Un spital din Moldova, obligat să întoarcă 9.700 lei unui pacient internat cu Covid-19

Spitalul Raional Edineţ a fost obligat fă întoarcă banii unui pacient care a fost pus în situaţia să îşi cumpere singur unele medicamente pentru tratarea noului coronavirus. Este vorba despre 9.700 de lei, cheltuieli suportate în perioada aflării pacientului în spital.

Pacientul a depus o petiţie la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) prin care şi-a explicat situaţia. În cadrul evaluării au fost analizate circumstanţele invocate de petiţionar, fiind verificate documentele medicale primare şi intervievate persoanele responsabile din cadrul spitalului, transmite TvrMoldova.md.

Reprezentanţii CNAM au constatat că SR Edineţ nu a asigurat existenţa în stoc a medicamentelor necesare prestării serviciilor medicale prevăzute în Programul unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Acest fapt contravine Normelor metodologice de aplicare a Programului unic şi contractului de acordare a asistenţei medicale semnat între CNAM şi spital.

Drept urmare, prestatorul a fost obligat să restituie persoanei cheltuielile (9.702,1 lei) suportate de aceasta în perioada aflării sale în spital – 15 octombrie-10 noiembrie 2020.

De asemenea, CNAM a solicitat conducătorului SR Edineţ onorarea obligaţiilor contractuale, îmbunătăţirea sistemului de control intern şi neadmiterea în viitor a unor cazuri similare.

CNAM reiterează că persoana care a fost nevoită, pe durata aflării sale în spital, să procure din surse proprii medicamente prescrise de medicul curant are dreptul să se adreseze conducerii instituţiei medico-sanitare pentru a-i fi restituite sumele achitate nejustificat. Pentru aceasta, persoana urmează să prezinte documentele ce confirmă procurarea medicamentelor, iar reprezentanţii instituţiei vor examina cererea pacientului, conform prevederilor legale.

În caz de refuz al instituţiilor spitaliceşti de a restitui banii, persoanele pot depune o cerere similară şi către CNAM.

Preşedintele României s-a vaccinat cu a doua doză de ser anti-Covid-19
Articolul anterior
Vești bune pentru moldovenii din Israel. Decizia autorităților privind eliminarea restricțiilor
Articolul următor
Alte articole interesante