Un nou obiect de artă instalat în Capitală este dedicat persoanelor cu HIV

Astăzi, în centrul capitalei, a fost instalat un obiect de artă care simbolizează sfârșitul epocii de disperare, stigmatizare și discriminare în legătură cu HIV.

Acest obiect de artă sub forma unei sculpturi originale din fier are scopul de a atrage atenția publicului asupra faptului că persoanele care trăiesc cu HIV pot duce o viață normală, pot avea copii sănătoși, pot întemeia familii și pot contribui la dezvoltarea societății, comunică asociația Initiativa Pozitiva.

Acest lucru a devenit posibil datorită administrării zilnice de terapie ARV.

”Instalația reprezintă un cuplu discordant în care soțul este HIV-negativ și soția este seropozitivă, care sunt părinții unui copil HIV-negativ și așteaptă un alt copil perfect sănătos. Acest lucru este posibil datorită faptului că ea primește tratament antiretroviral, are încărcătură virală nedetectabilă și nu poate transmite infecția cu HIV”, spun organizatorii proiectului. 

În Moldova, 674 de cazuri de infectare cu HIV au fost înregistrate în 2020. Cu toate acestea, potrivit experților, numărul real al persoanelor seropozitive din țară este de 14.500 de persoane. Aceasta înseamnă că jumătate dintre pacienți nu știu de statutul lor.

Începând cu 1 iunie, România deschide granițele pentru toți cetățenii moldoveni
Articolul anterior
Maia Sandu: Membri ai familiei mele sunt urmăriți. Se întâmplă de câteva săptămâni
Articolul următor
Alte articole interesante