Un politolog de la Kiev explică de ce crede că amenințările Rusiei cu un mare război sunt „metode de a speria Occidentul”

Amenințările repetate ale Rusiei la adresa Ucrainei și a Occidentului cu lansarea unui război „nemaivăzut în istorie” sunt un element al presiunii psihologice pentru a obține blocarea furnizărilor de armament din partea partenerilor Kievului, declară pentru Libertatea politologul Yevhen Mahda, director al Institutului de Politică Mondială din Ucraina.

Un politolog de la Kiev explică de ce crede că amenințările Rusiei cu un mare război sunt „metode de a speria Occidentul”

Specialistul arată că Moscova se bazează pe o serie de „cutii de rezonanță”, care amplifică mesajele lui Putin, Lavrov și Medvedev, cu scopul de a semăna spaimă în Occident și de a lăsa Ucraina fără sprijin.

Pe 16 ianuarie, oligarhul ucrainean Viktor Medvedciuk, cumătrul lui Putin, schimbat de Ucraina pe mai mulți militari din captivitatea Rusiei, a publicat un articol în ziarul rus „Izvestia”, în care a acuzat Occidentul că poartă discuții doar cu o parte din societatea ucraineană, recomandându-le cetățenilor „persecutați de regimul de la Kiev” să se unească într-o mișcare de eliberare națională.

„Situația din Ucraina este catastrofal de complicată și de periculoasă, dar ea nu corespunde cu ceea ce declară zilnic Zelenski”, a scris Medvedciuk.

Pe 14 ianuarie, opozantul rus Andrei Ilarionov, care a fost în trecut consilier al președintelui Putin, a vorbit despre un „adevărat mare război” pe teritoriul Ucrainei, pregătit minuțios de Kremlin încă din septembrie. „Vor să elimine calea de acces în Ucraina a ajutoarelor umanitare și militare din Occident”, a spus Ilarionov.

Presiune psihologică

„Articolul lui Medvedciuk și declarațiile alarmiste ale fostului consilier al președintelui rus, Andrei Ilarionov, au un singur scop – să devină niște cutii de rezonanță pentru declarațiile lui Putin despre pregătirea unei mari ofensive și a unui mare război. Kremlinul ne sperie că peste noi va veni un război de dimensiuni enorme, care nu poate fi comparat cu niciunul din istorie. Vorbim despre niște elemente ale presiunii psihologice. Războaiele actuale au loc, în primul rând, pentru a domina mințile oamenilor și doar în cel de-al doilea rând pentru a ocupa noi teritorii”, consideră politologul ucrainean Yevhen Mahda, autorul cărții „Războiul hibrid al Rusiei: lecții pentru Europa” (2017).

Amenințările se vor accentua

Amenințările Rusiei cu un mare război au ca scop să blocheze sprijinul occidental pentru Kiev. La acest capitol, potrivit specialistului ucrainean, Moscova nu pare prea inventivă, deoarece nu s-a pregătit de confruntări de lungă durată.

„Trebuie să înțelegem că Rusia nu se pregătea de un război mare, ea este nevoită să se reorganizeze din mers. Moscova spera cu adevărat să ocupe Kievul în 3 zile și să schimbe conducerea politică pentru a-și atinge scopurile. Iar acum, când în Ucraina sosește tot mai mult armament din Occident, rușii vorbesc despre un mare război care vine. Se va pune un accent tot mai mare pe astfel de metode de a speria Occidentul”, menționează Mahda.

Teoria războiului împotriva NATO

Pe 18 ianuarie, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a afirmat că Moscova nu a văzut propuneri serioase pentru pace în Ucraina, dar că este gata să discute despre conflict cu ţările occidentale şi să răspundă la orice propunere serioasă.

Potrivit politologului ucrainean Yevhen Mahda, Lavrov continuă linia discursivă clasică a Kremlinului despre neacceptarea unor discuții directe cu Kievul, care par „prea mărunte” pentru Moscova.

