Un șantier inundat de pe Calea Orheiului pune în pericol construcțiile din preajmă

Agenția pentru Supraveghere Tehnică s-a autosesizat în cazul șantierului în construcție a obiectivelor din strada Calea Orheiului municipiul Chișinău, după ce starea șantierului în urma precipitațiilor atmosferice abundente și a rețelelor de canalizare orășenești s-a deteriorat, scrie agora.md.

În urma examinării Agenția a constat că din cauza cantității mari de apă infiltrată în sol, există riscul surpării taluzului gropii de fundație și pericol de a fi afectate construcțiile existente din preajmă.

În rezultatul examinării șantierului, Agenția a constatat că lucrările de construire la obiectiv se află la fază de execuție a lucrărilor de betonare și armare a fundației și a peretelui de sprijin, mai jos de cota zero(parcări subterane).

De asemenea, din cauza precipitațiilor atmosferice abundente, o porțiune de aproximativ 30-35 de metri din lungimea peretelui de sprijin a taluzului gropii de fundație, s-a prăbușit. Drept consecință au fost deteriorate rețelele de canalizare orășenești și o porțiune a tunelului subteran de scurgere a apelor din lacurile de acumulare din partea localității Grătiești. Totodată, din cauza deteriorării rețelelor, direcția de scurgere a apelor s-a modificat, acestea acumulându-se în groapa de fundație și ulterior înfiltrându-se în pământ.

Potrivit Agenției, Administrația Publică Locală a eliberat acte permisive pentru executarea lucrărilor de construire a unui ansamblu rezidențial cu încăperi comerciale, prestări servicii și parcare auto supraterană și subterană.

Terenul potrivit Planului Urbanistic General(PUG)se află în zona cu codificare „S” zonă specială, care ulterior în baza deciziei consiliului municipal Chișinău, a fost modificată în zona locativă R7.

Conform condițiilor PUG, prin Planul Urbanistic Zonal(PUZ) pot fi modificate doar Zonele D și Re, care cuprind terenuri ce sunt subiecte de dezvoltare viitoare. În acest caz, regulamentul de zonare se stabilește prin corespunderea tipului de funcțiune cu densitatea admisă în condițiile regulamentului de zonare pentru funcțiuni rezidențiale, comerciale și industriale. Zonele de tip D și Re sunt aprobate de către consiliul municipal pe baza Planului Urbanistic de Detaliu elaborat pentru cartierul care va deveni subiect fie de dezvoltare fie de revitalizare.

Prin urmare, Agenția pentru Supraveghere Tehnică a emis și înmânat administrației publice locale, o prescripție privind înlăturarea neconformităților, și totodată a fost inițiat un control inopinat la obiectul din strada Calea Orheiului., mai ascrie sursa citată.

Primul rus proaspăt mobilizat care se predă ucrainenilor: „Nu ascultați de propagandiștii lui Putin”

Un soldat rus s-a predat forțelor ucrainene la doar câteva zile după ce a fost trimis pentru a lupta în cadrul mobilizării parțiale la nivel național a președintelui Vladimir Putin, anunță Newsweek UȘA.

Anton Gerascenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a postat marți pe canalul sau Telegram o înregistrare video în care apare un soldat rus care a fost mobilizat în urmă cu cinci zile din regiunea vestică Rostov, care se învecinează cu Ucraina.

El a spus că este primul caz de predare a unui soldat mobilizat în Ucraina de la decretul lui Putin din 21 septembrie.

„Soldații brigăzii 92 au capturat un ‘soldat mobilizat’ speriat și înghețat în pădurea de lângă Kupiansk [în estul Ucrainei]. El a dezertat din unitatea sa militară și a încercat să se întoarcă în Rusia, dar s-a rătăcit”, a scris Gerascenko.

În clip, bărbatul a spus că a fost recrutat în rândurile forțelor armate ruse în baza unui contract. De asemenea, el și-a îndemnat compatrioții ruși să nu asculte propagandistii și să nu participe la războiul lui Putin împotriva Ucrainei, subliniind numărul mare de victime de partea rusă.

