Un sat întreg din Elveția, evacuat din cauza unei stânci care este pe cale de a se prăbuși

Locuitorii satului Brienz din Elveţia au fost anunţaţi să-şi facă bagajele şi să plece imediat, întrucât o uriaşă alunecare de teren, antrenând mase uriaşe de rocă, este iminentă, relatează BBC.

Un sat din Elveția, evacuat din cauza unei stânci care se poate prăbuși

Două milioane de metri cubi de rocă de pe muntele la poalele căruia este situat satul Brienz urmează să se desprindă şi să se prăbuşească în vale în următoarele câteva zile, transmite news.ro.

Ordinul de evacuare nu a fost însă o surpriză totală pentru cei aproximativ 70 de locuitori rămaşi. Satul Brienz, din cantonul estic Graubünden, era considerat de ceva vreme ca fiind ameninţat de un risc geologic.

Satul însuşi este construit pe un teren care a început să alunece spre vale. Turla bisericii s-a înclinat, iar în pereţii caselor au început să apară fisuri.

În prezent, se lucrează pentru a încerca o stabilizare a terenului şi există semne că alunecarea ar putea încetini. Dar, în mod ameninţător, versantul muntelui de deasupra satului Brienz se descompune între timp.

Localnicii se obişnuiseră deja cu bolovani destul de mari care cădeau peste grădinile lor din vale, dar geologii au avertizat că mişcarea rocilor se accelerează. O parte a peretelui stâncos, supranumit „Insula”, aluneca până în 2023 cu o viteză de 32 m în fiecare an. Şi totuşi, nimeni nu s-a gândit că va trebui să plece atât de curând. Autorităţile avertiseră asupra unei posibile evacuări în cursul acestei veri, iar la sfârşitul acestei săptămâni era programată o întâlnire obişnuită de informare a locuitorilor. Dar, după ce ultimele evaluări de risc au arătat că o alunecare a stâncilor era iminentă, ordinul de a pleca a venit brusc marţi dimineaţa.

Nimeni, cu excepţia rezidenţilor, nu mai are voie să intre în Brienz, iar localnicii trebuie să fie plecaţi până cel târziu vineri.

„Îmi place aici, Brienz este un sat minunat, este liniştit”, a declarat o tânără pentru presa elveţiană. „S-a întâmplat atât de repede”, a spus o alta. „Cu toţii am crezut că vom avea mai mult timp, este un sentiment foarte ciudat”, mărturiseşte ea.

Celor mai mulţi dintre ei li s-a oferit cazare în satele vecine, cum ar fi staţiunea Lenzerheide, care dispune de o mulţime de locuri, deoarece sezonul de schi s-a încheiat, iar vara nu a început încă. Dar nu este o soluţie permanentă şi nici una uşoară.

„Sunt pregătită”, spune o doamnă în vârstă, stând în pragul uşii sale cu valiza. „Dar cred că voi aştepta până în ultimul moment”, adaugă ea.

Ghețarii elvețieni s-au topit până la jumătate din volum, într-un secol

Mulţi se întreabă acum de ce un sat ar trebui să aibă o astfel de soartă în Elveţia, unde reglementările privind construcţiile sunt stricte, iar evaluarea riscurilor este un proces continuu. Dar regiunile alpine ale Elveţiei sunt deosebit de sensibile la încălzirea globală. Pe măsură ce gheţarii se micşorează, iar permafrostul de la înălţimea munţilor începe să se dezgheţe, roca devine instabilă.

În 2006, bucăţi uriaşe de stâncă s-au desprins de pe celebrul Eiger din Elveţia, provocând închiderea traseelor de drumeţie şi determinând geologii să avertizeze că astfel de evenimente ar putea fi aşteptate mai des.

În 2017, o alunecare de teren masivă a lovit satul Bondo, tot din cantonul Graubünden, îngropând jumătate din sat şi provocând moartea a opt persoane.

Vara trecută, cele mai recente măsurători au arătat că gheţarii elveţieni au pierdut mai mult de jumătate din volumul lor în ultimii 100 de ani.

Marţi seară, locuitorii din Brienz, unii dintre ei deja cu maşinile pregătite afară, s-au adunat pentru o ultimă actualizare din partea autorităţilor.

„Insula”  – în ciuda numelui ei paşnic – se mişcă şi mai repede, iar geologii spun acum că cele două milioane de metri cubi de rocă ar trebui să cadă în următoarele şapte până la 24 de zile.

Nu se ştie încă exact cum anume va cădea toată acea masă de piatră. Ar putea să cadă treptat, poate evitând cea mai mare parte a satului, dar la fel de bine ar putea să se prăbuşească rapid, distrugând Brienz în întregime.

Localnicii speră şi aşteaptă să se întoarcă la casele lor. Problema este că nu ştiu dacă acestea vor mai fi în picioare.

Maib inaugurează noul oficiu central digital la Chișinău

Maib, cea mai mare bancă din Moldova, a inaugurat noul său sediu central în inima Chișinăului. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt” din Chișinău și a fost denumit maib park. Are aspectul unui campus tehnologic din Silicon Valley și este conceput pentru a fi versatil din mai multe perspective:

– consolidează reputația maib ca angajator de top a talentelor în Moldova;

– poziționează maib ca bancă lider cu cele mai bune servicii pentru clienții săi;

– permite lucrul flexibil și agil, lucrul în echipă și colaborarea pentru a crea produse digitale inovatoare;

– evidențiază centrarea maib pe deschidere, transparență și sustenabilitate.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un bebeluș s-a născut din ADN-ul a trei persoane. Cum a fost posibil
Articolul anterior
Guvernul Republicii Moldova va împrumuta de la Japonia circa 100 milioane de dolari
Articolul următor