Un sirian mulțumește echipei Smurd România pentru că i-a salvat fratele de sub dărâmături. ”Ați fost puternici”

O echipa a Departamentului pentru Situații de Urgență se află în Turcia de cinci zile și participă alături de salvatori sosiți din toată lumea la căutarea și recuperarea oamenilor prinși sub betoanele clădirilor care s-au prăbușit în urma cataclismului din 6 februarie. Un bărbat de origine siriană a lăsat sâmbătă dimineața un mesaj de mulțumire pe pagina de facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență după ce echipa noastră i-a salvat printre alții pe fratele acestuia și soția lui.

”De departe cel mai emoționat lucru pentru un salvator este momentul când persoana salvată sau aparținătorii acesteia îi mulțumesc omului de bine, care cu efort și sacrificiu, a luptat până în ultimul moment pentru viața celui aflat în suferință.

În dimineața aceasta, pe pagina de Facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență, un mesaj avea să ne emoționeze până la lacrimi. Mai exact, vorbim despre un mesaj de mulțumire și prețuire pentru eforturile depuse de una dintre echipele de sprijin din România, aflate în Turcia, care a luptat pentru a salva o familie, mamă, tată și copil, în urma tragicului eveniment produs în data de 6 februarie.

Fratele bărbatului prins sub dărâmături ne-a trimis un mesaj, pe care l-am tradus și pe care dorim să îl împărtășim cu voi”, se scrie pe pagina de facebook a DSU.

“Sunt fratele tatălui care a fost salvat împreună cu soția sa de echipa României. Vă mulțumesc din toată inima pentru că ați răspuns rugăminților mele și pentru că mi-ați salvat fratele și soția. Ați fost puternici și ați tratat situația foarte profesional. Aș dori să-i mulțumesc în mod special bărbatului cu casca roșie. A fost foarte răbdător cu mine și m-a ținut la curent cu toate actualizările și detaliile și m-a îmbrățișat când s-a finalizat salvarea fratelui meu și a soției sale. A fost profund îndurerat și trist pentru pierderea copilului. Vă mulțumesc și vă mulțumesc pentru atitudinea dumneavoastră umanitară. Vă sunt dator toată viața”, este mesajul bărbatului sirian.

Bărbatul cu “cască roșie” despre care amintește bărbatul este locotenentul Bogdan Toma, ofițer de presă în această misiune de sprijin în Turcia.

În prima zi de misiune, când salvatorii români au reușit să scoată de sub dărâmături o tânăra familie, Bogdan Toma a putut pentru câteva momente să vorbească cu una dintre victimele acestei tragedii, care a cutremurat o lume întreagă.

Familia este de origine siriană, stabilită în Turcia, iar pentru bărbatul salvat, legătura cu țara noastră nu era una străină, din contră. Acesta fusese chiar în urmă cu câteva săptămâni, înainte de cutremur, în România.

Și asta nu este tot, bărbatul lucrează pentru o asociație, care are ca scop principal de activitate, sprijinirea și salvarea copiilor vulnerabili, prin acțiuni umanitare.

Este o lecție profundă de viață, din care cu toții avem ceva de învățat.
Pentru fratele bărbatului salvat și a soției acestuia de echipa de sprijin din România, avem un mesaj:

“Thank you for the beautiful and touching words! Once again, we want to express our deepest regret for your loss. It is a mission that we will never forget! May God give you light and hope for the future!“, este mesajul postrat pe pagina de facebook a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Chișinăuienii vizitează strada 31 August 1989 pentru a face poze cu caldarâmul istoric al Capitalei

O bogăție istorică a ieșit la suprafață în urma demarării lucrărilor la strada 31 August 1989 din centrul municipiului Chișinău. Un caldarâm vechi de peste 100 de ani ne transpune în misterul senzațional al vremurilor istorice, cu o deosebită admirație pentru trecut. Autorităților le-a venit ideea să păstreze o porțiune din această comoară pe care au pășit înaintașii noștri. Între timp, chișinăuienii încântați merg la fața locului pentru a face poze și a surprinde o fărâmă din istoricul prețios.

Ar putea fi o imagine cu stradă
foto: Eugen Urușciuc

În timp ce unii locuitori ai Capitalei susțin intenția de păstrare a pavajului, alții sunt de părere că acesta nu trebuie păstrat deoarece ar crea incomodități pentru lumea modernă a urbei.

,,Zic: ia dă să ating și eu caldarâmul istoric al Chișinăului 🙂”, a menționat pe facebook Eugen Urușciuc, autorul imaginii de mai sus. Alți internauți au comentat:

,,Foarte frumos 👏

,,Ar fi ideal să fie transformată în alee pietonală”

,,Cât e de frumos”

,,Eu cred ca îs unicul care nu înțelege de ce îi așa de multă agitație cu caldarâmul acesta. Orașul trebuie să fie în primul rând comod pentru oameni și în al doilea rând frumos.

,,Acest pavaj are o mulțime de dezavantaje: el nu este nici comod și nici nu ii tare frumos. Pe el este foarte dificil de deplasat cu cărucioare cu copii, cu biciclete/trotinete, chiar și pentru pietoni îi incomod. Unicul lui plus este faptul că-i foarte vechi, dar pentru o simplă „nostalgie” să creezi atâta disconfort în centrul capitalei, un absurd”, a mai scris un tătic.

MAEIE salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al Uniunii Europene pentru Republica Moldova în procesul de aderare la marea familie europeană.

MAEIE salută concluziile Consiliului European care reafirmă sprijinul continuu al UE

Uniunea Europeană a anunțat că va continua să ofere Republicii Moldova tot sprijinul relevant, inclusiv pentru consolidarea rezilienței, securității, stabilității, economiei și aprovizionării cu energie a țării în fața acțiunilor destabilizatoare ale actorilor externi. De asemenea, va acorda sprijin în procesul de aderare la UE. În acest context, Consiliul European a invitat Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin înainte de următoarea sa reuniune, transmite IPN.

„Suntem recunoscători pentru angajamentul UE de a consolida rezistența, securitatea, stabilitatea, economia și securitatea energetică a Republicii Moldova, în special în contextul încercărilor unor actori externi de a destabiliza țara noastră”, menționează Ministerul de Externe într-un comunicat de presă.

Potrivit MAEIE, Republica Moldova este pe deplin angajată în calea sa de aderare la Uniunea Europeană și apreciază sprijinul UE în acest sens.

Meteorologii anunță pentru astăzi temperaturi de +20 grade celsius

Temperaturi record în luna martie. Meteorologii anunță pentru astăzi, 24 martie, temperaturi de +20 grade celsius.

Prognoza-meteo-marți-7-aprilie-2020.-În-ce-zone-din-țară-se-vor-înregistra-cele-mai-ridicate-temperaturi.-Anunțul-meteorologilor-2  | Unica.md

Temperatura maxima a zilei se va încadra între +15..+20ºC. Temperaturile minime ale nopții următoare se vor situa între +1..+6°C.

Precipitațiile continuă să lipsească. Vântul va sufla slab spre moderat.

Lupte de stradă la protestele uriașe în Franța. Sute de mii de oameni în stradă, împotriva majorării vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani
Articolul anterior
În Ucraina mor zilnic de patru ori mai mulți soldați ruși decât în vară. Putin n-a mai avut așa pierderi de la începutul invaziei
Articolul următor