Undă verde pentru construcția liniei electrice Bălți – Suceava! Ministerul Energiei pregătește planul de acțiuni detaliat

Resursele financiare, destinate construcției stației Back-to-Back Vulcănești (BtB), au fost realocate pentru construcția unei noi interconexiuni cu România prin Linia Electrică Aeriană (LEA) 400 kV Bălți-Suceava și extinderea stației Bălți de 330 kV.

retele-electrice-900x505-1 | Unica.md

O decizie în acest sens a fost luată la ultima ședință a Comitetului interministerial pentru planificare strategică (CIPS) al Guvernului. Conform acesteia, s-a agreat asupra alocării surselor financiare pentru construcția liniei electrice, iar Ministerul Energiei va propune planul de acțiuni detaliat în acest sens liniei, transmite Mold-street.com.

Adică Back-to-Back

„Construcția stației Back-to-Back de 600 MW la Vulcănești nu mai este justificată din punct de vedere tehnic și economic, după ce Republica Moldova și-a sincronizat sistemul electroenergetic, împreună cu Ucraina, la sistemul electroenergetic al Europei Continentale (ENTSO-E)”, susţine Ministerul Energiei.

Suplimentar, studiul de fezabilitate, elaborat cu sprijinul Băncii Mondiale, a identificat mai multe beneficii a construcției noi interconexiuni cu România, printre care se numără crearea premiselor necesare pentru dezvoltarea producției de energie electrică din surse regenerabile din ambele state, extinderea pieței energiei la nivelul Uniunii Europene (UE) și reducerea congestiilor în infrastructura energetică, printr-o flexibilitate și o sustenabilitate mai ridicată a celor două sisteme.

Proiect de importanță strategică

„Acest proiect este de o importanță strategică pentru Republica Moldova și ne va crește gradul de independență energetică. Interconectarea multiplă cu România ne va permite să devenim parte deplină a ENTSO-E, fără a depinde de Ucraina. Construcția acestei linii a fost inclusă în planul de investiții a sistemului energetic continental”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

Proiectul presupune realizarea unei linii electrice aeriene (LEA) cu tensiunea nominală de 400 kV, cu o lungime de 138 kilometri din care 90 km pe teritoriul României şi 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, pe traseul Suceava (România) – Bălți (Republica Moldova), cât și extinderea stației Suceava cu construcția unei noi stații cu tensiunea 400 kV la Bălți. Costul investiției se ridică la circa 40 milioane euro, iar compania românească Transelectrica a depus Proiectul pentru a obține finanțare în cadrul Fondului de Modernizare.

În paralel, cu scopul de a întări independența energetică a Republicii Moldova, este construită linia de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău, care va permite importul energiei electrice evitând Centrala electrică moldovenească de la Cuciurgan (Moldgres).

În prezent, este în proces de definitivare proiectul de execuție a acestei linii electrice și a fost încheiată testarea rezistenței pentru toate tipurile de piloni. Lucrările de construcție urmează a fi încheiate în anul 2025.

Comitetul interministerial pentru planificare strategică (CIPS), înființat în anul 2008, coordonează şi monitorizează activitatea Guvernului în elaborarea şi implementarea Programului de activitate a Guvernului, Strategiei Naţionale de Dezvoltare şi Cadrului de cheltuieli pe termen mediu, integrare europeană şi coordonare a asistenţei externe.

Comitetul asigură un proces integrat de planificare strategică, în care sunt corelate priorităţile naţionale, stabilite în principalele documente strategice ale Guvernului, cu politicile elaborate de organele centrale de specialitate ale administraţiei publice, angajamentele internaţionale asumate şi cadrul de resurse interne şi externe.

Copila ucisă de troleibuz va fi înmormântată mâine. Mama fetei: ,,Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine”

Copila de 12 ani, ucisă de un troleibuz, la Ciocana va fi înmormântată mâine, 26 martie. Mama fetei a lăsat un mesaj plin de durere pe o rețea de socializare.

