Un senator din Rusia anunță că pacea cu Ucraina e condiționată de schimbarea lui Zelenski

Orice normalizare a legăturilor dintre Moscova şi Kiev poate avea loc „doar după o schimbare la conducerea Ucrainei”, a declarat Konstantin Kosacev, fost diplomat, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus.

Senatorul Konstantin Kosacev a declarat într-un interviu pentru ziarul „Argumenti i Fakti” că „nu se aşteaptă la nimic bun din partea actualului regim de la Kiev”, a relatat agenţia de ştiri de stat TASS, citată de CNN.

„Ei sunt prinşi în capcana propriilor acţiuni şi ideologii anterioare. Nu au nicio libertate de manevră”, a declarat Kosacev. „Cred că orice potenţială normalizare ar putea avea loc doar după o schimbare de putere în Ucraina. Să sperăm că (procesul) va fi constituţional data viitoare”, a afirmat senatorul.

Declaraţiile senatorului par să confirme că şi Rusia închide, la rândul ei, orice portiţă de dialog cu Ucraina, după ce şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a emis un decret prin care a interzis orice fel de negocieri cu Moscova atâta vreme cât la conducerea ţării rămâne Vladimir Putin. În ciuda unor apeluri mai mult sau mai puţin explicite ale Occidentului de a se încerca un dialog, după cum a relatat presa occidentală, Kievul a semnalat că nu se va aşeza la masa negocierilor decât după recuperarea teritoriilor pierdute.

Pe de altă parte, în interviul său, Kosacev a avertizat că şi alte regiuni ale Ucrainei ar putea fi anexate şi a nominalizat Odesa şi Dnipropetrovsk. El a spus că locuitorii din aceste regiuni ucrainene „îşi pot schimba statutul, dacă autorităţile continuă să îi trateze ca terorişti sau separatişti şi refuză să se angajeze în dialog”.

„Nu mă refer la cele patru teritorii care au devenit deja parte a Federaţiei Ruse în septembrie 2022, ci la cele care fac încă parte din Ucraina, dar care şi-ar putea schimba statutul dacă Ucraina îşi continuă politica eronată de a-i trata pe locuitorii lor ca terorişti, separatişti, criminali şi de a refuza să discute cu ei. Mă refer la locuitorii din Odesa, Dnipropetrovsk şi alte regiuni, unde, de asemenea, destul de mulţi oameni ne cer protecţie”, a afirmat senatorul.

El spune că „Ucraina trebuie să se întoarcă la angajamentele pe care şi le-a asumat atunci când şi-a proclamat independenţa. În Declaraţia de suveranitate din 16 iulie 1990, aceasta s-a angajat, în primul rând, să respecte drepturile cetăţenilor săi, indiferent de limbă, naţionalitate, convingeri sau altele asemenea. În al doilea rând, s-a declarat un stat neutru şi fără arme nucleare. Toate acestea au fost confirmate ulterior în Constituţia Ucrainei. Iar Rusia a recunoscut acum 30 de ani o Ucraină independentă în interiorul graniţelor sale, în momentul prăbuşirii URSS, luând în considerare toate aceste obligaţii. Şi acum, când Ucraina însăşi le-a abandonat complet, ce obligaţii putem avea de a recunoaşte Ucraina în cadrul graniţelor din 1991? Totul s-a schimbat, fără să fie vina noastră şi nu din iniţiativa noastră”, a declarat Kosacev în interviul pentru „Argumenti i Fakti”.

Konstantin Kosacev a fost prim-secretar al Ambasadei Rusiei în Suedia în 1991, apoi a fost numit consilier al ambasadei în 1994. În acei ani, Kosacev a participat la mai multe conferinţe internaţionale privind securitatea europeană şi dezarmarea, făcând parte dintr-un grup consultativ al ministrului rus al afacerilor externe. Din mai 1998, Kosacev a fost mai întâi consilier, apoi asistent pentru afaceri internaţionale la cabinetul prim-ministrului (sub premierii Serghei Kirienko, Evgheni Primakov şi Serghei Stepaşin). În 2003, el a devenit deputat în Duma de Stat a Rusiei, conducând Comisia pentru afaceri externe, iar din 2014 este ales în Consiliul Federaţiei.

