Un tânăr se plânge că a dat un pumn de bani pentru o pereche de botine, care s-au descusut într-o săptămână

A dat un pumn de bani pentru o pereche de botine, dar acestea s-au descusut într-o săptămână. Pentru a ieși din încurcătură, administratoarea magazinului, în loc să-i întoarcă banii sau o altă pereche de încălțări, a cusut vechea achiziție și a încercat să convingă cumpărătorul să nu mai facă scandal, transmite jurnaltv.md.

Doar că acesta a refuzat oferta, așa că administratoarea s-a enervat și a aruncat încălțămintea în stradă. Astăzi, echipa de filmare, a găsit botinele reparate, din nou pe rafturile magazinului.

Andrian Cojocari susține că a plătit 2.600 de lei pentru o pereche de botine, procurate dintr-un magazin din centrul capitalei, dar care s-au descusut în câteva zile.

Andrian Cojocari, consumator pătimit: „Pe 26 octombrie, eu am procurat această încălțăminte. La doar 12 zile, ea a început să se deformeze. Am văzut problema, am plecat înapoi la magazin, așa cum aveam bonul, pe baza lui fiind și garanția care mi-au spus că este de 3 săptămâni.

Doamna recunoaște problema, spune că prima data se întâmplă așa ceva, că încălțămintea este din Germania, întrebări nu voi avea mulți ani înainte. Ea a spus că își cere scuze și mi-a dat foaia aceasta precum că, în loc de bani, ea a luat încălțămintea și mi-a spus să mă apropii peste două zile după bani.”

Când a venit peste două zile să-și ia banii, tânărul cumpărător a avut parte de o surpriză. Botinele fusese cusute, iar administratoarea a refuzat să îi întoarcă banii, așa cum a promis inițial.

Andrian Cojocari, consumator pătimit: „La magazin mă întâlnește un domn, care nici nu era prezent la prima noastră discuție și îmi arată mie încălțămintea cusută, da. Eu îi întreb de ce ați cusut-o, dacă era vorba să îmi întoarceți banii înapoi?”

Tânărul a scris și o plângere în cartea de reclamații, însă conflictul abia începuse.

Reacția finală a vânzătoarei a fost de-a dreptul șocantă.

Astăzi am mers împreună cu tânărul la magazin. Acolo nu am găsit-o pe administratoare, acesta refuzând să ne răspundă la telefon. Pe rafturi însă, de rând cu alte încălțări, am văzut aceleași botine reparate. Ca să nu putem filma, vânzătorul a stins lumina în sală.

Andrian Cojocari, cumpărător pătimit: „Poftim bocanii pe care i-am adus eu și cu cusătura adăugată deasupra. Dacă observați, cusătura se diferențiază de altele, aici este duplicat. Mărimea 41, așa cum este scris în foiță dată de doamnă. Eu vă arăt, că încălțămintea a fost purtată. Bocanii mei, pentru care eu am dat bani, ei i-au pus la vânzare, dar mie nu mi-au dat nimic. Lumina, vă rog.”

Vânzătorul nu a putut explica cum a ajuns încălțămintea înapoi pe raftul magazinului.

La fața locului a fost chemat un echipaj al poliției, care a înregistrat cazul. Specialiștii de la Agenția pentru Protecția Consumatorului susțin că asemenea acțiuni sunt inadmisibile și ilegale.

Natalia Storceac, șef adjunct Direcția relații consumatorii și mediul de afaceri: „Comportamentul lasă de dorit, atâta timp cât consumatorul nu a solicitat reparația încălțămintei, nicidecum agentul economic, din propria inițiativă, nu ar trebui să efectueze aceste acțiuni de reparație. În mod normal, încălțămintea la care a fost stabilită neconformitatea, respectiv a fost reparată, nicidecum nu poate fi expus vânzării.”

Dacă a fost depistată o neconformitate, orice cumpărător poate cere în scris vânzătorului restituirea banilor. Pentru aceasta trebuie să păstreze bonul fiscal și talonul de garanție.

Timp de 14 zile, agentul economic este obligat să soluționeze revendicările, în caz contrar, intervine Agenția pentru Protecția Consumatorului, iar agentul economic riscă să fie amendat.