„Lavrov, când declară că nu are de gând să discute cu Zelenski, subliniază din nou că, pentru Rusia, Ucraina nu este un subiect al relațiilor internaționale. În același timp, ministrul rus de externe adaugă că ar putea discuta cu Occidentul, dacă acesta va avea anumite propuneri. Este un semnal dat cetățenilor ruși. O confirmare a ideii că Rusia luptă împotriva NATO, și nu împotriva Ucrainei. Concomitent cu fiecare înfrângere a Rusiei pe câmpul de luptă, această teză va răsuna tot mai des în spațiul public”, precizează analistul politic.

Au ajuns la echipa de rezerve

Întrebat de Libertatea dacă există vreun temei real de îngrijorare privind „marele război” promis lumii de Rusia, directorul Institutului de Politică Mondială de la Kiev a spus că Moscova își dorește multe, dar nu dispune de timp și resurse.

„Pe 24 februarie 2022, în Ucraina a intrat armata rusă instruită și echipată. Mulți dintre acești militari au fost uciși, însă, desigur, nu toți. Totuși, putem face o comparație cu lumea fotbalului. Din primii 11 au rămas vreo 2-3 jucători. Ceilalți sunt de pe banca de rezervă sau chiar aduși din alte echipe, dar echipe din divizii inferioare”, consideră politologul Yevhen Mahda.

În septembrie 2022, fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a avertizat că planul de pace al Kievului va conduce la un „al treilea război mondial”. Pe 16 ianuarie, șefa Russia Today, jurnalista Margarita Simonian, a declarat că Moscova va fi nevoită să se apere cu ajutorul armelor nucleare, iar „ținta nu va fi Kievul”, conform Libertatea.

Elon Musk, revoluție la Twitter! Utilizatorii vor obține o parte din banii câștigați de Twitter din reclamele afișate în postările lor

Elon Musk, CEO al Twitter, a anuntat vineri ca veniturile obtinute din reclamele care apar in mesajele de raspuns ale utilizatorilor de Twitter vor fi impartite cu acestia, scrie aktual24.ro.

Utilizatorii Twitter care contribuie cu continut au acum un motiv de sarbatoare, deoarece in curand vor putea incepe sa castige pentru munca depusa si pentru creativitatea lor.

Vineri, Elon Musk, a anuntat ca creatorii de continut vor incepe in curand sa primeasca o parte din veniturile generate de reclamele care apar mesajele de raspuns.

„Incepand de astazi, Twitter va imparti veniturile din reclame cu creatorii pentru reclamele care apar in mesajele de raspuns”, a mentionat Musk.

Autorii de continut ale caror postari atrag cele mai multe reclame in raspunsurile lor vor avea posibilitatea de a castiga o parte si mai mare din veniturile din reclame. Musk a declarat, cu referire la eligibilitate, ca doar abonatii Twitter Blue Tick vor fi calificati pentru impartirea veniturilor.

Musk a scris pe Twitter ca afacerea va incepe sa functioneze astazi, dar nu au fost facute publice alte informatii. Nu se stie deocamdata cat la suta din venituri vor obtine utilzatorii. In prezent, YouTube ofera producatorilor 55% din veniturile totale, in timp ce TikTok imparte veniturile in mod egal cu utilizatorii sai.

Bătrână de 90 de ani, sfâșiată de câinele din curtea casei. Femeia a fost dusă la spital cu elicopterul SMURD

O femeie din Dâmbovița a fost la un pas să fie mâncată de vie de câinele din curte. Animalul a atacat-o pe bătrână și i-a sfâșiat fața și mâinile, scrie realitatea.net.

O femeie în vârstă de 90 de ani, din Dâmbovița, a fost atacată de câinele pe care îl avea în gospodărie. Bătrâna locuiește singură, iar animalul s-a năpustit asupra ei când s-a dus să-i dea de mâncare.

Femeia a fost transportată de un elicopter SMURD la Spitalul Floreasca din București, iar medicii au reușit să o stabilizeze.

