Unde merg rușii în vacanță după ce Occidentul le-a închis porțile. ”Sper că voi putea vizita din nou Europa când va pleca Putin”

A fost o vreme când Europa de Vest a fost destinația preferată de turiștii ruși, dar lucrurile s-au schimbat între timp.

How to become a travel vlogger?

Țările UE precum Italia, Spania, Cipru și Grecia au fost printre primele 20 de destinații cele mai rezervate călătorii de ruși înainte de izbucnirea războiului, potrivit unui raport ForwardKeys, o companie de date de călătorie, citat de CNBC.

Acum unii ruși se simt inconfortabil atunci când își spun numele de familie.

Turist rus: ”Ironia este că sunt împotriva războiului lui Putin”

Max, un rus de 40 de ani, a povestit pentru CNBC că obișnuia să se plimbe prin muzee în Franța, să se bucure de bucătăria rafinată în Italia și să facă drumeții pe dealurile Spaniei.

Apoi Rusia a invadat Ucraina. Anul acesta, Max, care spune că nu se simte confortabil să-și împărtășească numele de familie, „nici măcar nu a considerat” Europa ca destinație de vacanță.

„Sunt conștient de problemele legate de obținerea vizelor în țările europene”, a spus el.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a fost de acord să suspende un acord de călătorie din 2007 cu Moscova, care a facilitat eliberarea vizelor rușilor. Mișcarea va face mai dificilă și mai costisitoare călătoria rușilor în bloc.

Închiderea spațiului aerian al UE pentru companiile aeriene ruse în februarie a îngreunat, de asemenea, călătoriile.

„Ironia este că sunt absolut împotriva războiului și lui Putin, dar întâmpin și dificultăți de călătorie”, a spus Max.

″În viitor, când Putin va pleca și vom redeveni o țară normală, sper că voi putea vizita din nou Europa. Iubesc foarte mult Italia”.

Mai puțini ruși în Europa

Max este unul dintre numeroșii ruși care au făcut schimb de destinații de vacanță europene pentru alte țări în această vară.

Călătoriile aeriene rusești în Europa în timpul verii au reprezentat doar 26% din ceea ce erau în 2019.

„Invazia Ucrainei de către Rusia a restrâns cu siguranță opțiunile de vacanță ale cetățenilor săi, deoarece zborurile directe către multe destinații populare au fost interzise. Este încă posibil ca rușii să viziteze Europa, dar acum trebuie să schimbe avionul în locuri precum Istanbul sau Dubai”, a spus Olivier Ponti reprezentantul ForwardKey.

Unde merg totuși rușii?

Potrivit ForwardKeys, care a examinat datele de sosire a zborurilor, mai multe destinații de agrement au înregistrat o creștere a cotei de piață a vizitatorilor ruși în iunie, iulie și august comparativ cu 2019.

  • Maldive (de la 5% la 20%)
  • Seychelles (3% până la 7%)

– (oficial Republica Seychelles, este o țară insulară formată din 115 insule din Oceanul Indian, la 1,600 km est de Africa, în nordul insulei Madagascar).

  • Turcia (4% până la 8%)
  • Emiratele Arabe Unite (1% până la 3%)

Cele mai multe dintre aceste țări erau populare printre vizitatorii ruși și înainte de război. Potrivit Unității de Informații Economice (EIU), Turcia a fost principala destinație pentru turiștii ruși în 2019, urmată de teritoriul ocupat de Rusia, Abhazia, Emiratele Arabe Unite și Maldive.

De altfel, analiștii de la EIU au declarat pentru CNBC că Maldivele au fost de mult timp o destinație preferată pentru rușii bogați, care pot obține cu ușurință vize de turist la sosire pentru a rămâne până la 90 de zile.

Un curs de schimb mai favorabil în Turcia de la jumătatea lunii martie a sporit probabil numărul călătoriilor acolo, au declarat analiștii EIU Mario Bikarski și Federica Reccia pentru CNBC. Lira turcească se situează în prezent la 18,23 față de dolar – aproape de minimele record după ce banca centrală a Turciei și-a redus ratele de referință în august, în ciuda inflației aproape de 80%.

Totuși, capacitatea rușilor de a călători ar putea fi redusă și mai mult, au spus aceștia. Pe lângă suspendarea de către UE a acordului său de vize preferențiale din 2007 cu Moscova, au spus Bikarski și Reccia, problemele economice ar putea descuraja rușii să călătorească.

„Pe măsură ce războiul continuă, ne așteptăm, de asemenea, că deteriorarea perspectivelor economice să afecteze înclinația rușilor de a călători”.

sursa

La Chișinău se desfășoară Ziua Națională a Vinului

Cetățenii Republicii Moldova și turiștii străini sunt așteptați, pe 1-2 octombrie, la Ziua Națională a Vinului. După o pauză determinată de criza pandemică, evenimentul a revenit în Piața Marii Adunări Naționale și se desfășoară cu sloganul „Vinul meu aduce pace, Ura-n dragoste preface”.

Festivaluri de vinuri din Moldova. Calendar evenimente 2019

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, circa 90 de producători de vinuri din întreaga țară s-au reunit pentru a-și prezenta realizările din ultimii ani, comunică MOLDPRES.

