Un nou trend periculos este răspândit pe platforma socială TikTok, unde copiii își pun viața în pericol pentru a acumula vizualizări și aprecieri. Autoritățile din Europa au emis alerte cu privire la riscurile acestei provocări, care implică ingerarea unui număr mare de comprimate de paracetamol, iar participanții concurează pentru a vedea cine ajunge la spital și cine va sta spitalizat mai multe zile, scrie sanatateinfo.md.

Prin acest act periculos, tinerii vor să își testeze rezistența organismului, ajungând de multe ori la spital cu intoxicație severă, ficatul afectat, greață, vărsături sau alte simptome. Primele semne de supradoză sau otrăvire pot să apară doar după 24 până la 48 de ore de la ingestie, făcând acest trend și mai periculos. De multe ori, tinerii iau pastile iar în cursul nopții, când dorm, ingredientul din paracetamol poate supune corpul la o insuficiență hepatică severă. Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvent utilizate analgezice din lume.
În Statele Unite, un copil de 11 ani a murit săptămâna trecută în urma unei supradoze cu acest medicament.
Specialiștii din Republica Moldova avertizează că supradozajul de paracetamol poate fi fatal.
În 2015, un fenomen similar, numit „Paracetamol Challenge”, a apărut pe platformele sociale Facebook și Instagram, în special în East Ayrshire, Scoția. Atunci, un adolescent a ajuns la spital în urma unei supradoze de paracetamol, atrăgând atenția autorităților asupra pericolului acestor provocări.
Paracetamolul – un medicament banal, dar letal în supradoză
Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate analgezice la nivel global, fiind disponibil fără prescripție medicală, accesibile la preț. Deși în doze normale este considerat sigur, consumul excesiv poate provoca simptome severe, precum îngălbenirea pielii și ochilor, scăderea glicemiei, pierderea coordonării și, în cazuri grave, insuficiență hepatică.
Medicul toxicolog Vitalie Secu de la Institutul Mamei și Copilului, explică: „Supradozajul cu paracetamol nu este periculos doar în cazul acestei provocări, ci și atunci când părinții depășesc doza recomandată în încercarea de a reduce febra copiilor.”
Citiți continuarea AICI.