Vladimir Putin, surprins la Volgograd cu ”valiza nucleară”

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a luat cu el „valiza nucleară” la Volgograd, în sud-vestul ţării, unde a participat la ceremoniile ocazionate de împlinirea a 80 de ani de la victoria armatei sovietice asupra forţelor naziste în bătălia de la Stalingrad, relatează publicaţia britanică The Mirror , citată de Agerpres.

Cei doi agenţi de securitate care l-au însoţit la ceremonia depunerii de flori la monumentul consacrat soldaţilor sovietici căzuţi în cursul bătăliei de la Stalingrad au fost văzuţi şi fotografiaţi cu două valize negre în mâini. Se presupune că unul ducea aşa-numita „valiză nucleară”, iar cel de-al doilea, valiza cu un presupus scut pliabil pentru intervenţie în cazul unui posibil atac armat împotriva preşedintelui rus.

La Volgograd, Putin a fost văzut în limuzina sa blindată Aurus, într-un convoi format din 25 de vehicule, inclusiv o ambulanţă, şi sub o pază strictă.

Lunetişti au fost postaţi pentru a-l proteja pe preşedinte, iar guvernatorul local Andrei Bocearov a fost forţat să intre în carantină timp de nouă zile înainte de a se apropia de Putin.

Localnicii au primit ordin să îşi ia liber de la serviciu pentru fi ţinuţi departe de străzi, cu excepţia câtorva rezidenţi aleşi – care au trebuit de asemenea să treacă prin mai multe zile de carantină şi cărora li s-a interzis să se apropie de Putin.

Politicianul de opoziţie Boris Vişnevski l-a acuzat pe Putin că a folosit ceremoniile prilejuite de această dată istorică pentru a ţine un „discurs propagandistic” legat de războiul său din Ucraina, care a dus deja la moartea a mii de cetăţeni ruşi, potrivit The Mirror.

Potrivit lui Vişinevski, mesajul lui Putin a fost că „operaţiunea militară specială (formularea pe care o foloseşte pentru războiul declanşat de el împotriva Ucrainei – n.r.) ar trebui să fie asimilată Marelui Război pentru Apărarea Patriei (Al Doilea Război Mondial – n.r)” şi că „Occidentul a fost mereu împotriva noastră, inamicul nostru, nu un aliat”. „Or, aceasta este o falsificare a istoriei”, a spus el.

Au existat relatări că autorităţile locale au curăţat oraşul înainte de vizita lui Putin, câinii fără stăpân au fost îndepărtaţi de pe străzi, iar casele dărăpănate au fost dărâmate, pentru ca preşedintele rus să nu vadă sărăcia în care trăiesc oamenii aici, conform tabloidului britanic.

Preşedintele rus a ameninţat în mod repetat că ar putea recurge la arma nucleară în cursul războiului pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei, notează Unian.

Chiar şi în discursul de joi, liderul rus a afirmat că răspunsul Rusiei la livrările de tancuri moderne occidentale Ucrainei „nu se va limita la utilizarea de blindate”, făcând aluzie şi la puterea nucleară a ţării, cu care Moscova şi liderii săi s-au lăudat în mai multe rânduri, mai ales după ce conflictul din Ucraina s-a prelungit, comenta joi EFE.

În acelaşi timp, Putin a declarat în diferite ocazii, ultima oară la sfârşitul anului trecut, că Rusia ‘în niciun caz’ nu va fi prima care va recurge la armele nucleare, întrucât doctrina sa militară stipulează un astfel de atac doar sub formă de ripostă la un atac similar.

Lisa Marie Presley a fost înmormântată. Sute de persoane au mers la conacul care i-a aparținut lui Elvis ca să-i aducă un omagiu
Articolul anterior
Ameninţare cu bombă la bordul unui avion Ryanair cu destinația Grecia. Aeronava, escortată de forțele aeriene
Articolul următor