Un psiholog din Iran și-a întemeiat o familie în Moldova, are copii și predă la facultate

În timp ce sute de mii de moldoveni nu-și găsesc rostul în țară lor, el și-a făcut aici o casă, una spațioasă într-o suburbie a Chișinăului, o familie și un sens în viață. Este vorba de un psiholog venit din Iran care a ajuns în țară noastră în urmă cu 32 de ani.

separator
Studiile la psihologie l-au dus pe Gholamali în România, acolo unde a cunoscut-o pe Tatiana, basarabeancă ce avea să-i devină soție. Nunta lor a fost o îmbinare armonioasă dintre tradițiile moldovenești și cele iraniene.

„Neputință, frică, angoasă, teamă, nevoia de cunoaștere mai departe, asta a fost prima etapă, venirea cu asta se asociază. Dor de cunoștințe noi, dezvoltare, de tot ce e nou, un apetit. O să mă asociez cu ei, încadrez. Simți că ei sunt că tine și atunci asta a fost următoarea etapă, și ultima, e vorba de stabilitate”, spune Gholamali Mohammadifard, psiholog.

Copil fiind, nu și-a imaginat că o țară pe atunci necunoscută, cum este Moldova, ar putea să-i devină casă. Dar pentru că viață bate filmul, deja de mai bine de două decenii, iranianul Gholamali Mohammadifard și-a făcut cuibul aici, la Chișinău.

,,Eu nu prea cunoașteam, oameni mentalitate.. am mers cu o viteză mică. Am acumulat experiență legată de specialitate, cultură, oameni, legat de mine. Ce m-a ajutat a fost răbdarea și înțelegerea”, spune Gholamali. „Foarte tacticos, într-o manieră ușoară, fără stresuri, cred că asta a fost”, povestește Tatiana despre felul în care a cucerit-o soțul ei. În Iran au fost o mie de invitați la nuntă, iar la noi o sută de persoane, iar în rest chef și voie bună la amandouă.

Tatiana și Gholamali au acum doi copii pe nume Anahita și Arian. Cei doi sunt pasionați de șah, engleză, muzică și știu bine cum să îmbine activitățile cu distracția. „Țînând cont că aici ne-am născută asta e țară de baștină, unde trăim suntem bucuroși că tată a decis să rămână aici alături de noi.”, spun copiii.

În casă domnește liniștea și ospitalitatea. Treburile casei sunt bine împărțite, fiecare știe ce are de făcut, iar Tatiana își trăiește pasiunea pentru grădinărit zi de zi în curte. “Îmi mai doresc o sakura, sunt îndrăgostită de ea..!”

Serile îi adună pe toți în jurul mesei, se gătește și moldovenește, și în stil iranian, iar noi am avut ocazia să gustăm din deliciile acestei bucătării fantastice. În cei peste 20 de ani petrecuți aici, Gholamali Mohammadifard și-a format deja un cerc stabil de oameni care-i cer ajutorul. Pe lângă asta, mai preda și la facultate.

Svetlana Rusnac, decan facultatea științe sociale și educație: „La serviciu îl cunosc foarte serios, cu responsabilitate, inițiativa, lucruri pe care le face inovativ. De exemplu aduce specialiști care lucrează atât cu cadrele didactice cât și studenții în diverse probleme.”

Reportaj realizat de reporterii de la O seară Perfectă

Doliu în lumea muzicii: a murit Kylie Rae Harris. Artista avea doar 30 de ani
Articolul anterior
Concurenta de la ,,Vocea României” care a cântat pe scenă alături de Irina Rimes, dar l-a ales pe Smiley
Articolul următor
Alte articole interesante