Un nou tip de escrocherie în Republica Moldova! 35.000 de euro furați într-o singură zi prin această metodă

O nouă escrocherie ia amploare în Republica Moldova, pe fondul credulității cetățenilor, mai ales a celor în vârstă.

Astfel, doar într-o singură zi, escrocii din Republica Moldova au reușit să înșele trei pensionari în același timp. Escrocii moldoveni au folosit o schemă veche și îndelung folosită în România, metoda ”accidentul”.

Aceasta presupune ca escrocii să sune la persoane în vârstă și să le transmită că o rudă a lor a fost victima unui accident rutier.

Pentru a-i ajuta pe cei răniți, escrocii le spun vârstnicilor că este nevoie de foarte mulți bani, fie pentru a mușamaliza o eventuală culpă rutieră, ce s-ar putea solda altfel cu dosar penal, fie pentru îngrijiri medicale mai bune pentru rudele rănite în accidentul rutier, scrie evz.ro.

La aceste cazuri de escrocherie din Republica Moldova, infractorii au acționat în mod similar. O femeie, vorbitoare de limba rusă, a contactat victimele prin intermediul unui telefon fix.

Apoi, când pensionarii au fost de acord să trimită banii pentru a-și ajuta rudele, li s-a trimis un curier, o fată sau băiat.

35.000 de euro furați într-o singură zi prin această escrocherie

Valoarea totală a prejudiciului produs de escrocii moldoveni prin metoda „accidentul” doar în aceste trei cazuri a depășit 35 de mii de euro.

Un bărbat din Stăuceni, în vârstă de 82 de ani, le-a dat escrocilor 84.000 de lei si 650 de euro (circa 5.000 de euro în total).

Iar la Chișinău, o victimă în vârstă de 72 de ani le-a transferat 15.000 de euro escrocilor.

În aceeași zi, la Ungheni, un bărbat în vârstă de 78 de ani le-a plătit infractorilor aceeași sumă.

Infractorii au fost prinși

Polițiștii au reușit să-i dea de urmă pe suspectului, în vârstă de 25 de ani, care a fost reținut pentru 72 de ore.

Poliția a publicat o înregistrare a conversației dintre escroci și victimă. De asemenea, polițiștii fac apel la moldoveni să comunice cu rudele în vârstă și să le avertizeze cu privire la acest tip de fraudă.

Orașul din Europa care este considerat cel mai bun din lume la calitatea vieții în 2024

Pentru al treilea an consecutiv, un oraș din Europa a fost desemnat drept cel mai locuibil din lume, dintre cele 173 incluse în Indexul anual al locuibilității globale realizat de The Economist.

Cu scoruri perfecte în patru din cele cinci categorii din acest an, Viena nu a fost nici pe departe un oraș curat, dar având în vedere dominația sa continuă, cetățenii săi par să fie foarte mulțumiți, notează Euronews citat de stirileprotv.ro.

O mare parte din top 10 din 2024 a rămas în mare parte neschimbat față de 2023.

O schimbare notabilă este dominația orașelor din Europa de Vest, în special, care ocupă primele trei locuri și au patru poziții în total în fruntea clasamentului.

În clasamentul din acest an figurează un număr impresionant de 30 de orașe vest-europene, care au obținut un scor mediu total de 92 din 100. Cu toate acestea, scorul general al regiunii a scăzut față de anul trecut din cauza instabilității crescânde din țări precum Germania și Irlanda, care au fost zguduite de proteste perturbatoare, se arată în studiu.

Cea mai mare îmbunătățire din toate regiunile a fost observată în Europa de Est, aflată pe locul al patrulea, pe baza scorurilor obținute în domeniul învățământului superior și al asistenței medicale.

Printre cele mai mari mișcări din clasament se numără Budapesta, care a primit un scor de 92 și a urcat șapte locuri, ajungând pe poziția 32.

Belgradul și Bucureștiul (ambele cu un scor de 74,5) au urcat șase și, respectiv, cinci locuri, ocupând împreună poziția 94.

În ceea ce privește cele mai mari scăderi, opt orașe din Europa de Vest au coborât în clasament. Dublinul a înregistrat cel mai abrupt declin, coborând șapte locuri până pe poziția 39.

Orașele germane au înregistrat, în general, cele mai slabe scăderi, Munchen coborând șase locuri până pe poziția 27, împreună cu Hamburg, care a coborât cinci locuri.

Stuttgart, Berlin și Dusseldorf au coborât în clasament, la fel ca Bruxelles și Barcelona. Cea mai mare scădere a fost înregistrată de Tel Aviv, care a coborât 20 de locuri, de pe 92 pe 112, din cauza unor scoruri mai mici la capitolul stabilitate, ca urmare a impactului războiului din Gaza, precum și a loviturilor în categoriile cultură și mediu și infrastructură.

Unde se va desfășura Eurovision 2025. Luptă strânsă între două orașe

Grupul public elvețian de radiodifuziune, a anunțat că Geneva și Basel sunt cele două orașe încă în cursă pentru a găzdui a 69-a ediție a show-ului TV Eurovision 2025. Zurich și Berna, care, de asemenea, au depus oferte, nu au fost selectate. Decizia finală va fi luată la sfârșitul lunii august, informează site-ul oficial Eurovision, citat de moldova1.md.

Orașele interesate au avut până la sfârșitul lunii iunie să depună ofertele în baza unui catalog extins de cerințe. La examinarea ofertelor s-a ținut cont de criterii precum: conceptul de arenă, legăturile de transport public, durabilitatea, cazarea disponibilă la hotel, conceptele de securitate și eliminarea deșeurilor, investiția, experiența evenimentului și sprijinul și motivația din partea orașului în ansamblu, precum și multi alți factori.

Ofertele depuse de orașele Basel, Geneva, Zurich și Berna/Biel au fost analizate cu atenție în ultimele săptămâni de echipa Eurovision Song Contest, care au avut întâlniri la fața locului cu delegațiile din orașe.

Evaluarea a cuprins criterii cantitative și calitative, precum și angajamentul orașelor candidate și ideile creative, cu scopul de a face din Eurovision Song Contest 2025 un eveniment de anvergură.

Ulterior, comitetul de coordonare al ESC 2025 condus de directorul general al Grupului public elvețian de radiodifuziune (SSR), Gilles Marchand, a urmat recomandarea echipei de bază și a optat pentru cele două oferte de orașe care au avut cele mai bune rezultate: Basel și Geneva.

Dezvăluiri cutremurătoare: Zeci de femei au fost forțate să întrețină relații sexuale cu soldați pentru mâncare

Femeile care se luptă să supraviețuiască în orașul sudanez Omdurman, devastat de război, spun că sunt forțate să facă sex cu soldați în schimbul hranei, scrie The Guardian citat de stirileprotv.ro.

Peste 20 de femei care nu au reușit să fugă de luptele din Omdurman au spus că actul sexual cu bărbați din armata sudaneză este singura modalitate prin care puteau accesa alimente sau bunuri pe care le puteau vinde pentru a strânge bani pentru a-și hrăni familiile.

Femeile au spus că cele mai multe atacuri au avut loc în „zona fabricilor” a orașului, unde este disponibilă cea mai mare mâncare din oraș.

Incident pe Aeroportul Otopeni! Șase curse Tarom au fost anulate, pentru că piloții nu s-au prezentat la lucru
Articolul anterior
Aeroportul Chișinău ar putea să completeze lista bunurilor care nu pot fi privatizate
Articolul următor