Un nou record istoric pentru Republica Moldova. Rezervele valutare ale Băncii Naționale au atins un nou vârf

La finalul lunii august, activele oficiale de rezervă au constituit 4.188 de milioane de dolari în creștere cu peste 122 de milioane de dolari, în decurs de o săptămână, iar de la începutul lunii august rezervele au crescut cu peste 460 de milioane de dolari, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

În consecință, stocul activelor oficiale de rezervă a înregistrat un nou record istoric și sunt cu 115 milioane de dolari mai mari decât precedentul nivel record de 4.073 de miliarde de dolari, atestat acum 10 luni, pe 22 octombrie 2021, transmite mold-street.com.

Din luna mai rezervele valutare au crescut cu peste 850 de milioane de dolari

Majorarea semnificativă a rezervelor valutare are loc urmare a intrării unor bani de la FMI și alte instituții financiare, cât și ca urmare a intervențiilor BNM pe piața valutară.

Menționăm că, după patru luni de scădere continuă a rezervelor valutare cu peste jumătate de miliard de dolari, în luna mai 2022 s-a atestat o inversare a trendului, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

La 5 mai 2022, bunăoară, valoarea activelor oficiale de rezervă era de doar 3,333 miliarde de dolari, iar de atunci s-au majorat cu circa 850 de milioane de dolari.

Prognoza Fondului Monetar Internațional (FMI) arăta că în următorii ani activele oficiale de rezervă ale țării ar putea să scadă până la 3,4 miliarde de dolari în 2026.

De ce avem nevoie de astfel de rezerve

Activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală, pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, reglarea dezechilibrelor acesteia, pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională în general.

Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaționale la un nivel care, în viziunea sa, este adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului”.

sursa: www.stiripesurse.ro

Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori

Din 17 aprilie, Cetatea Soroca își redeschide porțile pentru vizitatori. După ce, în luna aprilie 2021, a fost dat startul celei de a doua etape de restaurare a fortăreței medievale, în ultimii doi ani, Cetatea a fost periodic închisă pentru lucrările care s-au efectuat în interior și exterior, scrie agrotv.md.

Potrivit responsabililor, au fost curățate zidurile cetății pe exterior și interior, s-a făcut hidroizolarea pasajului superior, au fost restaurate trei bolți și s-a conservat ceea a fost scos la evidență în ultimul sezon arheologic – gura de lup de la intrarea Cetății Soroca. A fost instalat și un ascensor într-unul din turnurile cetății pentru persoanele cu dizabilități.

A doua etapă a proiectului de restaurare a costat un milion și 600 de mii de euro. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană. Prima etapă a proiectului s-a încheiat în 2015.

Dansatorii din Moldova, locul I la Campionatele Europene de Dans Sportiv

În perioada 13-14 aprilie, Federația Dansului Sportiv din Moldova a desfășurat doua Campionate Europene la Dans Sportiv. Este vorba despre Campionatul European Adult Standard la care au participat 56 de perechi de sportivi din 29 țări și Campionatul European de până la 21 ani la care au participat 26 de perechi de sportivi din 18 țări, scrie goodnews.md.

Potrivit Federației Dansului Sportiv din Moldova, la ambele campionate, dansatorii din R. Moldova au câștigat locul I.

De asemenea, în această perioadă, Federația a organizat opt competiții de rating mondial  WDSF Open. Este vorba despre:

  • WDSF Open Under 21 Standard la care au participat 18 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I și III;
  • WDSF Open Under 21 Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul III și IV;
  • WDSF Open Youth Standard la care au participat 36 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul IV și V;
  • WDSF Open Youth Latin la care au participat 45 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior II Standard la care au participat 32 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul II, III și IV;
  • WDSF Open Junior II Latin  la care au participat 33 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, IV și V;
  • WDSFOpen Junior I Standard  la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, III și V;
  • WDSFOpen Junior I Latin la care au participat 24 perechi de sportivi, Moldova a câștigat locul I, II și V.

Încă un proiect frumos la Măgdăcești! În sat au fost instalate bănci de relaxare pentru oameni

Locuri de relaxare pentru locuitorii din Măgdăcești, raionul Criuleni! 30 de bănci noi au fost instalate de-a lungul principalelor alei din sat, anunță primarul localității Liuba Cojocaru.

”Această inițiativă este dedicată în special persoanelor în etate, persoanelor cu mobilitate redusă, dar și pentru toți locuitorii care simt necesitatea să se odihnească în drumul lor către casă, serviciu, biserică și alte instituții.

Pentru a menține curățenia și ordinea, ne pregătim să instalăm alături și urne de gunoi.

Stimați locuitori, vă invităm să vă bucurați de noile amenajări, de asemenea, să lucrăm împreună pentru a menține spațiul curat și primitor pentru toată lumea.”, mai spune primarul de Măgdăcești.

Măgdăcești este unul dintre cele mai moderne sate din țară.

Este un sat cu tradiții, oamenii frumoși, infrastructură dezvoltată și cu un viitor care inspiră încredere. Este una din puținele localități din Republica Moldova care a reușit să se ridice din ruinele anilor 90 și să se dezvolte uimitor.

Vă invităm să urmăriți un VIDEO inedit despre satul Măgdăcești de ieri și de astăzi. Astfel ar trebui să arate toate satele din țară!

Țara din Europa unde copiii merg la școală doar câteva ore: nu primesc teme și stau numai în vacanță. Au cele mai bune rezultate din lume
Articolul anterior
Orașul unde trăiesc numai femei între 25 și 35 de ani și sunt singure. De ce se plâng că nu găsesc bărbați pentru ele
Articolul următor