Un preot din Chișinău, amendat cu 25 de mii lei. La slujbă nu s-a respectat distanța socială

Prim-ministrul Ion Chicu a declarat astăzi, după ședința Centrului Unic de Comandă, că pe parcursul zilei de ieri, din numărul celor 1 062 de biserici supravegheate de polițiști, 375 au oficiat slujbe în interior.

separator
Doar un preot a fost amendat cu 25 000 de lei pentru desfășurarea slujbei la care a participat un număr mare de oameni. În consecință, nu s-a respectat distanța socială.

„În urma acțiunilor întreprinse de polițiști, un preot din sectorul Ciocana a fost sancționat cu amendă de 25 000 de lei. Incinta bisericii avea surplus de persoane și nu se respecta distanța socială. În privința la nouă biserici urmează să fie aplicate sancțiuni pentru că la slujbă participau peste 40 de persoane. În 81 de cazuri, la slujbele bisericești participau de la 20 la 40 de persoane care respectau distanța socială”, a declarat pentru diez.md Diana Fetco, ofițera de presă a IGP.

Iată ce a declarat Ion Chicu despre aceste cazuri: „375 de biserici au desfășurat serviciile divine în interior, ceea ce este totalmente contrar regulilor stabilite și deciziilor. Bineînțeles, situația denotă o lipsă de responsabilitate. Vom discuta pașii următori la ședința Comisei Situații Excepționale. Remarc cu mare regret că slujitorii acestei biserici nu manifestă respect în primul rând față de medicii noștri care luptă și repară erorile întregii societăți. Eu foarte mult sper ca nimeni din acei preoți care au oficiat ieri aceste slujbe să nu se infecteze și să nu vină în instituții medicale să fie ajutați de medicii noștri, pentru că medicii noștri vor avea respect și-i vor ajuta și vor avea cu totul o altă atitudine decât o au slujitorii bisericilor și nu o să-i trateze cu o linguriță sau cu alte mijloace, dar o să-i trateze cu respect”, a menționat Ion Chicu.

Ieri, polițiștii au monitorizat activitățile a 1 062 de biserici din întreaga țară, dintre care 382 au desfășurat slujbe în aer liber, iar 305 au desfășurat slujbe fără enoriași sau deloc.

O universitate din Republica Moldova, prezentă la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România

Reprezentanții Universității de Stat din Moldova participă, în perioada 19 – 21 aprilie, la reuniunea Consorțiului „Universitaria” din România. 

Evenimentul este organizat de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și reunește peste 100 de reprezentanți de la 10 universități.

Printre aceste instituții de învățământ superior se numără Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea de Vest din Timișoara, Academia de Studii Economice, Universitătea din Craiova, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Ovidius” din Constanța.

Universitatea de Stat din Moldova este reprezentată la eveniment de rectorul Igor Șarov și de prorectorii Sergiu Corlat și Violeta Cojocaru.

În cadrul reuniunii, se va discuta despre dezvoltarea programelor de cercetări științifice și transfer de cunoștințe, studiile doctorale, digitalizare și dezvoltarea relațiilor internaționale și parteneriate de studii, dezvoltarea managementului calității, strategie și dezvoltare instituțională, etc.

Consorțiul „Universitaria” a fost creat în 2009 și este cel mai reprezentativ consorțiu universitar din România.

O delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a oferit ajutor pentru deținuții din Cahul

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a transmis joi, 18 aprilie, un ajutor umanitar pentru deținuții din penitenciarul din Cahul, Republica Moldova.

Donația constă în 60 de perechi de încălțăminte și 60 de cărți de rugăciune, care vor ajunge la persoanele private de libertare din penitenciarul Cahul.

Transportul umanitar a fost realizat de o delegație a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, formată din pr. Vlad Țuțurlan, inspector eparhial și pr. Cornel Iftimie, slujitor al parohiei Măgura II.

Reprezentanții Episcopiei Basarabiei de Sud au întâmpinat oaspeții din România la centrul eparhial, mulțumindu-le pentru darul și grija față de cei aflați în suferință.

Menționăm că această acțiune s-a desfășurat în baza parteneriatului dintre Episcopia Basarabiei de Sud și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

sursa

Republica Moldova va deține președinția Consiliului Global al Turismului Medical pentru următorii doi ani

Republica Moldova, reprezentată de Asociația de Turism Medical, va deține președinția Consiliului Global al Turismului Medical pentru următorii doi ani. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul Adunării Generale a GHTC.

Potrivit Asociației de Turism Medical de la Chișinău, din cei trei candidați, Germania, Arabia Saudită și Republica Moldova, ultima a obținut majoritatea voturilor. La adunare au participat reprezentanți ai peste 50 de state ale lumii, dintre care 22 de state au avut drept de vot.

„Angajamentul nostru se bazează pe trei piloni: expansiune, inovație și accesibilitate. Ne propunem să construim un ecosistem global al turismului medical care să fie inclusiv, etic și sustenabil. La fel de important este să promovăm cele mai noi tehnologii și metode de tratament, să sprijinim cercetarea și dezvoltarea în domeniul medical”, a declarat Natalia Ciobanu, președintele Asociației de Turism Medical din R. Moldova.

„Funcția de președinte a GHTC este un pas important în promovarea turismului medical în Republica Moldova, dar și în creșterea vizibilității statului la nivel internațional. Statul nostru are un potențial uriaș în domeniul turismului medical, care trebuie să fie și un motor al dezvoltării economice a Republicii Moldova”, a subliniat Andrei Revenco, directorul executiv al Asociației de Turism Medical din R. Moldova.

Republica Moldova are patru domenii medicale pentru care este atractivă pacienților străini și apreciată la nivel internațional: stomatologia, Fertilizarea In Vitro, chirurgia plastică și cardiologia.

Asociația de Turism Medical din R. Moldova a fost fondată acum doi ani, întrunind mai multe clinici private, agenții de turism și facilitatori din domeniul turismului medical.

sursa

Israel. Aplicație pentru telefonul mobil care avertizează dacă te apropii de o persoană infectată cu coronavirus
Articolul anterior
Un spital de copii din Chișinău a intrat în carantină, după ce o asistentă medicală a fost diagnosticată cu Covid-19
Articolul următor