Un soldat rus dintr-o unitate acuzată de crime de război denunță „regimul criminal” al lui Putin și cere azil în Spania

Nikita Cibrin, un soldat care a luat parte la invazia Ucrainei alături de o unitate acuzată de crime de război,, a cerut azil politic în Spania marți, după ce a aterizat la Madrid, relatează The Guardian, conform Adevarul. Bărbatul, înrolat într-o brigadă acuzată de atrocitățile din Bucea, în regiunea Kiev, susține că nu a tras „niciun foc de armă” în cele patru luni cât s-a aflat pe front.

Nikita Cibrin a făcut parte dintr-o unitate acuzată de atrocități în Ucraina FOTO via The Guardian

Nikita Cibrin, în vârstă de 27 de ani, a fost reținut marți la centrul de imigrare al aeroportului din Madrid, el susținând că a dezertat din unitatea sa în luna iunie și ulterior a fost ajutat să fugă din Rusia.

Înrolat în Brigada 64 Motorizată de Pușcași, o unitate acuzată de atrocități împotriva civililor ucraineni în regiunea Kiev, în luna martie, acesta a declarat într-un interviu telefonic miercuri seara, că nu tras nici măcar „o dată” cu arma în cele patru luni s-a aflat alături de unitatea sa în Ucraina.

El spune că este nerăbdător să depună mărturie la un tribunal internațional despre experiențele sale din Ucraina. „Nu am nimic de ascuns. Acesta este un război criminal pe care l-a început Rusia. Vreau să fac tot ce pot ca să se oprească.”

Bărbatul susține că i-a fost înlăturat rangul de mecanic militar după ce le-a vorbit comandanților despre opoziția față de război și drept consecință a fost însărcinat cu efectuarea muncii manuale.

„M-au amenințat cu închisoarea. În cele din urmă, comandanții mei au decis să mă folosească la curățenie și la încărcare. Am fost plasat departe de câmpul de luptă”, a spus el despre timpul petrecut pe frontul din Ucraina.

The Guardian nu a putut verifica în mod independent detaliile poveștii lui Cibrin. Acesta a furnizat documente și fotografii care arată că a fost staționat cu Brigada 64 în Ucraina.

Maxim Grebeniuk, un avocat militar, a declarat că a fost contactat de Cibrin în vară, spunându-i că este împotriva războiului dus de Rusia și că nu dorește să lupte în Ucraina.

„Nu credeam că voi fi implicat în vreun război”, a spus el, invocând dificultățile financiare drept motiv din spatele deciziei sale de se înrola în armată, în 2021. Cibrin provine din Iakuțk, estul Siberiei.

Chibrin a spus că a intrat pentru prima dată în Ucraina cu unitatea sa pe 24 februarie, trecând granița cu Belarus și a stat până în iunie. „Nu aveam idee că vom lupta în Ucraina”, a spus el. „Toți am fost păcăliți.”

Potrivit lui Cibrin, el a petrecut prima lună a invaziei în satul Lîpivka. Brigada lui Cibrin este acuzată că în acea perioadă a executat civili în Bucha și Andriivka, două sate apropiate de Lîpivka,

Site-ul rus de investigații iStories a publicat anterior o mărturisire a unui soldat din unitatea lui Cibrin, recunoscând în fața camerei că a împușcat și ucis un civil în orașul ucrainean Andriivka, la mai puțin de 8 kilometri de Lîpivka.

Cibrin a susținut că nu a fost martor la niciuna dintre aceste împușcături în perioada petrecută în Lîpivka, dar că unitatea sa jefuia constant casele ucrainene. „Au jefuit tot ce găseau. Mașini de spălat, electronice, totul”, a spus el.

El a adăugat că apăruseră „zvonuri larg răspândite” printre camarazii săi că membrii unității sale ar fi fost implicați în violențe sexuale și ucideri de civili. ONU a declarat anterior că Rusia a folosit violul și violența sexuală ca parte a „strategiei sale militare” în Ucraina.

Trupele ruse au fost forțate să se retragă de la periferia capitalei ucrainene în martie, iar apoi, a povestit Cibrin, unitatea sa a fost trimisă în Buhaivka, un oraș din regiunea Harkov, în nord-estul țării.

El a descris moralul din unitatea sa de-a lungul timpului petrecut în Ucraina ca fiind „extrem de scăzut”, coroborând rapoarte ample din presă care descriu armata rusă ca fiind una afectată de probleme de moral. „Toată lumea a încercat să găsească modalități de a ieși din armată. Dar comandanții noștri ne amenințau că ne împușcă dacă dezertăm.”

l a spus că, pe 16 iunie, a reușit să fugă din Ucraina ascunzându-se în interiorul unui camion care se deplasa în Rusia pentru a aduce provizii de hrană.

După ceva timp, el a contactat rețeaua pentru drepturile omului Gulagu.net, care l-a ajutat pe Cibrin să părăsească Rusia la începutul acestei luni. Vladimir Osecikin, șeful Gulagu.net, a confirmat că organizația sa l-a ajutat să părăsească Rusia.

Cibrin a spus că speră să primească azil politic în Spania, invocând că din cauza opoziției sale publice față de război este în pericol dacă este trimis înapoi în Rusia.

