Un vitraliu care înfățișează un războinic, realizat din fragmente aduse din Mariupol, a fost sfințit de preoții ruși

În templul principal al Ministerului rus al Apărării a fost sfințit un vitraliu realizat din fragmente adunate de pe câmpurile de luptă din Mariupol, Ucraina. Anunțul a fost făcut pe canalul de telegram „Soft Power”, deținut de mișcarea patriotică din Rusia „Katiușa”, scrie Mediazona citată de newsmaker.md.

Publicația spune că cioburile de sticlă au fost adunate de activiștii „Katiușa” pe câmpurile de luptă de la Mariupol. Potrivit lor, vitraliul va fi transferat la una dintre școlile din Mariupol, „de preferință în biroul de istorie”.

„Cineva a strâns sticlă printre epave, cineva a adus o pungă de sticlă la Moscova, a desenat o schiță, a pictat elemente de vitralii, a participat la sfințire sau scrie această postare acum. Și fiecare are un sentiment absolut incredibil – creând ceva întreg și frumos din ceva distrus”, au explicat activiștii.

Autorii lucrării susțin că l-au portretizat pe „călugărul-războinic Peresvet”, întorcându-se la Dmitri Donskoy după victoria asupra lui Chelubey pe câmpul Kulikovo.

„Astăzi, pentru noi, Mariupol este noul nostru câmp Kulikovo. Locul de la care a început statalitatea Rusiei, orașul – simbol, orașul în care adevărul a câștigat. Ca și atunci, mai bine de șapte sute de ani în urmă”, a spus mișcarea într-un comunicat.

Antropologul Tatiana Krikhtova a numit atât ideea, cât și întruchiparea vitraliului – „un cult teribil al morții”. „Pentru Peresvet, această luptă, precum și pentru adversarul său, a fost fatală”, a scris ea pe canalul său de Telegram. „El este considerat câștigător, deoarece cadavrul a stat mai mult în șa. Adică un mort sare pe vitraliu”, a mai scris Krikhtova.

Amintim că, conform legendei, Peresvet a participat la bătălia de la Kulikovo. După ce a primit o rană mortală, el a rămas în șa, reușind să ajungă călare până la armata sa, acolo unde a și murit. Pentru isprava sa în numele Rusiei, Peresvet a fost canonizat, memoria sa fiind sărbătorită în Catedrala Sfinților Tula pe 22 septembrie conform calendarului iulian. Mormântul eroului nu a fost încă găsit.

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare: „Voi merge să-mi iau citația”

Parlamentarul rus Nikolai Valuev, fost boxer profesionist și campion mondial WBA la categoria grea, a declarat presei din Rusia că a primit o convocare la centrul de recrutare pentru a merge pe frontul din Ucraina, scrie presa digi24.ro

 Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare. Actualul deputat: „Voi merge să-mi iau citația”

„A venit la toți (citație pentru mobilizare – n.red.) și mie mi-a venit și voi merge la comisariat. Colegii mei sunt foarte bravo. Cine este înregistrat în Duma de Stat, a primit citația aici, la mine a venit acasă și trebuie să merg acolo, dar încă n-am reușit, am avut foarte multe ședințe în afara orașului. Citația mi-a venit chiar înainte de plecarea în Donbas și eu nu eram acasă, dar săptămâna viitoare voi merge, obligatoriu, să mă prezint la comisariatul militar”, a declarat Nikolai Valuev.

Cine este Nikolai Valuev

Nikolai Valuev a devenit cunoscut în lumea boxului mai ales pentru greutatea și înălțimea sa (2,13 m și 150 de kg). A boxat la categoria grea timp de 16 ani, între 1993 și 2009.

A fost campion mondial între 2005 și 2007 și în 2009, dar a pierdut titlul mondial în fața britanicului David Haye în așa-numita luptă „David Vs Goliat”.

După ce s-a pensionat în 2009, Valuev a intrat în politică și s-a alăturat partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. În 2011 a devenit membru al Dumei de stat din Rusia.

O controversă la începutul carierei sale politice a fost legată de faptul că a fost nevoie să i se facă un scaun special în care să stea atunci când mergea la parlament, având în vedere mărimea lui uriașă.

În 2010, medicul lui Valuev a spus că îl trata pentru „probleme grave ale oaselor și articulațiilor”.

A fost nevoit să sufere două operații care au necesitat șase luni pe margine și a confirmat în 2013 că sfatul medicului este principalul motiv pentru care nu s-ar întoarce în ring. Presa britanică observă însă că acest lucru nu a împiedicat armata rusă să-l cheme pe front.

S-a lansat iPhone 14! Apple a prezentat specificațiile și prețurile noilor gadgeturi
Articolul anterior
Poporul ucrainean și Zelenski, nominalizați la un premiu important
Articolul următor