Un milion de persoane s-au înscris în primul voiaj turistic în jurul Lunii

Un milion de persoane au solicitat un loc pentru a participa la proiectul ”dearMoon” (”dragăLună”), condus de omul de afaceri japonez Yusaku Maezawa, care caută opt însoţitori cu vocaţie artistică în călătoria sa în jurul Lunii, programată în anul 2023, relatează EFE.

„Am primit solicitări de la un milion de oameni din 249 de ţări şi teritorii, adică practic din toată lumea”, a dezvăluit Maezawa vineri într-un videoclip publicat pe platforma YouTube, în care a menţionat că selecţia se află în ” procesul de revizuire finală” a cererilor şi i-a prezentat pe unii dintre candidaţi.

Printre aceştia se numără personalităţi precum panamezul Essdras M. Suárez, dublu laureat cu premiul Pulitzer pentru fotografie, medaliata olimpică americană la snowboard Kaitlyn Farrington, balerina şi specialista în fizică cuantică Merritt Moore şi DJ-ul american de origine japoneză Steve Aoki.

Maezawa, fondator şi CEO al platformei de vânzări online de articole vestimentare şi accesorii Zozo, şi-a anunţat călătoria din 2018, alături de compania americană SpaceX a lui Elon Musk, potrivit Agerpres.

În martie, omul de afaceri japonez a lansat o campanie de recrutare a echipajului care îl va însoţi, singura condiţie fiind aceea ca doritorii să desfăşoare o activitate artistică sau creativă.

Maezawa a anunţat că este în căutare de persoane „care cred că această călătorie în spaţiu le poate extinde creativitatea pentru a face ceva util pentru societate” şi care „cred că pot servi drept sprijin pentru restul echipajului”, a explicat el al acea vreme.

„Sunt foarte curioasă să văd cum arată culorile, cum arată cosmosul”, a explicat în videoclipul său de candidatură artista Avery Singer, ale cărei lucrări sunt expuse la Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York sau la Guggenheim. Ea a adăugat că doreşte să fie „artista care nu doar reuşeşte să experimenteze acest lucru, ci şi să-l înmagazineze, să revină în studio şi să îl traducă în opera sa”.

Printre ceilalţi solicitanţi se numără activistul italian LGBTQIA+ Riccardo Simonetti, coregraful ceh Yemi Dele Akinyemi, Alyssa Carson, cunoscută pentru pasiunea ei pentru spaţiu şi pagina sa de internet „NASA Blueberry”, sau srilankeza Sandali Lakshani Kumarasinghe, cu aceeaşi pasiune, pe care o promovează activ în ţara sa.

Costul călătoriei spre Lună, care va dura în total aproximativ şase zile, va fi suportat în întregime de omul de afaceri japonez.

Coasta Portugaliei este terorizată de balene ucigașe. Au distrus două iahturi simultan

Un grup de balene ucigașe a atacat două iahturi simultan timp de câteva ore, în Portugalia. Balenele ucigașe au atacat un iaht cu cinci persoane la bord în largul coastei Portugaliei. Ca urmare, nava cu pânze s-a scufundat, dar oamenii au fost salvați. Câteva ore mai târziu, balenele ucigașe au atacat un alt iaht, care a fost pur și simplu avariat. În urma acestui incident, nimeni nu a fost rănit, potrivit Newsweek.

косатка

Balenele ucigașe au atacat primul iaht, provocând avarii grave navei și scufundarea iahtului. Cele cinci persoane care se aflau pe iaht au fost salvate de o barcă de pescuit care trecea prin preajmă. Acest lucru s-a întâmplat la doar 10 km de coasta Portugaliei, unde câteva ore mai târziu același grup de balene ucigașe a atacat un alt iaht, la bordul căruia se aflau două persoane. De data aceasta, mamiferele gigantice nu au deteriorat atât de mult barca cu pânze și aceasta a rămas pe linia de plutire.

Balenele ucigașe au avariat volanul iahtului și acesta a fost remorcat până la țărm de o altă navă.

Vara, balenele ucigașe înoată adesea pe coasta Portugaliei. Deși aceste mamifere marine sunt prădători înrăiți, rareori atacă oamenii.

косатки

Din 2020, au existat atât de multe atacuri de balene ucigașe asupra iahturilor și ambarcațiunilor, încât autoritățile locale nu recomandă ca acestea să meargă la mare noaptea când balenele pot ataca, așa cum sa întâmplat în aceste două cazuri.

Oamenii de știință cred că atacurile de balene ucigașe asupra iahturilor și bărcilor nu ar trebui considerate un act de agresiune. Aceste mamifere sunt atrase de structurile zgomotoase și în mișcare ale navei, cum ar fi cârma și elicea. Ele pot fi, de asemenea, atrase de zgomotul unui motor în funcțiune.

„Există sugestii că la balene ucigașe, astfel de atacuri asupra navelor pot fi doar un joc, ceea ce, desigur, este periculos pentru oameni”, spune expertul în mamifere marine Luke Rendell. Omul de știință consideră că creșterea numărului de atacuri de balene ucigașe asupra navelor cu pânze poate fi explicată prin faptul că aceste mamifere marine își transmit experiențe similare între ele în timp.

