Un moldovean a rămas fără apartamentul în care a investit 28.000 de euro

Un moldovean plecat la muncă peste hotare a decis, în anul 2006, să investească într-un apartament aflat în construcție în municipiul Chișinău. Dar nu a ajuns să se bucure de noua achiziție.

separator
În baza unei hotărâri a instanței de judecată, bărbatul s-a pomenit fără dreptul de proprietate asupra apartamentului, dar și fără 28 de mii de euro pe care i-a investit în locuință. Cazul este prezentat de Ion Dron, președintele AO Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Potrivit lui, acest caz prezintă „istoricul unei plângeri penale, examinată zece ani de către procurorii și judecătorii moldoveni, dar care rămâne, fără o finalizare până în prezent”.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Dron a declarat că cetățeanul Anatol Popușoi a investit într-un apartament în construcție în orașul Durlești, municipiul Chișinău. La finalizarea lucrărilor, bărbatul a achitat 28 de mii de euro, iar ulterior a intrat în posesia certificatului de proprietate și a înregistrat acest drept la biroul cadastral. Potrivit lui, la scurt timp, doi reprezentanți din cârmuirea cooperativei de construcție au depus o cerere în instanța de judecată, iar printr-o hotărâre a Judecătoriei Buiucani, în 2008, contractul de investiție a lui Anatol Popușoi a fost anulat. A fost anulat și dreptul la proprietate asupra apartamentului.

„Astăzi Popușoi Anatolie, în urma acestei hotărâri de judecată, nu are nici apartament și nici 28 de mii de euro plătiți. Dreptul lui de proprietate a fost anulat de instanța de judecată în temeiul iată acestui document, document care are unu, doi, trei, patru rânduri. Și se numește aceste document „Procesul verbal al Adunării Generale a membrilor Cooperativei de construcție nr. 307””, a spus Ion Dron.

Președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice a menționat că documentul a fost semnat doar de secretarul adunării.

„Acest document cu patru rânduri, șapte judecători din Republica Moldova au considerat că este suficient pentru a-l priva pe un cetățean de dreptul de proprietate asupra apartamentului și a-l lăsa fără 28 de mii de euro”, a notat Ion Dron. Potrivit lui, cetățeanul a atacat în instanță acest proces-verbal, însă i s-a spus că nu are acest drept. După ce a rămas și fără apartament, și fără bani, bărbatul a depus, în august 2009, o plângere la Procuratură. Și, deși este deja este al unsprezecelea an de la depunerea plângerii, încă nu există vreo hotărâre irevocabilă.

Ion Dron susține că, din august 2009 și până în septembrie 2016, procurorii și judecătorii de instrucție s-au aflat într-o continuă confruntare. Din 2016, a început o altă etapă – judecătorii de instrucție au început să colaboreze cu procurorii. În noiembrie 2017, Procuratura Buiucani emite o ordonanță prin care respinge contestațiile lui Popușoi, care a contestat un nou refuz de pornire a urmăririi penale. În iulie 2018, judecătorul de instrucție Andrei Niculcea a respins contestația, motivând că a fost depusă tardiv. Citește continuarea pe ipn.md.

Campanie socială de Paște de la Prima Finanțare – “Împarte Bunătate”

CASA+FAMILIA=ACASĂ. Pentru majoritatea, aceasta este formula fericirii! Iar în perioada sărbătorilor pascale, cuvântul ACASĂ capătă un sens cu totul special. 

În lumina sărbătorilor de Paște, Prima Finanțare dorește să aducă bucurie și speranță în casele celor care cu adevărat au nevoie de sprijin și empatie. 

Prima Finanțare lansează o campania socială de Paște “Împarte bunătate”, dedicată sprijinirii a aproximativ 100 de familii nevoiașe și bătrâni din comunitate, oferindu-le coșuri cu produse alimentare.

În perioada 18 aprilie – 18 mai 2024, compania va redirecționa 1% din suma creditelor acordate Prima Soluție (destinația pentru Casă și Familie) pentru a procura și a oferi coșuri cu produse alimentare familiilor social-dezavantajate din țară.

Astfel, fiecare credit acordat va deveni o rază de lumină, ce va încălzi și hrăni sufletele și trupurile celor care au nevoie de sprijinul nostru.

Cum pot contribui clienții? 

Beneficiind de un credit de consum – Prima Soluție, care este destinat pentru realizarea planurilor și nevoilor, clienții nemijlocit ajută o familie să se bucure de o masă de Paște, cu cozonaci, ouă roșii și mult mai mult.

Prima Finanțare crede că aceasta campanie va avea un impact social profund, atât în rândul clienților fideli ai companiei, cât și al celor noi.

Vă îndemnăm să vă alăturați la Prima Finanțare în această misiune a generozității și compasiunii. 

Împreună putem face din gesturi mici, lucruri frumoase! 

Haideți să facem Paștele cu adevărat special pentru toți!

Cererile pot fi depuse atât online, cât și în cadrul sucursalelor Prima Finanțare.

Mai multe detalii despre finanțarea nevoilor personale, proiectelor în afaceri și agricultură puteți afla pe primafinantare.md sau la Call Center 022 20 20 20.

Prima Finanțate – prima alegere în finanțarea Start-Up-urilor și Antreprenorilor!

Despre Prima Finanțare

Prima Finanțare este un brand internațional, care oferă o experiență unică în finanțarea afacerilor, inclusiv în agricultură, cât și oferă finanțare pentru Casă și Familie.

