Un nou dispozitiv medical poate ajuta persoanele care se confruntă cu pierderea mirosului. Ce este „nasul bionic”

Un dispozitiv bionic dezvoltat de doi cercetători de la Virginia Commonwealth University School of Medicine ar putea ajuta milioane de oameni care se luptă cu pierderea mirosului, arată The Washington Post.

Un medic testează simțul olfactiv al unui pacient

Pierderea parțială sau completă a mirosului, sau anosmie, așa cum este cunoscută din punct de vedere medical, poate fi provocată de mai mulți factori, inclusiv leziuni cerebrale sau boli precum Covid-19. Aproape 15 milioane de adulți din întreaga lume ar putea avea probleme legate de miros din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unei cercetări publicate anul trecut.

Nasul bionic îi poate ajuta pe cei care și-au pierdut mirosul

Richard Costanzo și Daniel Coelho speră că neuroproteza lor, pe care o numesc „nas bionic”, îi poate ajuta pe cei care și-au pierdut mirosul.

Costanzo spune că ideea sa pentru acest dispozitiv a apărut cu mult înainte de pandemie, din dorința de a ajuta persoanele care și-au pierdut permanent mirosul. Nevoia unui astfel de dispozitiv este mai mare acum din cauza pandemiei, a spus Costanzo, citând cercetările sale. Studiul realizat de Richard Costanzo și Daniel Coelho arată că 7,5% dintre pacienții care au contactat Covid-19 nu și-au recăpătat mirosul nici după doi ani de zile.

„Coronavirusul a afectat grav celulele senzoriale olfactive din nasul unor pacienți. Fără aceste celule, mirosurile nu sunt detectate, iar semnalele nu sunt trimise către regiunea olfactivă a creierului”, a spus Costanzo

Construirea unui „nas bionic”

Costanzo și Coelho folosesc microelectronica și inteligența artificială pentru a construi nasul bionic. Strategia lor este de a ocoli celulele olfactive deteriorate și de a stimula creierul cu o serie de electrozi implantați. O mică piesă externă detectează mirosurile și trimite semnale către un cip microprocesor care va genera „amprente digitale unice pentru diferite mirosuri”. Cipul va transmite apoi informațiile prin intermediul unor frecvențe speciale către un receptor din interiorul craniului pentru a stimula zonele specifice ale creierului care generează o anumită senzație sau percepție olfactivă.

În prototipul lor actual, atât piesa de detectare a mirosului, cât și cipul microprocesorului sunt atașate la rama unei perechi de ochelari. Pentru introducerea rețelei de electrozi în creier ar fi necesară o intervenție chirurgicală.

Cu toate acestea, Costanzo spune că un prototip complet va fi construit și testat pe pacienți abia peste cinci sau zece ani.

Moment emoționant la Cluj! Mai mulți români și basarabeni s-au prins în Hora Unirii de 27 martie

Aniversarea a 106 de ani de la Unirea Basarabiei cu România este marcată la Cluj-Napoca, în această perioadă, în cadrul unei noi ediţii a Festivalului Cultural Basarabia. Pe parcursul mai multor zile, Grupul de Iniţiativă Basarabeană îşi propune să promoveze istoria comună, cultura, tradiţia şi spiritul basarabean în inima Transilvaniei, scrie presa din România.

Manifestările dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România au debutat duminică, 24 martie cu concursul „Unde? Cine? Când?”.

Miercuri, 27 martie, studenții basarabeni care învață în centrul universitar din Cluj-Napoca s-au adunat în Piața Unirii unde au încins tradiționala Hora Unirii. Evenimentul a avut loc la ora 17:30 printre cei care au ținut să participe la eveniment pentru a celebra unitatea națională și spiritul european s-au numărat și clujeni.

În cadrul Festivalului Basarabia va mai avea loc în 29 martie evenimentul „Clubul literar basarabean” iar în 3 aprilie este programat concursul intelectual „100 de GIB-iști au zis”.

Manifestările se vor încheia în 6 aprilie cu Gala Aniversară, cu un eveniment special plin de surprize și momente memorabile ce vor rămâne în inimile participanților.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

,,Ucraina va fi liberă!”. Prima tranșă de tancuri ajunge în țară
Articolul anterior
Ce profeții ar fi făcut Nostradamus pentru anul 2023. Trei evenimente care ar urma să se producă anul acesta
Articolul următor