Potrivit lui Rendell, astfel de cazuri au avut loc cel mai probabil cu mult înainte de 2020, dar pur și simplu nu au devenit cunoscute publicului. În urmă cu doi ani, pasagerii unei nave cu pânze au putut filma un atac al balenelor ucigașe pe un iaht în largul coastei Portugaliei. Chiar dacă balenele ucigașe sunt considerate creaturi jucăușe, ele pot atinge o lungime de 8 metri și pot cântări până la 26 de tone. Și asta înseamnă că astfel de jocuri cu balene ucigașe pot avea consecințe foarte neplăcute, spune omul de știință.

Într-un videoclip, balenele ucigașe au atacat un rechin alb și l-au rupt.

SUA ar putea împiedica China să producă noi cipuri semiconductoare

Administrația Biden vrea să priveze China de avantajul său microelectronic. SUA este gata să impună noi restricții la export pentru anumite tipuri de software utilizate pentru dezvoltarea semiconductorilor. Fără acest software, producerea celor mai avansate microcircuite cu funcții de inteligență artificială este imposibilă.

чипы, процессоры, микросхемы

Administrația Biden a ordonat Departamentului de Comerț să blocheze exportul Gate All Around (GAA), un software de proiectare de cip cu tranzistori de ultimă generație. Acest lucru a fost raportat presei de o sursă familiarizată cu planurile Administrației. Un proiect de document care reglementează interzicerea accesului la software este deja în curs de examinare.

Potrivit sursei, scopul administrației este de a bloca vânzarea instrumentelor de design către companiile chineze care dezvoltă aplicații AI.

Software-ul în cauză face procesul de proiectare electronică complet automat. Software similar este dezvoltat de companii precum Cadence, Synopsys și Siemens. Software-ul este un instrument esențial pentru inginerii care lucrează la blank-urile pe care producătorii de cipuri precum Intel, TSMC sau Samsung le primesc apoi.

Cadence și Siemens nu au răspuns solicitărilor de comentarii. Un purtător de cuvânt al Synopsys a declarat că compania respectă toate reglementările de control al exporturilor din SUA, a remarcat presa. Pentru companiile americane de dezvoltare, companiile chineze sunt clienți importanți.

Deci, scrie presa, Cadence a primit 13% din veniturile sale în al doilea trimestru al anului 2022 de la partenerii chinezi. Synopsys a raportat că în al doilea trimestru fiscal, 17% din veniturile sale au venit din China. Cu toate acestea, nu este clar cât de mult din veniturile Cadence și Synopsys provin din vânzările de acces la software.

Producătorii de hardware KLA și Lam Research au declarat săptămâna trecută că Departamentul de Comerț i-a notificat că SUA își extinde interdicția de vânzare către China a instrumentelor capabile să producă procesoare pe procesul de 14 nm care există de ani de zile.

Directorii americani au spus că restricțiile se aplică întreprinderilor chineze care produc cipuri logice. Tehnologia GAA de ultimă generație este esențială pentru producătorii de cipuri care concurează pentru mai multă putere de procesare, producând cipuri care consumă mai puțină energie. Gate all around oferă un mare avantaj producătorilor de cipuri precum TSMC sau Intel, rezumă mass-media.

Igor Dodon: ,,16-17 deputați PAS erau gata să părăsească formațiunea, dar i-au sunat de la ambasadă, i-au pus într-un rând”

Fostul deputat Igor Dodon susține că situația în interiorul partidului de guvernare ar fi tensionată, iar unii deputați ar fi fost la un pas de a părăsi formațiunea. „În PAS situația nu e deloc simplă. Sunt 16-17 deputați, care erau gata să părăsească partidul și să formeze propria fracțiune în Parlament. Dar i-au sunat de la ambasadă, i-au pus pe toți într-un rând”, a declarat Igor Dodon într-un interviu pentru kp.md.

„Disciplina la ei înseamnă doar „unchiul Săm”. De fapt, în partid ei se urăsc reciproc. Ca să înțelegeți, nouă ne transmit deja mesaje procurori, judecători că au dosare groase, totul e documentat, cum PAS fură, scheme de contrabandă și delapidarea averii statului. Toate acestea vor exploda, la un moment dat, din interior.

Să nu uităm și de situația din regiune, care este în permanentă schimbare. În luna martie, prin intermediul a terțe persoane, deputați și miniștri PAS mă întrebau: „Cum credeți, cât de repede va trebui să fugim din țară… vrem să știm când anume va trebui să plecăm”. Unii sus-puși din procuratură, miniștri, deputați deja și-au pregătit valizele, din martie încă, și-au actualizat pașapoartele, au identificat locațiile. Aceștia vor pleca, iar cei care le îndeplinesc comenzile vor rămâne și vor trebui să răspundă pentru tot ce fac”, a mai spus fostul șef de stat.

PAS nu a comentat aceste declarații.

sursa: www.unimedia.info

Rusia raportează peste 25.000 de infectări cu Covid și 787 de decese, într-o zi
Articolul anterior
Sfatul psihologilor pentru părinți: ,,Pedeapsa nu e bună pentru că îndeamnă la minciună”
Articolul următor