Compania susține deopotrivă spiritul antreprenorial și persoanele social/financiar dezavantajate prin credite accesibile și consultanță privind investițiile în afaceri, inclusiv agricultură, comerț și produse ce economisesc energia. 

Prin istoria de circa 14 ani Prima Finanțare a contribuit la dezvoltarea a peste 24 000 de afaceri locale cu un portofoliu de peste 714 mln lei. În prezent compania înregistrează un număr de 3 216 clienți cu un portofoliu de peste 140 ml lei, dintre care 63 mln au fost destinate femeilor de afaceri.

Detalii despre incendiul de la liceul ”Liviu Deleanu” din Capitală. Ce a făcut un elev

Primăria Municipiului Chișinău informează cu referire la incidentul de astăzi, 23 aprilie, de la Liceul Teoretic „Liviu Deleanu” din sectorul Buiucani, unde un elev a dat foc unui caiet.

”Astăzi, la pauză, după lecția a 3-a, aproximativ la ora 11:28, un elev a dat foc la un caiet cu învelitoare, pe holul etajului 3.

Arderea a fost localizată de un profesor, care a intervenit prompt pentru stingerea focului și s-a apelat imediat la 112.

Între timp profesorii au evacuat elevii, conform procedurii.

Pompierii au ajuns rapid la fața locului, iar la venirea acestora focul era deja stins.

Conform recomandărilor pompierilor, peste 30 de minute, elevii și personalul didactic au revenit la ore.

Actualmente lecțiile se desfășoară conform orarului.

Menționăm că în urma incidentului nimeni nu a avut de suferit.”, anunță municipalitatea.

Incendiul a izbucnit pe data de 5 aprilie. Flăcările au cuprins demisolul instituției de învățământ. Zece echipe de intervenție au participat la stingerea focului. Din clădire au fost evacuați circa 1.900 de elevi. Victime nu au fost raportate.

Suspectul în cazul răpirii și uciderii gravidei din Orhei, bănuit într-o altă crimă, cea dublă de la Durlești, din 2011

După cazul tinerei de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, în mediul online au apărut zvonuri precum că principalul suspect în caz ar fi comis și crima de la Durlești din 2011. Atunci, doi tineri au fost găsiți împușcați într-o mașină, pe un câmp, iar ucigașul nu a fost identificat nici până în ziua de astăzi. Cu precizări în acest sens a venit șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu.

„Ca să spunem că există o tangență, o legătură sau că se face suspect este prea mult spus în situația respectivă, dar cu certitudine vă asigur că colegii lucrează pe paliera infracțiunii de la Durlești și, inclusiv, cu anumite elemente pe platforma de lucru pe cazul omorului de la Durlești se vor lua în calcul și de aici pentru a efectuarea anumitor analize. Deci, ca versiune vă pot spune că nimic nu este exclus, absolut toate versiunile sunt în regim de lucru”, a declarat Viorel Cernăuțeanu, transmite Știri.md

Fiind întrebat dacă mai există șanse ca acea crimă din anul 2011 să fie descoperită și rezolvată, șeful IGP a menționat că ar fi greșit de spus că o astfel de situație va fi lăsată fără examinare. 

„Ea oricând trebuie să fie subiectul examinării și orice nuanță, chestie, cât de neesențială, ea trebuie luată în calcul. Vă asigur că nu se pierde nicio probă, pentru că ele toate sunt toate incluse în cauza penală și toate au un suport juridic, care nu poate fi distrus pur și simplu că a trecut timpul. Da, cu părere de rău, 13 ani este un termen mare, dar istoria a demonstrat că anumite crime pot fi decoperite în timp și într-o perioadă mult mai îndelungată”, a spus șeful IGP. 

De asemenea, acesta a adăugat de circumstanțele noi care apar. Acesta a dat asigurări că versiunile apar în continuare și că dacă nu se mai vorbește despre acest caz, nu înseamnă că de el s-a uitat. 

Cu o reacție în acest sens a venit și fostul procuror general Ivan Diacov. „Multe am văzut și am auzit pe parcursul activității în procuratură”. Potrivit acestuia, nu sunt o excepție și „tâmpeniile” precum că bănuitul în comiterea omorului tinerei însărcinate poate fi bănuit și în comiterea omorurilor din preajma orașului Durlești, comise cu 13-14 ani în urmă. 

„Aberații și tâmpenii! Nu înțeleg de ce, cu ce scop în ditamai general din poliție își permite să vocifereze astfel de mârșevenii Aproximativ două luni în urmă l-am telefonat pe șeful IGP Viorel Cernăuțan pentru a-l informa despre comiterea celor 11 omoruri și tentative de omor în preajma orașului Durlești. A promis că mă va primi în audiență și a mințit. Demnitarul nu cunoaște și nu dorește să cunoască adevărul, dar la microfon, pentru întreg poporul, povestește gogoși”, a punctat Ivan Diacov. 

Crima de la Durleşti a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 2011, când o persoană necunoscută a omorât doi liceeni. Mașina cu corpurile neînsuflețite ale celor doi a fost descoperită în dimineața zilei, la o margine a suburbiei.

,,Are tata două fete”. Vlad Filat a postat o fotografie emoționantă de ziua sa de naștere
Articolul anterior
Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății își reia activitatea conform profilului
Articolul următor