Unde ne adăpostim în caz de cutremur. Inginer: Povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii nu mai este actuală astăzi. Care sunt recomandările IGSU

Un inginer spune că statul sub grindă sau sub tocul ușii este doar o poveste de la 1960. Despre acest subiect a vorbit recent dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.

Unde ne ADĂPOSTIM în caz de cutremur. Inginer: Povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii nu mai este actuală astăzi. Care sunt RECOMANDĂRILE IGSU

„Un lucru important: ne gândim, tot timpul, unde ne adăpostim în caz de cutremur. În mod normal, ar trebui să ne adăpostim lângă cel mai important punct de rezistență din casă. Când spun această frază, toți zic: păi și de unde știu eu unde e ăla? Ar trebui încet-încet să ne educăm și să știm fiecare, la noi acasă, care este cel mai sigur loc, cel mai puternic stâlp, cel mai puternic perete. Trebuie să realizăm că povestea cu statul sub grindă sau sub tocul ușii este o poveste de la 1960”, a spus preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România.

„Adăpostirea sub grindă este valabilă pentru planșeele de lemn și nu se mai potrivește în ziua de astăzi”, a mai spus specialistul.

„La un moment dat, în 2019, un ziar a titrat: Peste 2500 de clădiri se vor clătina în cazul unui cutremur în București. Mă bucur! De-asta le proiectăm: să se clatine! Să disipe energie, să consume energie”, a adăugat Dr. Ing. Lucian Melinceanu.

Cutremurele din Turcia și Siria ne fac să ne gândim ce s-ar întâmpla și la noi în caz de seism puternic.

Sunt blocurile noastre sigure în caz de cutremur? Probabil răspunsul adevărat îl vom afla chiar la cutremur. Dar până atunci, putem lua câteva decizii înțelepte atunci când cumpărăm un apartament.

Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România, a venit cu informații extrem de importante privind blocurile în care locuim.

Recomandările Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne în caz de cutremur:

România: Percheziții de amploare într-un dosar de spălare a 2 milioane de euro, din fonduri destinate pentru cazarea refugiaților ucraineni

Poliţiştii din Maramureş efectuează, vineri, peste 200 de percheziţii într-un dosar de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind vizaţi funcţionari care ar fi obţinut, pe nedrept, aproximativ 2.000.000 de euro din cazarea cetăţenilor ucraineni refugiaţi, scrie Agerpres.ro.

„Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş, cu sprijinul poliţiştilor inspectoratelor de poliţie judeţene Suceava, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureş, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş, Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş, Poliţiei de Frontieră şi Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Cluj, pun în executare 203 percheziţii domiciliare şi 6 mandate de aducere, într-un dosar penal, în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri şi fals în înscrisuri sub semnătură privată”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, vineri, AGERPRES.

Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20.

Acţiunea beneficiază de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş, Serviciului Criminalistic Maramureş şi jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş.

Mireasă violată în noaptea nunții de doi tineri, după ce mirele s-a dus la culcare

La Viena se află în plină desfășurare procesul în care doi tineri sunt acuzați că au violat o femeie chiar în noaptea nunții ei. În timp ce ea susține că a fost abuzată, suspecții spun că, de fapt, femeia ar fi fost cea care i-a încurajat să întrețină relații intime, scrie digi24.ro.

Incidentul s-a petrecut în februarie 2022, în ziua în care femeia, pictoriță, s-a căsătorit. Seara, după nuntă, soțul ei s-a dus la culcare, pentru că resimțea niște efecte secundare după un vaccin, iar femeia s-a retras în atelierul ei. Probabil încă entuziasmată de eveniment, femeia ar fi vrut să prelungească seara, așa că atunci când a auzit voci în fața clădirii s-a gândit să lanseze o invitație.

„I-a auzit pe cei doi bărbați râzând jos și s-a hotărât în mod spontan să-i invite în atelier”, a spus procurorul, potrivit krone.at. Femeia le-a oferit celor doi tineri, care aveau la data respectivă 17 și 18 ani, alcool și, iar ei i-au dat ei un drog sub formă de pastile. Femeia susține că după ce a înghițit pastilele și-a pierdut cunoștința.

Când s-a trezit era complet dezbrăcată, întinsă pe canapea, iar atelierul era devastat. Femeia a constatat că i se furase un ceas Rolex, dar și alte bunuri, iar câteva tablouri fuseseră vandalizate. Anchetatorii au stabilit valoarea prejudiciul la suma de 10.000 de euro.

Din acea noapte, femeia suferă de depresie severă. Cei doi tineri au fost ulterior identificați și acuzați printre altele de abuz sexual asupra unei persoane lipsite de apărare.

În timpul termenului de judecată care a avut loc săptămâna aceasta, unul din acuzați, care a pledat nevinovat pentru viol, a spus: „M-a întrebat dacă vreau sex. Am fost de acord”. Și celălalt acuzat susține că a fost vorba de un act sexual consensual.

Cu toate acestea, anchetatorii spun că sunt multe informații contradictorii în declarațiile celor doi. În plus, analizele au confirmat că femeia consumase droguri și că, cel mai probabil, nu era capabilă să exprime un consimțământ. Judecătoarea Hannelore Bahr urmează să stabilească un nou termen în proces.

Maia Sandu se află la Kiev, la invitația lui Zelenski

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, se află astăzi în Ucraina, unde participă la Summitul Bucha 2023, la invitația Președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy.

Despre asta a anunțat cu puțin timp în urmă Președinția.

Este a doua vizită a Maiei Sandu la Kiev de la declanșarea războiului.

La summit participă și alți lideri europeni.

Momentul în care o fetiță este scoasă de sub dărămături, după 36 de ore de la cutremur. Și-a pierdut mama, tatăl și fratele
Articolul anterior
Vladimir Zelenski, discurs istoric în Westminster Hall: „Rusia va pierde și victoria va schimba lumea”
Articolul următor