacuri în forță și că speră ca totul să nu degenereze într-un război în zonă. În replică, Iranul avertizează: dacă vor fi atacați, vor răspunde și mai dur. Între timp, din cauza situației extrem de tensionate, este haos în țară și multe zboruri au fost anulate, scrie realitatea.md

Sunt tensiuni uriașe după atacul cumplit lansat de Iran, iar oficialii israelienii au luat, după ore de consultări, decizia de a lovi în forță, ca răspuns la bombardamentele lansate.

Situația este tot mai tensionată, iar Iranul avertizează că o posibilă ripostă ar aduce noi atacuri dure în puncte cheie din Israel. Chiar și așa, spun oamenii din cabinetul lui Benjamin Netanyahu, nimeni nu dorește un război regional.

Președintele american Joe Biden i-a transmis deja lui Benjamin Netanyahu că SUA nu vor lua parte la o contraofensivă împotriva Iranului. Avertismente similare au fost lansate și de alți oficiali de rang înalt din cadrul administrației Biden. În replică însă, oficialii israelieni le-au mulțumit SUA, Franței și Marii Britanii pentru sprijin.

Avioane de luptă ale Marii Britanii, staționate în România, au participat și ele la doborârea dronelor iraniene. Cele șase aeronave de luptă au fost trimise în Orientul Mijlociu și au acționat pentru apărarea Israelului.

Autoritățile de la Tel Aviv au confirmat că au doborât 99% dintre rachetele și dronele lansate de Iran, iar acest lucru a fost posibil pentru că Israelul are unul dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană din întreaga lume. Cea mai importantă parte a acestuia este Iron Dome, realizat în 2011 și folosit de nenumărate ori până acum.

Elveția se pregătește de legalizarea canabisului
Articolul anterior
Gripă aviară detectată în Moldova. Exportul de produse, interzis la frontieră
Articolul următor