Un savant american, laureat al Premiului Nobel, vrea să revină în Moldova la locul său de baștină

Laureatul Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină din anul 2013, cu rădăcini din Basarabia, intenționează să revină la baștina strămoșilor săi. Biologul american Randy W. Schekman, a căruit străbunei au locuit în satul Lipcani, din raionul Briceni, va deveni primul membru al familiei sale care revine în Basarabia, după o sută de ani.

Un savant din SUA, cu rădăcini din Moldova, vrea să revină la baștină

Savantul a oferit mai multe detalii despre istoria familiei sale în cadrul unui interviu cu Denis Roșca, autorul „The Great Encyclopedia of Bessarabian Jews”, transmite realitatea.md.

Străbuneii de pe linia mamei lui Randy W. Schekman s-ar fi mutat în satul Lipcani după ce au venit din Ucraina. Deși nu cunoaște ce i-a motivat pe strămoșii săi să se vină în Basarabia, laureatul își amintește că aceștia au murit la începutul anilor 1920 și au fost îngropați în cimitirul evreiesc din Lipcani.

„Bunicul meu era croitor în armata română la acea vreme. În 1927, el și bunica au participat la o „loterie” pentru a emigra din Basarabia și au avut marele noroc să plece. Din păcate, au emigrat în Germania. Cred că au conștientizat că a fost o mare greșeală. Cumva, au reușit să scape și au ajuns pe o barcă care venea în America”, povestește savantul american.

Ca și mulți alți evrei care au fugit de antisemitismul care a pus stăpânire pe Europa, buneii lui Schekman au acostat pe Insula Ellis – devenită între 1892 și 1954 un simbol al imigrației americane și un punct de sosire pentru mai bine de 12 milioane de oameni.

După ce familia s-a stabilit în statul american Minnesota, din cauza multiplelor greutăți, bunica laureatului a început să sufere de depresie. La scurt timp, femeia s-a îmbolnvit de tuberculoză și a fost nevoită să se interneze într-o clinică, unde primea îngrijiri medicale. Între timp, fiicele ei – adică mama și mătușa lui Randy W. Schekman, au locuit la orfelinat.

„Mama mea și sora ei, care s-au născut la sfârșitul anilor 1920, au locuit într-un orfelinat timp de câțiva ani, în timp ce tata se străduia să câștige bani, pentru a-și întreține soția. În cele din urmă, ea și-a revenit. Mama mea a crescut în Minneapolis și l-a întâlnit pe tatăl meu, care era dintr-o altă comunitate evreiască, din orașul vecin”, a spus omul de știință.

Până la 10 ani, Randy a locuit cu familia sa în orașul Minneapolis, din Minnesota, după care s-au mutat în California. Potrivit lui, în copilărie, viața familiei sale era concentrată în jurul bunicilor din Lipcani.

„În fiecare seară de vineri mergeam la cina de Shabbath la ei acasă. Împreună mergeam la sinagogă. Viața se învârtea în jurul familiei. […] Bunicii au avut o viață foarte grea în Basarabia. Cred că persecuțiile împotriva evreilor au fost într-adevăr enorme, iar ei au reușit cumva să supraviețuiască și să scape. Peste ani de zile, bunicul spunea că nu va reveni niciodată în Basarabia, nici măcar în vizită. Atât de neplăcute erau amintirile sale despre felul în care au fost tratați evreii”.

La aproape o sută de ani distanță de când strămoșii săi au plecat din Europa, ca să-și salveze viața, Randy W. Schekman este pregătit să revină la baștină și să găsească mormintele străbuneilor săi.

„Sper că anul viitor voi face o călătorie la Lipcani. Voi fi primul membru al familiei mele care revine în acel sat, după o sută de ani. Nimeni nu s-a întors vreodată”, a conchis Schekman.

Simulare video. Cum s-a produs implozia submersibilului Titan

Dispărut la 18 iunie, în Atlanticul de Nord, submersibilul Titan, care aparținea companiei Ocean Gate, a suferit o „implozie catastrofală” în adâncurile oceanului, a anunțat, joi, Paza de Coastă a SUA.

submersibil titan

Cele cinci persoane care au urcat la bord – miliardarul britanic Hamish Harding; afaceristul pakistanez Shahzada Dawood; fiul acestuia, Sulaiman Dawood; exploratorul francez Paul-Henry Nargeolet şi directorul executiv şi fondatorul OceanGate, Stockton Rush – sunt considerate decedate.

Mai multe resturi submersibilului Titan au fost găsite la aproximativ 500 de metri de epava vaslui Titanic, scrie protv.ro.

Recent, a apărut pe YouTube un videoclip înfiorător, în care este prezentată o simulare a imploziei pe care a suferit-o submersibilul Titan.

În imagini este prezentat un model 3D al submersibilului Titan în timp ce acesta coboară pe fundul oceanului.

