Duminică, un bărbat a venit la Târgul de struguri ,,Ia Moldova acasă”, a plătit pentru 12 lăzi, însă nu le-a luat acasă. Acesta a dorit ca strugurii să ajungă la o casă de copii orfani.
,,Duminică, la târgul din scuarul catedralei, domnul Igor, om cu suflet mare, a achitat 12 lăzi de struguri cu condiția să-i ducem noi la casa de copii orfani „Preafericitul IOSIF”.
Și pentru că duminică după o zi grea de muncă fizică, nu am mai ajuns la orfelinat, am mers tocmai astăzi dimineață că să onorăm promisiunea.
Așa că stimate domn noi am făcut așa cum ne-am înțeles.
Mulțumesc dumneavoastră pentru susținerea producătorilor agricoli și sincere mulțumiri din partea copiilor care vor avea struguri la masă”, a menționat Vasile Costiuc, pe Facebook.
Amintim că duminică, 31 martie, va fi organizat un nou târg agricol, tot acolo, în scuarul catedralei mitropolitane.
Eugenia Ceban, mama primarului Capitalei, ar urma să fie arestată
Eugenia Ceban, mama primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, ar urma să fie arestată într-un dosar pentru trafic de influență. Despre asta anunță edilul Capitalei, într-o intervenție live pe Facebook. Primarul susține că pe numele mamei sale a fost pornit un dosar penal, încă în luna februarie curent, la indicația ”întregului efectiv PAS”, scrie realitatea.md.
Reținerea mamei sale urma să aibă loc în această dimineață, susține edilul, iar ”știrile erau pregătite să trimbițeze țara”.
”Un președinte de Comisie parlamentară din partea PAS a dat indicații să se instrumenteze mai multe dosare penale, inclusiv dosarul penal pe mama mea. Acest lucru a fost agreat și cu conducerea întregului efectiv PAS. Astăzi dimineața, la ora 08:00, au avut loc, nuștiu dacă s-au finalizat această discuție foarte dură în incinta organelor de drept, fiindcă a existat această informație că urmează să vină, și știrile erau pregătite să trimbițeze țara că mama primarului a fost arestată pentru trafic de influență. Dosarul penal este pornit în luna februarie, de către noii exponenți ai Procuraturii, ceilalți în toate tentativele care au existat până acum, au refuzat pentru că nu există nici o substanță în acest sens și că toate dosarele sunt politice”, a declarat Ion Ceban.
Procuratura Generală a refuzat să comenteze aceste declarații.
Marea Neagră a devenit roșie! Imaginile zilei
Marea Neagră este de obicei de culoare albastră sau verde, dar poate apărea și în nuanțe de roșu în anumite circumstanțe. Imaginile au fost surprinse ieri, 25 aprilie 2023, de fotograful Florentina Marin, în stațiunea Olimp, România, scrie Kanald.ro.
Sursa foto: discoverdobrogea.r
Potrivit lui Răzvan Popescu Mirceni, un biolog care lucrează la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin Oceanic Club, fenomenul de înroșire a Mării Negre la mal poate avea mai mulți factori. Acesta este foarte rar și poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv înflorirea algelor, creșterea temperaturii apei și poluarea.
Mai mult, înflorirea algelor este una dintre cauzele cele mai comune ale înroșirii apei de mare și poate fi cauzată de creșterea nivelului de nutrienți din apă sau de schimbările în condițiile meteo. Înflorirea algelor poate fi dăunătoare pentru mediul marin și pentru speciile care trăiesc în apă, deoarece poate duce la epuizarea oxigenului și la moartea peștilor și altor creaturi marine.
De ce apa mării a devenit roșie?
”Culoarea roșie a apei marine în apropierea țărmului poate să apară din două motive. Unul dintre ele este legat de antrenarea unor depozite argiloase, care, generând particule extrem de fine rămân mai multă vreme în masa apei și uneori sunt acumulate în diverse golfuri și intrânduri de pe coastă, conjunctural cu ajutorul curenților.
În sezonul de primăvară-vară, această culoare poate să apară în urma terminării unui ciclu de vegetație al unor alge roșii din genul Ceramium. Acestea sunt tocate efectiv de mișcarea maselor de apă după ce au fost smulse de pe substrat de valuri și datorită pigmentului caracteristic împrumută această culoare zonelor de apă marină unde devin abundente prin acumularea conjuncturală datorată curenților și valurilor”, a informat pentru jurnaliștii de la Discover Dobrogea, biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni.
Imaginile au fost realizate de fotograful Florentina Marin, notează sursa citată.
Medalie de recunoștință pentru salvatorii moldoveni oferită de președintele Turciei
Pe 25 aprilie 2023 echipa Republicii Moldova specializată în căutare-salvare urbană USAR a fost menționată la nivel înalt cu Medalia de recunoștință pentru sprijinul și suportul acordat în lichidarea consecințelor seismului produs pe 06 februarie 2023, acordată de președintele Turciei Recep Tayyip Erdoğan în Ankara, anunță Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.
La evenimentul solemn dedicat tuturor salvatorilor care au contribuit la lichidarea consecințelor cutremurului a participat comandantul echipei naționale, șeful adjunct al IGSU, locotenent-colonel Alexandr Tatarov. Ceremonia de amploare s-a desfășurat în Complexul Prezidențial din capitala Turciei, unde au participat reprezentanți a peste 80 de țări, care au venit în ajutorul poporului din Turcia din primele ore ale devastatorului seism. Evenimentul a fost organizat cu suportul Agenției de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență AFAD al Ministerului de Interne al Republicii Turcia. Echipa Republicii Moldova reprezentată de comandantul acesteia a primit Medalia de recunoștință a statului Republica Turcia, pentru asistență și suport oferit în lichidarea consecințelor seismului. Conducerea Turciei a mulțumit oficial pentru dedicație, curaj și abnegație de care au dat dovadă salvatorii, care au salvat vieți omenești, dar și au contribuit la recuperarea victimelor tragicului seism.
Amintim că Republica Moldova a acționat prompt mergând în misiune de salvare în provincia Hatay. Salvatorii moldoveni în componența a 56 de persoane, 12 unități de tehnică și doi câini speciali antrenați pentru astfel de situații au reușit din primele ore odată ajunși la destinație să recupereze din ruinele blocurilor avariate un copil în vârstă de 3 ani, viu și nevătămat. Mai mult, pe parcursul aflării acestora în zona afectată, aceștia au evaluat peste 220 de blocuri de locuit, unde au fost identificate 18 persoane decedate.