Un moldovean a rămas fără apartamentul în care a investit 28.000 de euro

Un moldovean plecat la muncă peste hotare a decis, în anul 2006, să investească într-un apartament aflat în construcție în municipiul Chișinău. Dar nu a ajuns să se bucure de noua achiziție.

separator
În baza unei hotărâri a instanței de judecată, bărbatul s-a pomenit fără dreptul de proprietate asupra apartamentului, dar și fără 28 de mii de euro pe care i-a investit în locuință. Cazul este prezentat de Ion Dron, președintele AO Centrul de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice, în cadrul unei conferințe de presă la IPN. Potrivit lui, acest caz prezintă „istoricul unei plângeri penale, examinată zece ani de către procurorii și judecătorii moldoveni, dar care rămâne, fără o finalizare până în prezent”.

Într-o conferință de presă la IPN, Ion Dron a declarat că cetățeanul Anatol Popușoi a investit într-un apartament în construcție în orașul Durlești, municipiul Chișinău. La finalizarea lucrărilor, bărbatul a achitat 28 de mii de euro, iar ulterior a intrat în posesia certificatului de proprietate și a înregistrat acest drept la biroul cadastral. Potrivit lui, la scurt timp, doi reprezentanți din cârmuirea cooperativei de construcție au depus o cerere în instanța de judecată, iar printr-o hotărâre a Judecătoriei Buiucani, în 2008, contractul de investiție a lui Anatol Popușoi a fost anulat. A fost anulat și dreptul la proprietate asupra apartamentului.

„Astăzi Popușoi Anatolie, în urma acestei hotărâri de judecată, nu are nici apartament și nici 28 de mii de euro plătiți. Dreptul lui de proprietate a fost anulat de instanța de judecată în temeiul iată acestui document, document care are unu, doi, trei, patru rânduri. Și se numește aceste document „Procesul verbal al Adunării Generale a membrilor Cooperativei de construcție nr. 307””, a spus Ion Dron.

Președintele Centrului de Inițiative și Monitorizare Autorități Publice a menționat că documentul a fost semnat doar de secretarul adunării.

„Acest document cu patru rânduri, șapte judecători din Republica Moldova au considerat că este suficient pentru a-l priva pe un cetățean de dreptul de proprietate asupra apartamentului și a-l lăsa fără 28 de mii de euro”, a notat Ion Dron. Potrivit lui, cetățeanul a atacat în instanță acest proces-verbal, însă i s-a spus că nu are acest drept. După ce a rămas și fără apartament, și fără bani, bărbatul a depus, în august 2009, o plângere la Procuratură. Și, deși este deja este al unsprezecelea an de la depunerea plângerii, încă nu există vreo hotărâre irevocabilă.

Ion Dron susține că, din august 2009 și până în septembrie 2016, procurorii și judecătorii de instrucție s-au aflat într-o continuă confruntare. Din 2016, a început o altă etapă – judecătorii de instrucție au început să colaboreze cu procurorii. În noiembrie 2017, Procuratura Buiucani emite o ordonanță prin care respinge contestațiile lui Popușoi, care a contestat un nou refuz de pornire a urmăririi penale. În iulie 2018, judecătorul de instrucție Andrei Niculcea a respins contestația, motivând că a fost depusă tardiv. Citește continuarea pe ipn.md.

Circa 90 de companii din R.Moldova vor beneficia de granturi din partea Guvernului, Uniunii Europene și Băncii Mondiale

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în colaborare cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a anunțat astăzi 89 de companii beneficiare de granturi nerambursabile în valoare totală de peste 28,5 milioane de lei. Totodată, au fost semnate contractele de finanțare destinate dezvoltării afacerilor, fondurile provenind de la Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Banca Mondială, transmite MOLDPRES.

Finanțarea a fost accesată prin intermediul mai multor programe gestionate de ODA, inclusiv PARE 1+2, Programele de Ecologizare, de Susținere a Antreprenoriatului Feminin, Start pentru Tineri, de Retehnologizare și Eficiență Energetică, de Sprijin în Domeniul Turismului și de Creștere a Competitivității. Se estimează că aceste granturi vor contribui la crearea a circa 400 de noi locuri de muncă și la menținerea altor 700 existente în cadrul companiilor beneficiare, mobilizând totodată investiții private suplimentare semnificative în economia națională.