Animația arată o prăbușire bruscă și rapidă, care a determinat vehiculul subacvatic să se transforme într-o minge de foc.

Ambarcațiunea se descompune în bucăți și ulterior cade pe fundul oceanului.

Rusia: Sute de copii vor fi antrenați în tabere militaro-patriotice

În regiunea Tiumen, estul Rusiei, 900 de adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 14 şi 17 ani sunt la antrenament în tabere militare-sportive.

Copiii vor face pregătire fizică, vor învăța să tragă cu Kalașnikovul și să arunce grenade de mână, să piloteze drone și vor deprinde elementele de bază ale medicinei tactice, transmite Libertatea.

„La 14 ani, băieții și fetele sunt deja mari, au nevoie de linii directoare în viață. În taberele militaro-patriorice, copiii vor fi învățați ce au nevoie, iar în câțiva ani vor merge cu plăcere să slujească în armată”, au explicat autoritățile locale.

Clasele vor fi conduse de instructori cu experiență din filiala Tiumen a Centrului VOIN, care au fost instruiți la Universitatea Forțelor Speciale Ruse, Centrul Patriotic Multifuncțional al Tineretului Mașuk și Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova, cu participarea Centrului de Formare pentru Medicină Tactică.

Elevii vor participa la lecții de curaj, se vor întâlni cu veterani ai Marelui Război Patriotic și ai operațiunii militare speciale, cu reprezentanți ai agențiilor de aplicare a legii sau cu sportivi și antrenori celebri.

„Vor studia istoria Rusiei, cu exemplele isprăvilor sovietice ale soldaților și ofițerilor ruși”, se arată în raportul în Departamentul de Educație Fizică, Sport și Educație suplimentară din regiunea Tiumen.

Taberele vor fi deschise la nivel național, în alte 10 regiuni: Buriația, Kalmuchia, Tatarstan, Cecenia, Habarovsk, Belgorod, Kemerovo, Pskov, Sverdlovsk și Iamalo-Neneț.

Fiecare dintre tabere va dura 21 de zile și va primi până la 300 de copii, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani.

Rușii așteaptă peste 9.000 de adolescenți-absolvenți

Până la sfârșitul verii, peste 9.000 de adolescenți vor lua parte la cantonamentul unde vor învăța elementele de bază ale securității naționale, să tragă cu arme de foc, medicină tactică, comunicații și pilotaj de drone și vor participa la jocuri sportive militare.

Inaugurarea taberelor militaro-patriotice a avut loc pe 11 mai 2023. În septembrie 2022, ideea a fost susținută și de președintele rus Vladimir Putin.

Scopul taberelor este și de a forma o poziție civică activă, o atitudine pozitivă față de Forțele Armate ale Federației Ruse, față de serviciul militar.

Curatorul proiectului este Daniil Martinov, ofițer în trupele speciale cecene, fost șef al gărzilor de corp ale lui Ramzan Kadîrov, membru al Consiliului de Supraveghere, consilier al ministrului situațiilor de urgență. Amiralul Serghei Avakianț este președintele Consiliului.

Kadîrov organizează tabere militare pentru copii de 6 ani

Ramzan Kadîrov a preluat copii din Ucraina ocupată (regiunile Luhansk și Donețk) și i-a adus în Cecenia pentru reeducare. 200 de adolescenți dificili cu vârste între 12 și 17 ani, au fost supuși la Groznîi unui program de educație militaro-patriotică.

În decembrie anul trecut, liderul cecen Ramzan Kadîrov anunța planuri de a deschide cel puțin zece tabere de pregătire militară pentru copiii în diferite regiuni rusești.

În Cecenia există tabere paramilitare pentru copii încă din 2017, unde adolescenții învață meșteșugul războiului.

La nivel oficial, programul Adolescenții Rusiei este dedicat transmiterii valorilor spirituale, culturale, și patriotice copiilor.

Inițiativa taberelor a fost lansată de Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturile copilului pe lângă președintele Federației Ruse, pe numele căreia Curtea Penală de la Haga a emis un mandat de arestare.

Atenție, șoferi! Se circulă bară la bară pe strada Pușkin

Strada Pușkin este închisă pe porțiunea dintre Columna și Alexandru cel Bun din cauza lucrărilor de reparație din zonă.

Atenție, șoferi! Evitați strada Pușkin: Se circulă bară la bară

În acest sens, soferii sunt rugați să evite zona, unde se circulă bară la bară, transmite Unimedia.

Amintim că începând de azi, 23 iunie, ora 11:00, și până pe data de 26 iunie, ora 03:00, traficul pe mai multe străzi din Capitală va fi suspendat.

Cod Galben de ploi cu vijelie și descărcări electrice
Articolul anterior
Droguri de 1,5 milioane lei, ridicate de la un tânăr de 18 ani, cu rol de curier la un magazin de droguri pe internet
Articolul următor