Un pensionar din Hâncești a rămas fără 176.000 de lei adunați pe card

Un bărbat de 83 de ani, a rămas fără pensie pe card, care  o depozita pe un  cont bancar, timp de 2 ani.

„M-au mințit și mi-au scos banii. În timp ce vorbeam cu ei pe Viber, ei  îmi scoteau banii, acumulați timp de doi ani”.  Este istoria  unui  bărbat din municipiul  Hîncești care a rămas fără 176 mii de lei, bani acumulați din pensie.  

Polițiștii din Hîncești au fost sesizați la  27 aprilie, chiar de victimă.  

La fața locului, polițiștii au stabilit că la 26 aprilie, în jurul orelor 18:00,  victima,  a fost  telefonată de o persoană care s-a prezentat ca  fiind angajat  al unei bănci comerciale și  a fost întrebat la ce bancă are deschise conturi,  l-a crezut, oferindu-i date.   

Ulterior prin abuz de încredere și înșelăciune, a comunicat persoanei necunoscute, numărul cardului și codul. Pe card  se aflau 182 de mii de lei.  

În urma  discuțiilor   cu reprezentanții   băncii, polițiștii au constatat că  de pe acel cont  bancar au avut loc  8 extrageri, între orele 18:00-19:00. Suma fiind extrasă  în orașul Moscova, Federația Rusă, prin intermediul companiei de transferuri bănești ,,Eldorado”.

 Polițiștii întreprind acțiuni de  investigație  pentru a depista suspecții.

Schema este una simplă: o persoană  apelează cetățenii sub pretextul să îi apere de o fraudă, câștigând în acest fel încrederea posesorului de card care îi dictează datele și codurile la telefon, astfel oferindu-le escrocilor posibilitatea să le sustragă mijloacele financiare de pe carduri.

În acest context, Poliția reiterează apelul către cetățeni să fie vigilenți.  

 Polițiștii atenționează,  nu fiți  victimele escrocilor!

Nu divulgați nimănui informațiile Dvs. personale sau detalii despre cardul bancar (numărul de card, data expirării, numărul PIN, codul de securitate format din 3 cifre tipărit pe spatele cardului, etc.) ca răspuns la e-mailuri, mesaje SMS (chiar dacă acestea provin din numele băncii), pe paginile de site-uri web, care nu sunt concepute pentru a efectua plăți pentru bunuri și servicii sau prin telefon.

Nu uitați că pentru orice transferuri de bani, recompense, bonusuri, etc. pe cardul dvs. bancar , persoana care va face un astfel de transfer  are nevoie doar de numărul cardului! Dacă pentru efectuarea transferului, ridicarea câștigului, a recompensei etc. vi se cere codul PIN al cardului, data expirării, CVV/CVC codul acestuia, trebuie să vă alarmați și să cunoașteți că aceștia sunt infractori!

Dacă ați fost sunat de un reprezentant    al unei bănci, verificați  dacă  chiar  această  persoană activează la  bancă;

Dacă ați deveni victima escrocilor  anunțați  de urgență poliția și  banca.

Salvatorii continuă să intervină în lichidarea consecințelor în urma vântului puternic. Este alertă și în Capitală, risc de electrocutare

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență continuă să intervină în lichidarea situațiilor de risc în urma rafalelor de vânt puternic înregistrate pe teritoriul țării.

Astfel, salvatorii din capitală au fost solicitați pentru a efectua lucrări de defrișare a copacilor căzuți pe străzile: Vissarion Belinski, Cetatea Albă, dar și șoseaua Muncești, unde arborii blocau circulația pe traseu. Totodată, pompierii din municipiul Chișinău au intervenit pe strada Dimitrie Cantemir nr.5, dar și pe strada Calea Ieșilor nr. 67, pentru înlăturarea unor țigle metalice care au fost deteriorate și smulse de pe acoperișul unor blocuri de locuit.

Tot de intervenția pompierilor, pentru lucrări de defrișare a copacilor în vederea deblocării traseelor naționale, salvatorii au intervenit în localitatea Molovata, raionul Dubăsari, în orașul Costești din raionul Rîșcani, în localitatea Antonești din raionul Cantemir, dar și pe traseul R-34 Giurgiulești – Cahul.

Mai mult, salvatorii au intervenit pe strada Teliman nr.4 din raionul Ceadîr-Lunga, unde au demontat acoperișul unui balcon deteriorat de vânt, care risca să cadă peste trecători. Pentru lucrări de demontare și înlăturare a foilor de ardezii și țiglelor metalice smulse de vânt, pompierii au intervenit în municipiul Bălți și Comrat.

Angajații IGSU vor continua să monitorizează situația în țară, provocată de condițiile meteo nefavorabile. Potrivit IGSU, până la această ora salvatorii și pompierii au intervenit în 22 situații de risc în urma rafalelor de vânt puternic. În vederea evitării situațiilor de risc angajații IGSU îndeamnă oamenii să evite mersul și trecerea sub arbori bătrâni și cabluri electrice care atârnă, iar în caz de situații excepționale, persoanele sunt rugate să apeleze Serviciul 112.

Este alertă maximă și în Capitală, unde mai mulți copaci au fost doborâți, trafic suspendat, pericol de electrocutare.

Serviciile municipale lucrează în regim alert, pentru a preveni accidentele, dar și pentru a înlătura efectele vijeliei, care a făcut prăpăd.

Copaci întregi sau crengi groase, rupte de vântul care sufla cu peste 25 de metri pe secundă, s-au prăbușit peste mașinile parcate în preajmă sau pe carosabil, blocând circulația. Unele au căzut peste firele electrice, iar din această există, există pericole iminente de electrocutare.