„Antreprenorii sunt vasele sangvine ale țării. Prin aceste granturi, dorim să reducem riscul, să încurajăm investițiile inteligente, inovarea și adoptarea noilor tehnologii pentru a crește competitivitatea afacerilor moldovenești. Dacă antreprenorii doresc să facă afaceri și să se dezvolte, asta înseamnă că noi avem și progres economic”, a declarat la eveniment vicepremierul Doina Nistor, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

La rândul său, Matei Ciciai, însărcinat cu afaceri a.i. al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a reiterat sprijinul UE pentru sectorul privat.

„Aceste granturi reprezintă mai mult decât un suport financiar; sunt un semn de încredere în viziunea și munca asiduă a antreprenorilor. Sprijinirea IMM-urilor joacă un rol central în parteneriatul UE-Moldova, iar oportunitățile pentru afaceri vor continua să se extindă pe măsură ce Moldova avansează pe calea integrării europene. Șapte din cele zece programe de granturi gestionate de ODA sunt cofinanțate de Uniunea Europeană, mobilizând resurse considerabile pentru dezvoltarea economică a țării”, a menționat Matei Ciciai.

Directorul ODA, Vadim Codreanu, a oferit detalii despre eforturile continue ale organizației.

„Ne bucurăm să susținem astăzi încă 89 de companii. Anul acesta am semnat deja 220 de contracte de grant. Lucrăm la consolidarea programelor noastre și la digitalizarea proceselor pentru a facilita accesul antreprenorilor la finanțare. Pe lângă granturi, ODA oferă și alte instrumente importante, precum Programul 373 sau Fondul de Garantare a Creditelor, pentru a dinamiza investițiile”, a afirmat Vadim Codreanu.

Evenimentul, al treilea de acest gen organizat de ODA în anul curent, s-a încheiat cu sesiuni de informare dedicate beneficiarilor privind implementarea proiectelor investiționale și respectarea condițiilor contractuale.

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului  este instituția publică principală din Republica Moldova responsabilă de susținerea dezvoltării sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, oferind suport financiar și non-financiar antreprenorilor din țară.

Un moldovean, reținut la Paris, după ce ar fi înjunghiat doi bărbați și l-a snopit în bătaie pe al treilea: A fost dus la Psihiatrie

Un cetățean moldovean a fost arestat, în capitala Franței, după ce a înjunghiat două persoane și a bătut un alt bărbat, care acum este în stare critică la spital, scrie presa franceză citată de unimedia.info.

După ce a înjunghiat două persoane și a fugit, bărbatul, originar din Moldova, a bătut o altă persoană, într-un tramvai, fără niciun motiv aparent. Incidentul s-a produs vineri, 18 aprilie. Suspectul a fost reținut.

Autorul atacurilor înjunghiase, mai devreme, două persoane.

Când a urcat în tramvai și a început să bată un alt bărbat, ceilalți pasageri au intervenit, pentru a-l opri. Persoana snopită în bătaite se află în stare critică, la spital.

Suspectul a fost arestat, iar ulterior spitalizat, din cauza unor probleme psihiatrice.

Cazul bătrânului amendat pentru comerț stradal. Ce spune Poliția

Cu referire la cazul apărut în spațiul public în care este amendat un bărbat în etate, care vindea verdețuri și flori pe o stradă din sectorul Botanica al capitalei, precizăm cǎ NU poliția a documentat această persoană și nici nu a avut intenția să o facă, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

colaj foto: realitatea.md

Polițistul s-a prezentat la fața locului în urma unui apel la 112.

Amintim că poliția este obligată să intervină la orice apel 112 în care este solicitată și reiterăm că persoana NU a fost documentată de poliție, dar de angajatul Preturii.

În context, amintim că Poliția nu documentează comerțul stradal, excepții fiind organizarea comercializării alcoolului și a țigărilor.

,,Are tata două fete”. Vlad Filat a postat o fotografie emoționantă de ziua sa de naștere
Articolul anterior
Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății își reia activitatea conform profilului
Articolul următor