Joi , Cibrin a fost eliberat de la centrul de imigrare al aeroportului din Madrid și plasat într-un adăpost temporar pentru refugiați din capitala Spaniei, unde va rămâne în timp ce autoritățile spaniole analizează cererea sa de azil.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne al Spaniei a refuzat să comenteze acest caz, invocând regulile de protecție internațională și riscul unei posibile persecuții a solicitanților.

Salariile miniștrilor și bugetarilor vor crește

Salariile la toți bugetarii vor crește cu 1300 de lei, în 2023. Declarația a fost făcută de Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi. În același timp, oficialul a precizat că sunt și mici excepții. Printre acestea se numără și majorarea salarială a miniștrilor, scrie nordnews.md.

Astfel, valoarea de referință a salariilor miniștrilor va creste de la 1400 la 1900 de lei, respectiv cu mai mult de 30%. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Rezoomat cu Ileana Pîrgaru de la RLIVE TV.

Sunt câteva măsuri, care sunt targhetate. O să vă dau câteva exemple. În afară de această măsură de 1300 de lei, impactul ei este de 3,4 miliarde de lei și practic acoperă această creștere de 3,7 miliarde. Și alte măsuri cu mult mai targhetate cum este majorarea claselor de salarizare pentru angajații din cadrul Agenției Naționale Pentru Siguranța Alimentelor – este o majorare de câteva clase. De asemenea, este majorarea claselor de salarizare pentru unii angajați de la CEC, majorarea claselor de salarizare pentru câțiva angajați din cadrul Consiliului Audiovizual. Aceste categorii sunt excepția la cei 1300 de lei”, a precizat Budianschi.

O femeie cere despăgubiri de 5 milioane de dolari pentru că îi ia mai mult timp să gătească un produs decât scrie pe ambalaj

O femeie din statul american Florida a dat în judecată un producător de alimente și cere despăgubiri de 5 milioane de dolari pentru că prepararea unui fel de mâncare la cutie durează mai mult decât scrie pe ambalaj, relatează NBC News, citează digi24.ro.

Femeia spune că prepararea pastelor cu brânză Velveeta la microunde durează mai mult de 3 minute și jumătate, chiar dacă pe ambalaj se spune că sunt „gata în 3 minute și jumătate”. În opinia ei, acest lucru este o „fraudă”.

„Pentru a oferi consumatorilor un produs care chiar să fie „gata în 3 minute și jumătate”, produsul ar trebui să fie gătit în cuptorul cu microunde timp de mai puțin de 3 minute și jumătate, astfel încât toți pașii de preparare să poată fi finalizați în cele 3 minute și jumătate”, se arată în plângerea depusă la un tribunal din Florida.

Femeia susține că dacă urmează cele 5 instrucțiuni de pe ambalaj – inclusiv îndepărtarea capacului, adăugarea de apă și plasarea în cuptorul cu microunde – timpul de preparare este mult mai mare.

„Consumatorii care văd „gata în 3 minute și jumătate” vor crede că acesta reprezintă timpul total necesar pentru prepararea produsului. Cu toate acestea, instrucțiunile prezentate mai sus arată că 3 minute și jumătate reprezintă doar durata de timp pentru a parcurge unul dintre pași. Eticheta nu precizează că produsul trebuie să stea 3 minute și jumătate în cuptorul cu microunde, ceea ce ar fi fost adevărat”, se arată în plângere.

În replică, producătorul de alimente a declarat într-un comunicat de presă: „Suntem la curent cu acest proces frivol și ne vom apăra cu fermitate împotriva acuzațiilor”.

Poleiul face victime: Fracturi, luxații și traumatisme! Peste 130 de persoane au ajuns la spital după ce au căzut pe gheață

Data de 6 decembrie poate fi numită ziua incidentelor. Peste 130 de persoane au ajuns la spitalul de urgență din Chișinău în ultimele 24 de ore după ce ar fi alunecat și căzut pe gheața formată pe străzi și trotuare. Unii dintre aceștia au fost internați în spital, scrie echipa.md.

DORINA ARSENE, PURTĂTOR DE CUVÂNT, INSTITUTUL DE MEDICINĂ URGENTĂ: „Pe parcursul ultimelor 24 de ore la IMU Chișinău au ajuns 131 de pacienți cu diverse traume din cauza timpului de afară. 32 de pacienți s-au adresat cu fracturi de gleznă, gambă sau umăr și au necesitat internare. Vârsta pacienților este de la 30 la 70 de ani. Toți pacienții au primit îngrijirile necesare, iar starea lor este de gravitate medie”.

Potrivit medicilor, ceilalți peste 100 de pacienți au investigați, după care, lăsați să meargă acasă pentru tratament ambulator. În acest context, medicii recomandă oamenilor să fie atenți pe străzi, mai ales atunci când urcă sau coboară treptele, pentru a evita căderile și traumatismele.

Amintim că în data de 6 decembrie, pe străzile din Chișinău s-a format polei, transformând șosele și trotuarele în adevărate patinoare. Ulterior, primarul capitalei a anunțat că pe parcursul nopții, toate arterele principale, secundare și accesele spre suburbii au fost prelucrate cu antiderapant.

Cum te poți îmbolnăvi dacă trăiești într-o casă fără căldură. Criza energiei poate ucide milioane de oameni
Articolul anterior
Cauzele așa-ziselor „sinucideri” ale oamenilor de afaceri din Rusia: Sunt consecința luptelor între oligarhi care se ucid între ei, susține un bancher
Articolul următor