Un nou trend periculos pe TikTok – copiii înghit doze mari de paracetamol: 3-4 adolescenți ajung lunar la spital din cauza supradozei

Un nou trend periculos este răspândit pe platforma socială TikTok, unde copiii își pun viața în pericol pentru a acumula vizualizări și aprecieri. Autoritățile din Europa au emis alerte cu privire la riscurile acestei provocări, care implică ingerarea unui număr mare de comprimate de paracetamol, iar participanții concurează pentru a vedea cine ajunge la spital și cine va sta spitalizat mai multe zile, scrie sanatateinfo.md.

Prin acest act periculos, tinerii vor să își testeze rezistența organismului, ajungând de multe ori la spital cu intoxicație severă, ficatul afectat, greață, vărsături sau alte simptome. Primele semne de supradoză sau otrăvire pot să apară doar după 24 până la 48 de ore de la ingestie, făcând acest trend și mai periculos. De multe ori, tinerii iau pastile iar în cursul nopții, când dorm, ingredientul din paracetamol poate supune corpul la o insuficiență hepatică severă. Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvent utilizate analgezice din lume.

În Statele Unite, un copil de 11 ani a murit săptămâna trecută în urma unei supradoze cu acest medicament.

Specialiștii din Republica Moldova avertizează că supradozajul de paracetamol poate fi fatal.

În 2015, un fenomen similar, numit „Paracetamol Challenge”, a apărut pe platformele sociale Facebook și Instagram, în special în East Ayrshire, Scoția. Atunci, un adolescent a ajuns la spital în urma unei supradoze de paracetamol, atrăgând atenția autorităților asupra pericolului acestor provocări.

Paracetamolul – un medicament banal, dar letal în supradoză

Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate analgezice la nivel global, fiind disponibil fără prescripție medicală, accesibile la preț. Deși în doze normale este considerat sigur, consumul excesiv poate provoca simptome severe, precum îngălbenirea pielii și ochilor, scăderea glicemiei, pierderea coordonării și, în cazuri grave, insuficiență hepatică.

Medicul toxicolog Vitalie Secu de la Institutul Mamei și Copilului, explică: „Supradozajul cu paracetamol nu este periculos doar în cazul acestei provocări, ci și atunci când părinții depășesc doza recomandată în încercarea de a reduce febra copiilor.”

Citiți continuarea AICI.

Noi detalii despre acrobata căzută de la înălțime în timpul spectacolului de la Arena Chișinău

O acrobată de origine ucraineană, în vârstă de 24 de ani, a căzut de la înălțime în timpul spectacolului „Aladdin și poveștile celor 1001 de nopți”, la Arena Chișinău, scrie Moldova1

Tânăra a fost transportată imediat la Institutul de Medicină Urgentă pentru îngrijiri medicale. Organizatorii susțin că accidentul s-a produs din cauza factorului uman și, cel mai probabil, va fi calificat drept incident la locul de muncă.

Potrivit organizatorilor, incidentul s-a produs la mijlocul spectacolului și nu are legătură cu vreo defecțiune a echipamentului utilizat.

La fața locului au intervenit medicii de pe ambulanță pentru acordarea primului ajutor. Ulterior acrobata a fost transportată la Institutul de Medicină Urgentă. Solicitată de Moldova 1, purtătoarea de cuvânt a instituției, Dorina Arsene a declarat că tânăra este conștientă și este supusă investigațiilor. După incident a avut loc o pauză tehnică, iar spectacolul a continuat.

„Ea era conștientă, adică înțelegea ce se întâmplă. Partenerul ei a scăpat-o în timpul executării elementului acrobatic. Nu e vorba despre o defecțiune a echipamentului, este vorba de o înălțime de circa trei metri”, a precizat Artur Suhih. Organizatorul a precizat că, din spusele medicilor, tânăra nu are leziuni interne, nici la cap, i-au fost afectate doar picioarele.

Potrivit poliției, pe caz a fost inițiată o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele producerii incidentului.

Sergiu Mocanu este pilotul avionului care a aterizat forțat la Hâncești. Ce s-a întâmplat?

Un avion de mici dimensiuni a fost nevoit să aterizeze de urgență pe un câmp din apropierea orașului Hâncești.

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că a fost informată telefonic despre acest incident și că, în urma procedurilor standard, Biroul de Investigare al Accidentelor și Incidentelor în Transporturi va demara o anchetă.

Pilotul avionului era Sergiu Mocanu, care a declarat pentru Moldova 1 că a pierdut tracțiunea și a fost nevoit să aterizeze de urgență într-un câmp.

Pilotul avionului, Sergiu Mocanu, a spus pentru Moldova1, că imediat a anunțat Autoritatea Aeronautică Civilă care a venit pentru a le oferi ajutor. La bord era și un pasager, însă nimeni nu a avut de suferit.

„Ieri, în preajmă localității Hâncești, am pierdut tractiunea la avion. Eu eram la manșa avionului, am pierdut tracțiunea, am căutat un câmp unde să aterizez și am aterizat în câmp. Acum deja o să lucreze o comisie care o să analizeze problema din ce cauză s-a întâmplat defectul. O aterizare de urgență este un exercițiu pe care piloții îl fac permanent pentru că zburăm cu avioane și tehnica este tehnică”, a declarat Mocanu.

O acrobată a căzut de la înălțime în timpul unui spectacol la Arena Chișinău

O acrobată în vârstă de 24 de ani a căzut de la înălțime în timpul unui spectacol, la Arena Chișinău.

Potrivit Poliției, incidentul s-a produs în această seară în jurul orei 18:00. Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a organizatorilor, aceștia au informat că motivul incidentului ar fi factorul uman.

Tânăra a fost preluată imediat de un echipaj medical și transportată la spital pentru îngrijiri.

Oamenii legii au inițiat o anchetă în cadrul căreia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

CEDO a condamnat Rusia pentru că a înăbușit criticile privind războiul din Ucraina
Articolul anterior
Zeci de țări au semnat, la Paris, acordul pentru o inteligență artificială „etică”. Cine nu s-a raliat acordului
Articolul următor