Un oraș din Maramureș își produce singur curentul electric din gunoi

Un oraș din Maramureș își produce singur curentul electric pentru iluminatul public din gunoi. O instalație de biogaz transformă fiecare tonă de deșeuri, cele mai multe provenite din creșterea animalelor.

separator
Dincolo de economie, sistemul va rezolva și una din marile probleme ale zonei: cea a poluării de la fermele zootehnice, scrie romaniamatinal.ro. Orașul Seini, din județul Maramureș, are o lungă tradiție în creșterea animalelor, dar se află și pe lista neagră a celor mai poluate localități.

Gunoiul provenit de la fermele zootehnice și din gospodăriile oamenilor a afectat terenurile agricole, iar întreagă zona devenise o bombă ecologică. Sprijinite de Ministerul Mediului, prin Banca Mondială, autoritățile locale au găsit o soluție rapidă: o instalație de biogaz. Investiția se ridică la 3 milioane de euro.

Gabriela Tulbure, primarul orașului Seini: „O să se facă o economie foarte importantă pentru că vom face o compensare cu întreagă factură pe care o avem în orașul Seini, iluminatul public, școlile, creșe, tot ce avem în administrația locală. Am găsit o comoară, uite că putem să transformăm dejecțiile animaliere în biogaz.”

Printr-un proces de „digestie anaeroba” într-un container ermetic, bacteriile descompun deșeurile în metan, azot și dioxid de carbon. Instalația captează și căldură, iar simultan produce, printr-un proces termodinamic și electricitate. Nămolul rămas e îngrășământ bio.

Factură pe care primăria o plătea lunar pentru iluminatul public era de peste 40.000 de lei. În plus, dispar și cheltuielile legate de depozitarea tonelor de deșeuri.

Cei mai încântați sunt proprietarii de ferme din oraș care au scăpat de problema gunoiului și primesc și îngrășământ bio în schimbul lui. Un domn are o fermă de 46 de mii de păsări, iar zilnic adună tone de găinaț pe care era nevoit să-l transporte la zeci de kilometri depărtare.

Dan Mesesan, prorietar fermă păsări: „Aveam contracte cu proprietarii de terenuri, 80 de hectare de terenuri era nevoie pentru a administra aceste dejecții. Eram nevoiți să le ținem într-un depozit cu cost suplimentar. De multe ori costurile cu transportul erau destul de mari față de amplasamentul stației de biogaza care este la câteva sute de metri de fermă noastră.”

Și localnicii sunt încântați, mai ales că în ultimele zile, spun ei parcă nici nu se mai simte mirosul pestilențial de altădată. Pentru a folosi și căldură rezultată din stația de biogaz primăria vrea să facă în oraș și niște sere de legume.

200 de apeluri pe zi. Tot mai mulți soldați ruși sună la Forțele Armate ale Ucrainei pentru a afla cum să se predea

După anunțul mobilizării în Federația Rusă, numărul apelurilor la Forțele Armate ale Ucrainei este în continuă creștere, transmite presa ucraineană. Soldații ruși care se predau vor primi trei mese pe zi, îngrijiri medicale și contact cu familiile lor.

Russian troops in Belarus 'direct threat' to Lithuania – minister - LRT

Vitaly Matviyenko, coordonatorul proiectului ,,Vreau să trăiesc”, a declarat într-un briefing că din 18 septembrie au primit peste 2.000 de apeluri de la ruși pe tema predării.

,,Din 18 septembrie, proiectul „Vreau să trăiesc” a procesat peste 2.000 de apeluri din partea membrilor armatei ruse, care nu vor să urmeze ordinele criminale ale lui Putin și să lupte împotriva Ucrainei. Au învățat cum să se predea. Desigur, odată cu mobilizarea din Federația Rusă, numărul de apeluri este doar în creștere”, a spus Matvienko.

După cum spune funcționarul, algoritmul de predare a fost deja elaborat în detaliu – există un canal de telegramă și numere de linie fierbinte ce pot fi contactate.

În timpul dialogului, partea ucraineană explică cum și în ce circumstanțe este posibil să se predea.

Se subliniază că Ucraina garantează tuturor prizonierilor de război respectarea Convențiilor de la Geneva: trei mese pe zi, îngrijiri medicale și posibilitatea de a contacta rudele.

„Putin va părăsi puterea peste câteva luni”. Declarațiile fostului premier al Rusiei, Mihail Casianov

Mihail Casianov, fost prim-ministru al Rusiei, consideră că Vladimir Putin ar putea renunța la funcția sa și va „evada” în câteva luni, informează Sky News.

„În trei sau patru luni cred că va avea loc o schimbare crucială”, a declarat Casianov pentru Sky News.

„Nu cred că există cineva în cercul lui Putin care să îl poată face să plece”, a adăugat fostul premier rus.

„Domnul Putin însuși ar trebui să ajungă la această înțelegere. Cred că trei factori care cresc simultan l-ar putea conduce pe domnul Putin la o astfel de decizie de a evada cumva”, a precizat Casianov.

Factorii anunțați de Casianov sunt:

1. Armata ucraineană este în creștere și are sprijinul SUA și al Marii Britanii

2.  Ordinul de mobilizare al domnului Putin determina creșterea tulburărilor sociale în interiorul Rusiei, astfel că președintele pierde sprijinul în rândul rușilor obișnuiți

3. Efectul sancțiunilor occidentale este în creștere.

Mihail Kasianov, destituit de către Putin în 2004, a trecut în opoziţie şi a devenit unui dintre cei mai feroci critici ai Kremlinului.

Mihail Kasianov spune că a plecat din Rusia din cauza opoziţiei sale faţă de invazia rusă a Ucrainei, dar a refuzat să spună AFP în ce ţară se află, invocând motive de securitate.

Boris Nemţov, un critic al lui Vladimir Putin şi căruia Mihai Kasianov îi era apropiat, a fost asasinat prin împuşcare în apropiere de Kremlin în 2015.

Partizanii au aruncat în aer mașina unei trădătoare din Melitopol. Aceasta „răspândește propaganda rusă printre copiii ucraineni”

În Melitopol, oraș din Ucraina ocupat de Rusia, o mașină aparțînând „șefei” departamentului de educație din cadrul administrației de ocupație a explodat joi dimineață, anunță un Centrul de Rezistență al Ucrainei din Ucraina.

Russian occupation regime in Melitopol prepares a ''vote from home'' option  for upcoming ''referendum'' to conceal low turnout – Ukrainian Resistance |  Ukrainska Pravda

Explozia a avut loc în apropierea colegiului industrial și economic, fiind distrusă mașina unei colaboratoare locale, Olena Sapurova, care este implicată în implementarea „programului educațional rusesc”, care de fapt răspândește propagandă rusă printre copiii ucraineni.

În urmă exploziei, ea nu a fost rănită, dar a primit motive pentru a-și regândi comportamentul, precizează site-ul.

sursa

Mai mulți copii au mers la prima zi de școală cu puieți de copaci, în loc de buchete de flori
Articolul anterior
Uleiul de arbore de ceai tratează herpesul de la primele simptome!
Articolul următor