image-259

Cercetări arheologice la Moara Roșie din Chișinău

Au demarat lucrările de cercetare arheologică preventivă la monumentul Moara Roșie din capitală. Potrivit primăriei Chișinău, scopul cercetării este studierea vestigiilor arheologice care ar putea fi afectate de procesul de restaurare sau de reconstrucție parțială sau totală a monumentului, transmite IPN.

Autoritățile municipale au anunțat anul trecut că Moara Roșie, una dintre primele mori cu abur din capitală și care de mai mulți ani stă în paragină, ar urma să fie restaurată.

Această etapă face parte din planul de acțiuni al proiectului Interreg „NONA”, gestionat de Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, și se desfășoară în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Agenția Națională Arheologică. Cercetările sunt realizate în baza autorizației.

În cadrul acestui proiect, au fost efectuate și lucrări de ridicare topografică și de fotogrametrie, care presupun realizarea unor imagini detaliate ale monumentului și crearea unui model 3D al acestuia.

Proiectul NONA, este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Interreg Danube Region.

Clădirea fostei mori de aburi, numită colocvial „Moara roșie” este monument de arhitectură de valoare locală, amplasat pe strada cu același nume din Chișinău.

Atenție! O schemă nouă de escrocherie în mediu online

Schema nouă are la bază informații false privind alocarea de către Casa Națională de Asigurări Sociale a RM (CNAS) a sumei de câte 13.000 de lei din fondul social.

în spațiul public au apărut informații false referitoare la acordarea unor sume de bani persoanelor născute în perioada 1949-2010, în baza unei cereri electronice.

CNAS subliniază că în Republica Moldova NU EXISTĂ un „fond social”. Nu există niciun program oficial care să prevadă alocarea sumelor menționate.

Pentru a evitat a fi înșelați: NU acceseze link-uri necunoscute, să NU completeze date personale și să fie vigilenți la astfel de informații false.

Această schemă este promovată de persoane rău intenționate cu scopul de a obține acces la datele personale ale cetățenilor și de a comite fraude.

Deputatul Alexandr Nesterovschi, condamnat la 12 ani de închisoare, dat în căutare internațională

Deputatul neafiliat Alexandr Nesterovschi, care a fost ieri condamnat la 12 ani de închisoare, este dat în căutare internațională. Informația a fost confirmată pentru IPN de către șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, transmite IPN.

În urma deciziei, pronunțate ieri de Judecătoria Buiucani, deputatul Alexandr Nesterovschi, apropiat lui Ilan Șor, a fost condamnat la 12 de ani de închisoare în penitenciar de tip închis și amendat cu 500 de mii de lei.

Ședința s-a desfășurat în lipsa lui Nesterovschi. Poliția urma să-l găsească pentru a-l reține și conduce la instituția penitenciară corespunzătoare, în vederea executării pedepsei stabilite. Deputatul însă nu a fost găsit.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul Vasile Bolea, și el apropiat fugarului Șor, a menționat că nu cunoaște unde se află colegul său și că, din start, acest proces a fost unul politic.

Avocatul lui Alexandr Nesterovschi, Iulian Pociurca, a menționat că nu cunoaște unde se află clientul său.

Între timp, șeful comisiei parlamentare securitate și ordine publică, Lilian Carp, în cadrul unei emisiuni televizate a admis că Alexandr Nesterovschi s-ar putea afla pe teritoriul țării sau, cel puțin, deputatul nu a părăsit pe cale legală Republica Moldova.

Alexandr Nesterovschi a fost lipsit de imunitate parlamentară în 2023. El a fost învinuit de corupere pasivă în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat, și de pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari.

Potrivit procurorilor, pe lângă amenda de 500 de mii de lei, a fost dispusă confiscarea specială a echivalentului sumei de 35 000 de dolari.