Ghinion pentru un om de afaceri care și-a cumpărat avion și l-a distrus la primul zbor singur

Autoritatea de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile (AIAS) a finalizat ancheta și a publicat raportul final de investigație în cazul accidentului de aviație civilă ce a avut loc în 15 mai 2020 în zona localității Vurpăr, județul Alba din România, scrie adevarul.ro.

Un om de afaceri, pilot începător pe o aeronavă de mici dimensiuni, s-a prăbușit imediat după decolare, la primul zbor singur.

Potrivit documentului, în ziua accidentului, pilotul împreună cu un pilot instructor, au efectuat cinci zboruri de antrenament pe terenul de decolare-aterizare de la Vurpăr.

„După aproximativ două ore de la finalizarea acestor zboruri, pilotul a depus plan de zbor pentru a se deplasa la Timişoara. Înaintea decolării a verificat aeronava, cantitatea de combustibil din rezervoare și, în jurul orei 16.30 LT, a decolat în vederea executării zborului planificat. În timpul rulajului pentru decolare, aeronava nu a menținut axul pistei, aceasta a deviat către marginea din stânga pistei, pilotul forțând desprinderea de la sol.

După desprindere, aeronava a urmat o traiectorie curbulinie spre stânga ajungând la un moment dat, pe o direcție de zbor opusă celei în care a decolat. În timpul zborului, aeronava a avut iniţial o traiectorie în urcare după care a evoluat în coborâre până a lovit taluzul șoselei din partea de nord est a terenului de zbor și a intrat în contact cu solul. În urma impactului, aeronava a fost distrusă. Pilotul a părăsit aeronava în siguranță și nu a necesitat îngrijiri medicale”, se precizează în raportul AIAS.

Conform datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie de la cea mai apropiată stație meteorolgică situată în Sebeș, la ora producerii accidentului, vântul a fost în rafale cu viteza medie de 6,9 m/s, din direcția VSV și viteza maximă la rafală de 8,8 m/s .

Pilotul a acționat comenzile prea rapid

„După aproximativ 70 de metri, pentru a evita ieșirea din pistă, acesta a forțat desprinderea aeronavei de la sol cu o viteză mai mică decât cea recomandată. Pilotul, după desprinderea aeronavei, a forțat urcarea cu o viteză apropiată de viteza limită pentru a trece peste obstacolul existent în stânga terenului (un gard). După depășirea obstacolului, pilotul a încercat efectuarea unui viraj dreapta pentru a pune avionul «cu botul în vânt», acționând manșa și palonierul. Fără a aștepta să-i crească viteza, a acționat rapid și succesiv comenzile stânga-dreapta, în speranța că aeronava va răspunde la comenzi și va putea efectua virajul spre dreapta”, se mai precizează în document.

Aeronava a lovit acostamentul șoselei, fiind distrusă în urma impactului. Comisia de anchetă a stabilit că pilotul a fost surprins de evoluția aeronavei și nu a conștientizat situația în care se afla, acționând comenzile de manșă și palonier într-o succesiune rapidă, fără a aștepta producerea efectului comenzilor acționate, situație care a determinat imposibilitatea recuperării aeronavei din viraj.

De asemenea, viteza vântului s-a mărit, cel mai probabil peste viteza limită admisă, iar greutatea și centrajul lateral al aeronavei s-au modificat, în sensul că zborurile anterioare s-au efectuat cu două persoane, iar la momentul accidentului în aeronavă era un singur pilot în postul de pilotaj stânga.

În final, s-a stabilit ca și cauză probabilă a producerii accidentului „pierderea controlului aeronavei în procedura de decolare, pe fondul aprecierii incorecte a condițiilor meteo existente și a eficienței diminuate a comenzilor primare de zbor la viteză redusă”. Pilotul a scăpat cu răni ușoare în urma accidentului.

50 de președinți, așteptați la Chișinău în luna iunie. Ce subiecte vor aborda

La Chișinău sunt așteptați 50 de șefi de stat din UE în luna iunie. Maia Sandu a anunțat principalele subiecte care vor fi abordate la summit-ul Comunității Politice Europene, scrie realitatea.md.

„Cu entuziasm, așteptăm să întâmpinăm cei 50 de șefi de state și guverne, precum și oficiali ai Uniunii Europene, în țara noastră. În calitate de gazdă, vrem să ne asigurăm că acest summit va fi un eveniment productiv și semnificativ, care să contribuie la identificarea soluțiilor la problemele cu care se confruntă Europa. Ne propunem ca summitul să se axeze pe probleme legate de pace și securitate; reziliență energetică și acțiuni în domeniul climei; precum și interconexiunile în Europa, pentru un continent mai bine conectat și mai stabil” afirmă Sandu.

Președinta a discutat despre organizarea evenimentului cu șeful Consiliului UE, Charles Michel. Conform ei, evenimentul reprezintă „ocazie deosebită” atât pentru Moldova, cât și pentru Europa.

Maia Sandu a punctat că evenimentul este încă un moment potrivit pentru a ne reitera angajamentul nostru ferm față de familia europeană. În opinia sa, acesta mai reprezintă și semnal puternic de sprijin diplomatic, de care ne bucurăm într-un moment dificil.

Varianta indiană a coronavirusului a fost detectată în cel puţin 17 ţări, anunță OMS
Articolul anterior
Directori de licee din capitală optează pentru desfășurarea examenului de bacalaureat
Articolul următor