Lumina Sfântă va fi adusă în R. Moldova de Patriarhia Română cu o aeronavă specială

Credincioșii din Republica Moldova se vor putea bucura și în acest an de aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim, scrie jurnal.md.

Mitropolia Basarabiei informează enoriașii că o aeronavă specială va aduce Sfânta Lumină de la Ierusalim la București, Chișinău și Iași, cele trei capitale românești cu importanță istorică deosebită. Astfel, ierarhii Mitropoliei Basarabiei, împreună cu o delegație de clerici și credincioși, vor întâmpina într-o procesiune solemnă Lumina Sfântă la Aeroportul Internațional Chișinău.

Ulterior, Sfânta Lumină va fi distribuită către fiecare protopopiat și parohie din țară prin cele trei Centre Eparhiale (Chișinău, Bălți și Cahul). Detaliile despre programul evenimentului vor fi anunțate ulterior.

„Această aducere a Sfintei Lumini reprezintă un moment de profundă însemnătate spirituală pentru credincioșii din întreaga lume, oferindu-le ocazia să participe la sărbătoarea Învierii Domnului în mod autentic și binecuvântat. În această zi sfântă, credincioșii sunt încurajați să se alăture acestui moment de bucurie și să primească Sfânta Lumină cu inimile deschise și rugăciuni de mulțumire”, se spune într-un mesaj al Mitropoliei Basarabiei..

Reprezentanții instituției se roagă ca Învierea Domnului să aducă lumină, pace și nădejde în inimile tuturor credincioșilor din Basarabia.

Un reputat avocat din Moldova s-a stins din viață

Uniunea Avocaților anunță despre trecerea în neființă a colegei lor, avocata Aurelia Bagrin, scrie telegraf.md.

”În numele Uniunii Avocaților din Republica Moldova, transmitem sincere condoleanțe familiei, prietenilor și colegilor. Suntem alături de ei, oferindu-le susținerea noastră necondiționată și sentimente de profundă compasiune. Fie ca bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în pace”, este mesajul semnat de către Dorin POPESCU, președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova.

Aurelia Bagrin a deținut o diplomă de master în Drept. Ea a fost consilier juridic la Centrul de Drept al Avocaților și coordonatoarea proiectului “Ajutor Decentralizat pentru Refugiații Ucraineni”, implementat cu sprijinul Oxfam.

.

10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare

Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. Cu precizări în acest sens vine Ministerul Muncii și Protecției Sociale în contextul în care pe 9 mai este marcată Ziua Europei, aceasta fiind zi de sărbătoare nelucrătoare.

MMPS menționează că au parvenit mai multe solicitări din partea angajatorilor și salariaților. Anul trecut, bugetarii s-au bucurat de o mini-vacanță, întrucât data de 8 mai a căzut luni și a fost declarată zi de odihnă, prin hotărâre de Guvern, anunță IPN.md.

„Anul acesta, ziua de 10 mai nu va fi declarată zi nelucrătoare. În același timp, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare, conducătorii unităților din sectorul real al economiei sunt în drept să transfere zilele de repaus sau de lucru în alte zile, după consultarea reprezentanților salariaților”, precizează instituția.

În Republica Moldova zile de sărbătoare nelucrătoare sunt: 1 ianuarie – Anul Nou; 7 și 8 ianuarie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil vechi); 8 martie – Ziua internațională a femeii; a doua zi de Paști (luni) conform calendarului bisericesc; ziua de luni la o săptămână după Paști ( Paștile Blajinilor); 1 mai – Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii; 9 mai – Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru independența Patriei; 9 mai – Ziua Europei; 27 august – Ziua Independenței; 31 august – sărbătoarea „Limba noastră cea română”; 25 decembrie – Nașterea lui Isus Hristos (Crăciunul pe stil nou); ziua Hramului bisericii din localitate, declarată în modul stabilit de consiliul local al municipiului, orașului, comunei, satului.

Parlamentarii nevaccinați anti-COVID din Letonia nu mai au dreptul să voteze
Articolul anterior
Condițiile de călătorie au fost actualizate. Lista țărilor unde moldovenii pot călători cu certificatul nostru de vaccinare
Articolul următor