Vizitatorii vor avea prilejul să ia parte la degustări, master-class-uri, ateliere de meșteșugărit, precum și să se bucure de un program de zile mari cu participarea celor mai îndrăgiți artiști din Republica Moldova.

Festivalul Vinului din Moldova, ulterior denumit oficial Ziua Naţională a Vinului s-a desfăşurat pentru prima dată în 2002. Tradițional, evenimentul are loc în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău și la vinăriile din ţară, în primul week-end din luna octombrie, după recoltarea strugurilor. Scopul manifestării constă în promovarea și consolidarea imaginii țării noastre ca un important stat vitivinicol, asigurarea suportului pentru dezvoltarea sectorului, cunoașterea produselor vinicole, facilitarea procesului de includere a R. Moldova în traseele internaționale turistice ale vinului, atragerea investitorilor și turiștilor, sporirea consumului intern de băuturi de înaltă calitate, familiarizarea cu obiceiurile, cultura și tradițiile populare.

În context, e de menționat că peste 2% din plantațiile de viță-de-vie din lume sunt cultivate în R. Moldova. Ea se află printre primele 20 de țări producătoare de vinuri, fiind al 13-lea exportator de pe glob. Industria vitivinicolă este una dintre ramurile-cheie ale economiei ţării noastre, care asigură de-a lungul anilor o pondere în PIB de cca 2 la sută și un venit de aproximativ 9% din totalul exporturilor. În 2019 sectorul a exportat producție de peste 200 de milioane de euro. Vinurile moldoveneşti sunt importate de circa 70 de ţări din diferite colţuri ale lumii.

Comisia Europeană le cere statelor membre să înăsprească condiţiile de intrare în UE pentru cetăţenii ruşi: „O viză valabilă nu va mai fi de ajuns”

Comisia Europeană le-a cerut vineri statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor, în contextul în care mii de ruşi încearcă să-şi părăsească ţara pentru fugi de mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin.

Kremlin de Moscú - EcuRed

„O viză valabilă nu va mai fi de ajuns pentru a intra în UE. Autorităţile de frontieră vor trebui să efectueze controale de securitate suplimentare” în cazul cetăţenilor ruşi, a indicat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, potrivit AFP, preluată de Agerpres. 

Aceste noi „orientări”, transmise de Bruxelles statelor UE, „se referă numai la vizele de scurt sejur şi la controalele la frontiere, nu şi la azil. Azilul rămâne un drept fundamental”, a adăugat comisarul european. 

„Ca urmare a noului context de securitate, statele membre sunt invitate să reexamineze vizele deja acordate” cetăţenilor ruşi, a mai cerut reprezentanta Comisiei Europene. 

După mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti anunţată pe 21 septembrie de Putin, în statele UE au intrat de atunci între 10.000 şi 20.000 de persoane în plus faţă de numărul celor din perioada similară a anului trecut, dar numărul cererilor de azil este nesemnificativ, a precizat comisarul european. 

De acum înainte, o cerere de viză Schengen pentru cetăţenii ruşi ar trebui să fie efectuată în statele de origine ale acestora, iar „examinarea cererii va trebui să fie foarte restrictivă” şi „dacă apar îndoieli că solicitantul unei vize Schengen va rămâne în UE mai mult de 90 de zile, viza Schengen nu va trebui acordată”, a mai indicat Ylva Johansson. Ea a admis însă că emiterea şi revocarea vizelor ţin de competenţa statelor UE.

Șeful centralei Zaporojie a fost răpit de ruși

Rușii l-au răpit pe directorul general al centralei din Zaporojie și nimeni nu știe unde se află în acest moment, a declarat președintele companiei nucleare ucraineană de stat Energoatom, Petro Kotin, potrivit Ukrainska Pravda și Ukrinform.

Oficial ucrainean: Șeful centralei Zaporojie a fost răpit de ruși

”La 30 septembrie 2022, în jurul orei 16:00, Igor Murashov, directorul general al centralei nucleare din Zaporojie, a fost reținut de o patrulă a rușilor pe drumul de la centrală spre Energodar. Mașina a fost oprită, el a fost reținut cu forța, legat la ochi și dus spre o destinație necunoscută. Deocamdată nu există nicio informație despre locul unde se află Igor Murashov sau despre soarta acestuia”, a scris Petro Kotin pe canalul său de Telegram, transmite hotnews.ro.

Președintele Energoatom precizează că directorul general al centralei este principalul responsabil pentru securitatea nucleară și radiologică a centralei, iar reținerea acestuia reprezintă un pericol pentru funcționarea celei mai mari centrale nucleare din Europa.

Kotin a cerut militarilor ruși și angajaților Rosatom care ocupă ilegal centrala să îl elibereze pe șeful centralei pentru a menține o bună funcționare a centralei nucleare Zaporojie.

De asemenea, el a cerut directorului general al AIEA, Rafael Grossi, și președintelui Asociației Mondiale a Operatorilor Nucleari, Tom Mitchell, să ia toate măsurile pentru a se asigura că Murashov este eliberat imediat din captivitate.

Bulgaria și Moldova au decis să importe gaz din Azerbaidjan
Articolul anterior
Povestea româncei care a fost croitoreasa Reginei Elisabeta a II-a: ”De fiecare dată când întâlneam Regina, trebuia să mă înclin în faţa ei”
Articolul următor