 Fetița, ucisă de un troleibuz la Ciocana va fi înmormântată mâine. Mama copilei: Cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine

„Cine are dorință să-și ia rămas bun de la Nastenika 26.03.23 la ora 13:30 fata noastră va fi în curte. Fetița mea cui m-ai lăsat, nu o să pot trăi fără tine….”, a scris mama copilei.

Nereguli la Institutul Oncologic: alimente alterate sau păstrate necorespunzător. Alimente bune, ascunse în încăperi încuiate pentru a fi sustrase

Nereguli în alimentaţia pacienţilor de la Institutul Oncologic din Chişinău. Ministrul Sănătăţii, Ala Nemerenco, spune că în urma unui control inopinat s-au depistat alimente alterate sau păstrate necorespunzător.

Șeful unei secții din cadrul Institutului Oncologic, reținut pentru  corupție, plasat în arest pentru 20 de zile. CNA: un nou denunț a fost  depus pe numele lui – Ziarul de Gardă

De asemenea, cantităţi importante de produse, precum pâine, pește, ficat de curcan, carne de vită, crupe, ulei, sare şi zahăr, erau ascunse în încăperi încuiate. Într-o debara au fost găsite 17 lăzi cu prune uscate, 12 saci de mere uscate, 8 pachete de detergent praf şi altele.

Ministrul Sănătăţii afirmă că, de fapt, produsele erau pregătite pentru a fi sustrase din spital, scrie TVR Moldova.

Poliţia a întocmit un proces verbal în acest caz iar şefa blocului alimentar şi-a dat demisia. Nemerenco mai notează că, a doua zi după control, meniul s-a îmbunătățit, pacienţii primind cu chifle, eclaire și croissante coapte in bucătăria spitalului.

Amintim că verificările în spitale au început după ce mai multe femei s-au plâns, pe reţelele sociale, de mâncarea proastă din maternităţi.

„Ora Pământului”. Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina în această seară timp de o oră

Astăzi, 25 martie, marcăm „Ora Pământului”. În acest context, Guvernul îndeamnă cetățenii să deconecteze lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30.

ASTĂZI: ORA PĂMÂNTULUI 2022. Oameni din toată lumea sting lumina în această  seară, timp de o oră - Alba24

„În această sâmbătă, împreună cu instituțiile guvernamentale ne alăturăm mișcării globale „Ora Pământului”. Acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură, un aport în diminuarea consecințelor schimbărilor climatice. Te îndemnăm să deconectezi lumina timp de o oră, în intervalul 20:30 – 21:30”, se arată într-un comunicat emis de Guvern.

Potrivit Ministerului Mediului, anul acesta, de Ora Pământului 2023, World Wildlife Fund (#WWF) lansează provocarea de a dărui o oră pentru Pământ în fiecare lună. „O oră, în care alături de familie sau prieteni, să facem ceva care să aibă legătură cu protecţia naturii: să gătim cu ingrediente locale, să facem schimburi de haine, să plantăm sau să igienizăm zone din natură”, precizează sursa citată.

Ministerul Mediului avertizează, în context, că biodiversitatea se pierde într-un ritm fără precedent, iar economia mondială este dependentă de natură.

Earth Hour a fost organizat prima oară pe 31 martie 2007 în Sydney, când 2 milioane de oameni şi peste 2.100 companii au stins lumina timp de o oră, demonstrând astfel preocuparea faţă de una dintre cele mai mari probleme actuale: schimbarea accelerată a climei.

Din 2008, Earth Hour a devenit o mişcare globală, incluzând 100 milioane de oameni din mai mult de 30 de state ale lumii.

O româncă și-a vândut, pentru prostituție, fetița de 12 ani unui pensionar din Franța. A luat pe ea 90.000 de euro
Articolul anterior
Spălări de bani: Peste 20 de percheziții și rețineri desfășurate în România și Republica Moldova
Articolul următor