Peste 600 de milioane de euro vor putea fi redistribuiți pentru sprijinirea Republicii Moldova și a altor țări din Vecinătatea Uniunii Europene în perioada 2024 – 2027, scrie oficial.md.
Banii provin din Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională și vor putea fi realocați ca urmare a modificării Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027, propusă de Comisia Europeană.
Ca negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, vreau ca această modificare a CFM să fie adoptată până la finalul acestui an tocmai pentru a avea mai multe fonduri la dispoziție încă de anul viitor pentru Republica Moldova și celelalte priorități noi ale Uniunii Europene.
Creșterea asistenței financiare face parte din noul Pachet de Sprijin pentru Republica Moldova propus de Comisia Europeană și de Serviciul European de Acțiune Externă.
Pachetul de sprijin cuprinde 5 priorități:
Investiții în dezvoltarea economică și interconectarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Vom sprijini dezvoltarea infrastructurii de transport, energetică și digitală a Republicii Moldova prin intermediul Mecanismului de Interconectare a Europei, dar și a Inițiativei privind căile de solidaritate UE – Ucraina.
Vor fi reduse, de asemenea, tarifele de roaming între Uniunea Europeană și Republica Moldova și lucrăm la un acord de roaming pe termen lung.
Sprijin pentru implementarea reformelor din Republica Moldova.
Vom contribui și mai mult la consolidarea capacității administrative a Republicii Moldova și vom crește participarea Republicii Moldova la programele UE, precum Programul de cercetare „Orizont 2020” și Programul de sănătate „Eu4Health”.
Creșterea siguranței energetice a Republicii Moldova. Vom crește sprijinul pentru producția internă de energie electrică, inclusiv energia regenerabilă. În același timp, permitem deja accesul Republicii Moldova la platforma comună de achiziție și stocare a gazelor.
Întărirea securității țării prin intermediul Hub-ului de securitate al UE, a Misiunii de parteneriat a UE în Republica Moldova și a celorlalte agenții europene prezente la Chișinău.
Creșterea sprijinului pe care îl oferim Republicii Moldova pentru combaterea manipulării și dezinformării și sprijinirea presei independente și a societății civile.
Toate aceste măsuri vor ajuta Republica Moldova să treacă peste provocările generate de invazia Rusiei în Ucraina și să continue parcursul său european.
„Vreau ca acest pachet de sprijin să intre în vigoare cât mai repede, iar cetățenii și autoritățile Republicii Moldova să beneficieze cât mai repede de aceste măsuri.
De aceea, ca și până acum, vom vota în Parlamentul European fără întârziere toate proiectele legislative de care este nevoie pentru intrarea în vigoare a acestor noi măsuri de sprijin”, a spus eurodeputatul român, Siegfried Mureșan.