Rusul a spus că a fost capturat de forțele ucrainene în a treia zi de serviciu și că l-a văzut doar o singură dată pe comandantul unității sale.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat pe pagină să de Facebook că rușii sunt trimiși pe front fără o pregătire corespunzătoare.

Pervy Otdel, un grup juridic recent înființat de avocatul exilat pentru drepturile omului Ivan Pavlov, a informat, de asemenea, că trupele rusești mobilizate sunt trimise pe linia frontului fără a fi instruite sau fără a fi supuse unor controale de sănătate.

Grupul a publicat marți o înregistrare video cu un soldat mobilizat care spune că unitatea să a fost informată că va fi trimisă pe linia frontului fără pregătire.

„Bună ziua tuturor, va vorbește Regimentul 1 Blindat. Plecăm la Herson pe 29 septembrie. Așa că… Gândiți pentru voi înșivă. Faceți din asta ceea ce doriți. Fără antrenament la țintă, fără teorie – nimic”, a spus el.

Cu o zi mai devreme, postul de știri independent de limba rusă Mediazona a vorbit cu soția unui rezident mobilizat din Lipetsk, în vestul Rusiei, care a declarat că regimentul soțului ei a fost trimis „pe linia frontului” în Donbas după o zi de instrucție.

sursa

Explozie puternică în Rusia. Cel puţin 14 persoane au fost rănite

Cel puţin 14 persoane au fost rănite, miercuri, în urma unei explozii de muniţii în regiunea rusă Belgorod, situată în apropiere de frontiera cu Ucraina, a anunţat guvernatorul regiunii.

Foto cu caracter ilustrativ / Pixabay

„Din cauza unei erori umane, s-a produs o detonare de muniţii în districtul urban Valuiki. Sunt victime: 14 persoane cu răni de gravitate diferită”, a indicat Viaceslav Gladkov pe contul său de Telegram, relatează France Presse.

În prezent, la locul exploziei acţionează servicii operative, care investighează împrejurările producerii incidentului, a mai indicat el în aceeaşi postare.

Distanţa de la Valuiki până la graniţa cu Ucraina este de 15 km.

Rușii care așteaptă zile întregi la frontiera kazahă dorm în colibe din crengi și celofan

Bărbații fug cu zecile de mii din Rusia, de teama mobilizării lui Putin. Aceștia fac cozi kilometrice la vamele cu Finlanda, Kazahstan sau Georgia, unde așteaptă zile în șir să treacă frontiera, trăind asemeni refugiaților care în anii trecuți dădeau năvală în Europa. La punctul de trecere ”Teploe” de la granița ruso-kazahă, rușii și-au făcut colibe din celofan și crengi și se încălzesc și gătesc la focuri de tabără.

Presa internațională descrie scenele de la fața locului drept o catastrofă umanitară, iar pe rușii care fug de mobilizarea lui Putin – refugiați. În timp ce unii și-au făcut colibe, alții dorm sub cer deschis. Ei gătesc și se încălzesc la foc de tabără și sunt nevoiți să-și facă nevoile prin tufișurile din apropiere. 

Potrivit unor date preliminare, în ultima săptămână, din Rusia au fugit peste 200 de mii de oameni, dintre care majoritatea sunt bărbați care pot fi mobilizați și trimiși să moară în Ucraina. 

Săptămâna trecută, Putin a anunțat că a semnat un decret privind mobilizarea a 300 de mii de bărbați pentru a-i trimite să lupte în Ucraina. Presa însă scrie că ar fi vorba despre 1 milion de oameni prost echipați, nemotivați și nepregătiți. 

sursa: www.deschide.md

Peste 2 mii de consumatori vor fi deconectați de la gaz pentru neachitarea facturilor
Articolul anterior
India a luat petrol rusesc, l-a rafinat şi l-a transportat în SUA, spre nemulţumirea americanilor
Articolul următor