Marocul a trimis Spania acasă. Africanii merg în sferturi la FIFA 2022

Marocul s-a calificat în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar, după ce a trecut dramatic de Spania, la loviturile de departajare, informează Gazeta Sporturilor. Ibericii au ratat toate penalty-urile, iar tabela s-a închis la 3-0.

Maroc se califică în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Qatar! Spania, eliminată la loviturile de departajare pentru a doua oară consecutiv.

Maroc a învins-o pe Spania la loviturile de la 11 metri cu 3-0. Bono este erou. Africanii trimit acasă naționala lui Luis Enrique.

Proteste violente la Salonic şi Atena, după ce un băiat rrom a fost împuşcat de poliţie

Membri ai comunităţii rrome din Grecia au ieşit, marţi, pe străzile din Salonic pentru a protesta după ce un băiat rrom de 16 ani a fost împuşcat de un ofiţer de poliţie care îl urmărea pentru un presupus furt de benzină.

proteste salonic atena

Protestatarii au aruncat pietre către biroul din Salonic al Parchetului grec, în contextul în care ofiţerul de poliţie respectiv a compărut în faţa instanţei pentru a răspunde acuzaţiei de tentativă de omucidere, conform DPA.

Presa elenă a difuzat imagini în care forţele de ordine încercau să disperseze mulţimea furioasă.

Băiatul de etnie rromă a fost împuşcat în zona capului şi se află internat, în stare gravă.

Potrivit informaţiilor preliminare din anchetă, el îşi alimentase automobilul cu benzină în valoare de 20 de euro, după care a plecat fără a plăti.

Cotidianul Kathimerini a relatat că ulterior băiatul a condus periculos maşina în timp ce era urmărit de poliţişti pe motociclete.

După ce automobilul a fost oprit, un ofiţer de poliţie, în vârstă de 34 de ani, a tras un glonţ care a trecut prin geamul lateral şi prin tetieră şi a lovit capul băiatului.

Demonstraţii au avut loc şi la Atena, membrii comunităţii rrome acuzând autorităţile de discriminare.

Aceste acţiuni de protest au avut loc în ziua când se împlinesc 14 ani de la împuşcarea mortală a lui Alexandros Grigoropoulos (15 ani), în timpul unei operaţiuni a poliţiei. Poliţistul implicat în acel caz a fost ulterior condamnat pentru omucidere.

sursa

Cristiano Ronaldo, lăsat pe bancă la meciul cu Elveția. Explicația selecționerului portughez

Cristinao Ronaldo a fost lăsat pe bancă de selecționerul portughez Fernando Santos la meciul cu Elveţia, din optimile Cupei Mondiale din Qatar.

Cristiano Ronaldo

RTP şi SIC sunt cele două posturi TV din Portugalia care au anunţat primele că atacantul Cristiano Ronaldo ar începe meciul cu Elveţia pe banca de rezerve. Selecţionerul Fernando Santos nu ar fi digerat ieşirea lui CR7 după înlocuirea din meciul cu echipa Coreei de Sud şi i-a luat acestuia banderola de căpitan, care va ajunge pe braţul lui Pepe, celălalt veteran al echipei lusitane, scrie News.ro.

Santos a declarat înainte de meci că decizia de a îl lăsa rezervă pe Ronaldo nu este o pedeapsă, ci „o opțiune strategică”.

„Nicio legătură, subiectul acela este închis. A fost o opțiune strategică, pe care o pregăteam de câteva zile pentru acest joc, cu mutări diferite. O opțiune strategică, nimic mai mult de atât. Este un profesionist exemplar și dacă va trebuie să intre pe teren, va ajuta foarte mult Portugalia”, a spus Santos, potrivit Record.pt.

Gonçalo Ramos, atacantul de 21 de ani al Benficăi, i-a luat locul lui Cristiano Ronaldo în primul 11, la meciul cu Elveția.

Este pentru prima oară după Euro 2004 când Cristiano Ronaldo lipseşte din echipa de start a unui meci decisiv al echipei Portugaliei, în afara cazurilor când a fost accidentat sau suspendat.

sursa

Regina Maria a României a revenit la Chișinău
Articolul anterior
Tragedie la Ialoveni! O mamă și-a găsit bebelușul de 2 luni mort lângă ea
Articolul următor